Přeskočit na obsah

Josef Morch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
plk. Josef Morch
Narození29. prosince 1916
Kačerov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí5. června 1991
AnglieAnglie Anglie
Příčina úmrtíinfarkt
Národnostčeská
Povolánístíhací pilot
ZaměstnavateléČeskoslovenská armáda, Royal Air Force
Příbuznítři sourozenci
Chybí svobodný obrázek.

Josef Morch (29. prosince 1916 Kačerov5. června 1991 Anglie) byl český pilot 310. československé stíhací perutě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Josef Morch se narodil 29. prosince 1916 na samotě Kačerov nacházející se na katastru Červené Třemešné na Hořicku v rodině tkalcovského dělníka. Jeho a tři další sourozence nebyli rodiče s to uživit a tak na začátku dvacátých let žil v hořickém sirotčinci. Byl členem Sokola. V první polovině třicátých let se živil jako obchodní příručí, zabýval se trampingem, byl členem trampské osady Manitoba.[1] V roce 1936 se zúčastnil akce 1000 nových pilotů republice a stal se armádním letcem. Sloužil u Leteckého pluku 2 v Olomouci.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 a rozpuštění Československé armády pracoval Josef Morch jako dělník v Linci. Koncem srpna 1939 opustil společně s dalšími ilegálně Protektorát Čechy a Morava a přešel do Polska, kde se přihlásil do zde vznikající československé zahraniční jednotky. Po pádu Polska v září 1939 se dostal do sovětské internace, kde pobyl do 21. února 1941. Jemu a dalším byl povolen odjezd do Spojeného království, kam odcestoval přes Střední východ a kolem Afriky a kde byl přijat do Royal Air Force. Po přeškolení na britskou leteckou techniku byl byl zařazen k 310. československé stíhací peruti, kde mezi 28. říjnem 1943 a 6. červencem 1944 absolvoval první operační turnus. Poté byl přeřazen k československému leteckému depu a prošel kurzem leteckého kontrolora. V létě 1945 se vrátil do Československa.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do vlasti byl Josef Morch povýšen do hodnosti poručíka a působil jako vojenský letecký operátor a dispečer. Po komunistickém převratu odešel v roce 1948 opět do exilu, načež byl degradován a byly mu odebrány československá vyznamenání. Do vlasti se znovu podíval v roce 1965, kdy bylo na jeho počest uspořádáno trampské setkání, další návštěva mu již povolena nebyla. Zemřel v Anglii 5. června 1991 na opakovaný infarkt. Na základě žádosti jeho trampských přátel a bývalých vězňů koncentračního tábora Sachsenhausen JUDr. Vladislava Brože[2] a Ing. Karla Krátkého byl v roce 1992 rehabilitován.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Morch byl v roce 1992 in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]