Josef Sahánek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Josef Sahánek (18. února 1896 Praha23. března 1942 Mauthausen) byl český fyzik.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Josef Sahánek
Narození18. února 1896
Praha nebo Žižkov
Úmrtí23. března 1942 (ve věku 46 let)
Koncentrační tábor Mauthausen-Gusen
BydlištěBrno
Povolánífyzik
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Narodil se v Praze. Po maturitě na vyšší reálce na Žižkově v roce 1914 se zapsal na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde studoval matematiku a fyziku. Ve školním roce 1917/1918 byl také řádným posluchačem pojišťovací matematiky na pražské technice. První tři roky po absolvování působil jako asistent na technice v Brně. V tomto období získal způsobilost vyučovat matematiku a fyziku. V roce1921 obhájil dizertaci Denní variace větru v Brně, za kterou mu Přírodovědecká fakulta UK v Praze udělila titul RNDr. Ve dvacátých letech (1921–1927) byl asistentem Fyzikálního ústavu Masarykovy univerzity v Brně. Po 2 letech působení na reálném gymnáziu v Brně se stal na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity docentem experimentální fyziky na základě habilitačního spisu Výklad vzniku ultrakrátkých elektromagnetických vln v elektronových lampách.

Hned v prvním působení v Brně prováděl hlavně meteorologická pozorování, středobodem jeho zájmu bylo buzení ultrakrátkých elektromagnetických vln v elektronových lampách. V tomto oboru dosáhl významných úspěchů. Jeho hlavní práce byly v letech 1925–1930 uveřejněny v předních odborných časopisech, např. Physikalische Zeitschrift, a hojně se citovaly.

Okupace Československa, zřízení protektorátu a uzavření českých vysokých škol přetrhly slibně se rozvíjející vědeckou dráhu některých českých fyziků (např. Viléma Kunzla, Antonína Vašíčka) a mnozí další zaplatili daň nejvyšší; spolu s prof. Františkem Záviškou a prof. Václavem Dolejškem[1] mezi ně patřil i prof. Sahánek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Václav Dolejšek | Eduportál Techmania. edu.techmania.cz [online]. [cit. 2023-11-10]. Dostupné online. 

Externí údaje[editovat | editovat zdroj]