Kaple svatého Františka z Assisi (Olomouc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple sv. Františka z Assisi (Olomouc)
pohled na kapli z Biskupského náměstí
pohled na kapli z Biskupského náměstí
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecOlomouc
Lokalitaměstské centrum
Souřadnice
Kaple svatého Františka z Assisi (Olomouc) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Sdruženíklášter Milosrdných sester III. řádu sv. Františka
Statusklášterní kaple
Datum posvěcení1898
Architektonický popis
Stavební slohnovorománský
Další informace
AdresaOlomouc, ČeskoČesko Česko
Kód památky13540/8-3537 (PkMISSezObrWD) (součást památky Kanovnický dům s kaplí)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Františka z Assisi je součástí kláštera Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka v Olomouci. Byla vystavěna v roce 1898 v novorománském slohu a slouží liturgickým potřebám řádových sester. Veřejnosti není běžně přístupná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1857 olomoucký arcibiskup Bedřich Fürstenberk povolal do Olomouce členky Kongregace milosrdných sester III. řádu sv. Františka, aby pracovaly jako ošetřovatelky v zemské nemocnici a vedly církevní sirotčinec. Od roku 1884 bylo společenství majitelem domu na rohu Akademické a Mariánské ulice, který užívalo pro potřeby kláštera, v němž žilo asi 100 sester. V roce 1898 byla k objektu přistavěna kaple zasvěcená sv. Františkovi z Assisi. [1]

Po nástupu komunistického režimu v Československu následovala léta perzekuce církevních řádů a kongregací. V roce 1957 byla činnost Milosrdných sester násilně zlikvidována, klášter v Olomouci musely opustit. Po dobu čtyřiceti let objekt užívala firma Stavoprojekt. [2] Milosrdným sestrám byl navrácen až po revoluci v roce 1989 ve značně zdevastovaném stavu. V devadesátých letech prošel celý objekt i s kaplí generální opravou. Na přelomu 20. a 21. století v něm žilo deset sester. [3]

V letech 2010–2015 byla provedena nová úprava klášterního prostoru, jejíž součástí byla také zásadní proměna kaple. Realizovaný projekt získal v roce 2017 ocenění za nejzajímavější počin na poli architektury v Olomouckém kraji a stal se vítězem Ceny Rudolfa Eitelbergera. [4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klášter s kaplí se nachází v centru města na ulici Mariánská, která spojuje náměstí Republiky s Biskupským náměstím. Kaple je směrem k náměstí situována svým polygonálním presbytářem. Byla navržena v novorománském slohu, venkovní fasáda ze světlých kamenných kvádrů je zdobena barevně odlišnými pilastry, obložením oken a iluzivní girlandou pod římsami. Má vysoká, do oblouku zakončená okna. Šikmá, nad presbytářem valbová střecha je ozdobena mansardovými vikýři a na hřebenu má vysoký sanktusník.

Vnitřní jednolodní prostor s polygonální apsidou osvětlují vysoká vitrážová okna, v lodi podvojná. Nad nimi jsou namalovány medailony s portréty světců. Stěny do výše oken pokrývají ozdobné kachle. Strop v lodi, zaklenutý valenou klenbou, je zdobený pásy s jemným dekorem. Na stropě v presbytáři je celoplošná výmalba s postavami světců. Okno v presbytáři je zdobeno vitráží s postavou sv. Františka, okna v lodi mají nové vitráže zpracované na motivy Františkovy Písně bratru slunci.

Po delších stranách stolu stojícího uprostřed lodi v její podélné ose jsou rozmístěny lavice. Symbol stolu je dále rozvíjen oltářem Božího slova (ambonem), který začíná podélnou osu jako slovo vyřčené a reflektuje Slovo vtělené ve svatostánku, který osu uzavírá. Svatostánek pak tvoří centrální objekt vyvěšený ze závěru apsidy a samotná schrána s konsekrovanou hostií se po svém otevření stává ústředním momentem adorace – otevřenou náručí Kristovou. [5] Významným prvkem interiéru je centrální lustr, velký kovový kruh pokrytý plátkovým zlatem.

Na opačné kratší straně je vchod do kaple přes sakristii, která rozděluje loď na výšku a vytváří tribunu s balustrádou. Kaple je přímo napojena na obytné prostory kláštera.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠTĚPÁN, Jan, aj. Chrámy, kostely, svatyně a kaple v Olomouci. [s.l.]: DANAL, 2008. ISBN 80-85973-77-4. Kapitola Kaple sv. Františka z Assisi, s. 32. 
  2. PÁŠOVÁ, Petra. Olomoucká kaple Milosrdných sester ukrývá moderní design. Olomoucký deník. 2016-11-19. Dostupné online [cit. 2021-05-25]. 
  3. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Klášter Milosrdných sester III. řádu sv. Františka, Olomouc. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. 
  4. TAUBEROVÁ, Daniela. Nevšední proměna kaple v Olomouci zvítězila v architektonické soutěži. Olomoucký deník. 2017-10-11. Dostupné online [cit. 2021-05-25]. 
  5. Archiweb - Úprava klášterní kaple. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2021-05-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]