Kanonikát královský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kanonikát královský, (lat. regius) je historická právní figura vážící se ke katedrální kapitule sv. Štěpána v Litoměřicích. Jeho založení se shoduje s datem založení litoměřické kolegiátní kapituly v roce 1057 zakládací listinou[1] knížete Spytihněva II., který se sice snažil získat královský titul pro svou osobu, ale nepodařilo se mu to. Instituce, které Spytihněv II. založil, tedy dostávaly přívlastek regius až později.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název regius kanonikát dostal zřejmě až v době Karla IV., dříve se o něm píše jako o zbožné fundaci, kterou podpořil donátor, který tak činil ve prospěch spásy své duše, jak to bylo tehdy obvyklé viz Břetislavova statuta z roku 1039. Definitivně se tento název kanonikátu ustálil však až v pobělohorské době.

V hierarchii kapituly bývá považován kanonikát regius za první kanonikát po kapitulních dignitách proboštovi a děkanovi.

Kanonikát je v litoměřické kapitule v kontinuitě téměř tisíc let postupně obsazován významnými kněžími působícími v litoměřické diecézi. Držitel kanonikátu se nazývá kanovník královský.[2] Jako sídelnímu kanovníku vlastním právem držiteli kanonikátu přísluší insignia.

Přehled kanovníků držitelů kanonikátu královského[editovat | editovat zdroj]

Signum kanovníků litoměřické kapituly

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.biskup-pavel.net/index.php?clanek=5 Archivováno 16. 5. 2012 na Wayback Machine. Překlad textu Zakládací listiny
  2. Stanovy Katedrální Kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích, platné od 11. dubna 1995
  3. > Matriční záznam o úmrtí a pohřbu farnosti Litoměřice

Literatura[editovat | editovat zdroj]