Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení
AutorCharles Bukowski
Původní názevThe Captain Is Out to Lunch and the Sailors Have Taken Over the Ship
PřekladatelJan Brázda
IlustrátorRobert Crumb
Žánrautobiografie
deník
VydavatelBlack Sparrow
Datum vydání1998
Český vydavatelPragma
Česky vydáno2001
Typ médiatištěné, brožované
Počet stran136
ISBN80-7205-836-3
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení (anglicky The Captain Is Out to Lunch and the Sailors Have taken Over the Ship) je autobiografická próza amerického spisovatele Charlese Bukowského vydaná v roce 1998.

Je to vlastně deník z období autorova života mezi 28. 8.1991 – 27. 2. 1993 (Bukowski už měl po sedmdesátce). Ilustroval jej Robert Crumb, s nímž se Bukowski seznámil v době, kdy se stýkal s Lizou Williamsovou [1], kterou znal z působení v undergroundovém časopise Johna Bryana Open City.

Předkládá v něm své postřehy o společnosti, ve které chtějí být všichni vítězi a kterou opovrhuje, o pachtění se za vidinou amerického snu, přičemž pravé hodnoty zůstávají opomíjeny. Zamýšlí se nad různými tématy, která jsou mu blízká. Píše o své literární tvorbě - znamená pro něj stále silnou motivaci i v pozdějším věku, o slávě, o sázení na dostizích, přidává detaily ze svého všedního života (např. jak vyměnil psací stroj za počítač), vzpomíná všelijaké historky (jak odmítl producenta, který chtěl natočit televizní seriál - situační komedii o stárnoucím spisovateli špatné pověsti, jak se zúčastnil koncertu irské rockové kapely U2,...). Vše je okořeněno charakteristickým ironickým humorem.

Česky knihu vydalo nakladatelství Pragma v roce 2001 [2].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOUNES, Howard. Bláznivý život Charlese Bukowského. Praha: Pragma, 1999. ISBN 80-7205-710-3. Kapitola 9 - Ženy, s. 140. 
  2. BUKOWSKI, Charles. Kapitán odešel na oběd a námořníci převzali velení. Praha: Pragma, 2001. ISBN 80-7205-836-3. Kapitola tiráž, s. 136. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]