Jiří Váňa (cestovatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Váňa
Narození1979
Úmrtí2016 (ve věku 36–37 let)
Bulharsko
Povolánícestovatel a fotograf
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Váňa (19792016) byl český cestovatel a fotograf,[1] který roku 2016 zmizel v Bulharsku při jedné ze svých výprav.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Váňa každým rokem absolvoval pravidelně tři rozsáhlejší cestovatelské výpravy do pohoří světa. Zavítal například do Jižní Ameriky na Ohňovou zemi či do Himálají, které si oblíbil a často se tam vracel,[1] ale procestovaný měl i Blízký a Dálný východ.[3] Během výprav fotografoval a na snímcích zachycoval nejen hory, ale i tamní krajinu, místní faunu i flóru nebo obyvatele, kteří tam žijí. Z pořízených snímků pak každým rokem vytvářel kalendář, jenž se pak následně objevil v prodeji.[1]

Výprava do Bulharska[editovat | editovat zdroj]

Na přelomu května a června roku 2016 plánoval vyrazit na Balkán, kde chtěl zdolat bulharská pohoří Rila a Pirin. Bezprostředně po návratu z cesty měl vyrazit na další výpravu, a sice na jihoamerický kontinent, kde chtěl projít pohoří Cordillera Blanca a současně poznat i okolí peruánské hory Huascarán.[2] Z balkánské cesty však měl obavu, neboť dle jeho názoru není tamní terén pro velké množství sněhu vhodný pro vysokohorskou turistiku.[2] Na výpravu se vydal 26. května společně se svým kamarádem Tomášem Procházkou,[4] s nímž a Procházkovou partnerkou Petrou Urbanovou absolvovali společně několik cest po světě.[5] Po příletu do Bulharska se však Procházkovi udělalo nevolno, osypal se, ztrácel zrak a prodělal neštovice.[2] Z jeho plánu na výpravu do hor tak sešlo a 28. května se vrátil zpět do České republiky.[4] Váňa tak v Bulharsku zůstal sám a rozhodl se i tak absolvovat naplánovaný pochod. Svou trasu neměl předem danou. Navíc nedisponoval mobilním telefonem. Vedle potřebného vybavení do hor měl s sebou pouze zpáteční letenku,[2] a to na 18. června,[4] dále platební kartu a brašnu s fotoaparátem.[2]

Zmizení v Bulharsku a následné pátrání[editovat | editovat zdroj]

Dne 28. května při túře navštívil své známé ve městě Smoljan ležící v pohoří Rodopi v blízkosti státní hranice s Řeckem. Následně svým kamarádům přislíbil, že se ozve ve chvíli, kdy se dostane k internetu. Jenže se již neozval a nepřiletěl ani plánovaným letem 18. června. O jeho dalším pobytu tak nejsou žádné zprávy.[2] Váňovi příbuzní a kamarádi se proto obrátili na ministerstvo zahraničí České republiky, na velvyslanectví, a to jak bulharské v České republice, tak české v Bulharsku, a na tamní policii. Po zmizelém tak bylo 22. června 2016 vyhlášeno pátrání.[2] Z něj vyplynulo, že cestovatel strávil noc ze 3. na 4. června v horské chatě v pohoří Pirin.[3] Dle další zprávy se měl údajně o asi patnáct dní později pohybovat ve skupině dalších dvou Čechů u chaty Tevno Ezero.[6] Pátrat po zmizelém se během roku 2016 vydaly tři skupiny.[3] První, jejímž členem byl i cestovatelův bratr Pavel, vyrazila na počátku července.[7] Další pobývala v Bulharsku v polovině srpna a prošla i osmikilometrový náročný přechod horského hřebene, o němž se předpokládá, že jej absolvoval i Váňa. Výprava vytipovala dvě kritická místa, kde je cesta jištěná řetězy, pod nimiž jsou strmé stometrové srázy. Dle Petry Urbanové, Váňovy známé, zde možná cestovatel nesoucí na zádech batoh uklouzl a zřítil se.[8] Členové výpravy cestou vyvěšovali informační letáky a navazovali kontakt s tamními úřady.[3] V polovině července 2016 Urbanová odhadovala čtyři možné verze Váňova zmizení, a sice uklouznutí a následné zřícení se, dále možné přepadení, okradení o drahé fotografické vybavení, kvůli čemuž mohla vzniknout i nějaká potyčka s tragickým koncem. Rovněž se mohl cestovatel udeřit do hlavy a následně ztratit přehled o místě, kde se právě nachází, a podle poslední verze si chtěl cestovatel psychicky odpočinout, jenže to by se pak podle Urbanové ozval svým známým, neboť by mohl očekávat, že o něj budou mít starost.[6] Ovšem žádné další zprávy o Váňovi již příbuzní či známi ani po roce od vyhlášení pátrání neměli.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c KUBÍKOVÁ, Dáša. Fotky do kalendáře zachránil Jiřímu Váňovi slon [online]. Jihlava: Český rozhlas, 2015-11-19 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g h VOKÁČ, Martin. V bulharských horách zmizel český dobrodruh. Na túru vyrazil bez mobilu. iDNES.cz [online]. 2016-06-24 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  3. a b c d e MARTÍNEK, Roman. Rok od zmizení cestovatele Jiřího Váni. Nikdo netuší, co se mu mohlo stát. Jihlavský Deník [online]. 2017-06-22 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  4. a b c KULHÁNEK, Jaromír. Cestovatel Jiří Váňa z Perknova se doposud nevrátil z bulharských hor. Jihlavský Deník [online]. 2016-07-01 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  5. KOPECKÝ, Milan; MIKULINCOVÁ, Hana. Z bulharských hor se nevrátil havlíčkobrodský cestovatel Jiří Váňa [online]. Jihlava: Český rozhlas, 2016-06-23 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  6. a b STREICHSBIEROVÁ, Eva. Výpravy za zmizelým dobrodruhem v Bulharsku neuspěly, přátelé pátrají dál. iDNES.cz [online]. 2016-07-21 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  7. STREICHSBIEROVÁ, Eva. Dobrodruh zůstává nezvěstný. Známí ho vyrazili hledat do bulharských hor. iDNES.cz [online]. 2016-07-08 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 
  8. VOKÁČ, Martin. Horal Váňa v Bulharsku zmizel před čtvrt rokem. Přátelé nevěří, že žije. iDNES.cz [online]. 2016-08-31 [cit. 2020-05-22]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]