Přeskočit na obsah

Jiří Janoušek (letec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
pplk. Jiří Janoušek
Narození26. dubna 1917
Semily
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí16. prosince 1940
East Wretham
AnglieAnglie Anglie
Příčina úmrtíletecká nehoda
Místo pohřbeníhřbitov u kostela Všech svatých, Honington, hrob č. C-9
Národnostčeská
Povolánípalubní střelec
ZaměstnavatelRoyal Air Force
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Janoušek (26. dubna 1917 Semily16. prosince 1940 East Wretham) byl český palubní střelec, příslušník 311. československé bombardovací perutě a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Jiří Janoušek se narodil 26. dubna 1917 v Semilech. Po absolvování obecné a měšťanské školy se vyučil elektromechanikem. Prezenční vojenskou službu odsloužil u leteckého pluku 2 mezi lety 1937 a 1939.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci opustil Jiří Janoušek dne 22. června 1939 společně s Karlem Ševčíkem a Vladislavem Roubalem nákladním vlakem ilegálně Protektorát Čechy a Morava. V Polsku byli zadrženi a Jiří Janoušek podepsal v Krakově prohlášení o vstupu do francouzské cizinecké legie a odplul do Francie. Zde podepsal pětiletý závazek služby, po vypuknutí druhé světové války z něj byl opět uvolněn a zařazen do vznikající Československé armády v zahraničí. Následně působil jako letecký mechanik na základnách Avord a Châteauroux. Po pádu Francie se v člunu vlečeném za holandskou lodí evakuoval do Spojeného království. Zde vstoupil do Royal Air Force a byl zařazen ke 311. československé bombardovací peruti. Zde opět působil jako mechanik, po absolvování střeleckého kurzu byl následně zařazen v hodnosti četaře do operační činnosti. Dne 16. prosince 1940 hned při svém prvním operačním letu nad Mannheim na postu předního střelce zahynul při letecké nehodě. Z důvodu technické závady, kdy začal vynechávat jeden z motorů, se piloti rozhodli k návratu stroje Vickers Wellington Mk.IC T2577 KX-G na letiště East Wretham. Návrat se nezdařil a letoun, který nemohl udržet výšku, se zřítil dvacet minut po startu v blízkosti letiště. Kromě Jiřího Janouška zahynuli ještě Jan Křivda a Jaroslav Toul. Dne 20 prosince 1940 byli pohřbeni na hřbitově u kostela Všech Svatých v Honingtonu.[1]

Pamětní deska v Semilech Jana Vlka a Jiřího Janouška

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Janoušek byl v roce 1991 in memoriam povýšen do hodnosti podplukovníka
  • V rodných Semilech byla letcům RAF Jiřímu Janouškovi a Janu Vlkovi odhalena pamětní deska[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]