Jiří Chlubna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pplk. Jiří Chlubna
Narození7. duben 1908
Jihlava
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí27. listopadu 1944
Nižný Komárnik
SlovenskoSlovensko Slovensko
Příčina úmrtívýbuch při deaktivaci miny
Místo pohřbeníhřbitov nad Památníkem československého armádního sboru v Dukelském průsmyku
Národnostčeská
Povolánívoják
Choťsvobodný
RodičeKarel Chlubna a Hedvika Němcová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pplk. Jiří Chlubna (7. dubna 1908 Jihlava27. listopadu 1944 Nižný Komárnik) byl československý důstojník, příslušník 1. československého armádního sboru a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Jiří Chlubna se narodil 7. dubna 1908 v Jihlavě v rodině Karla Chlubny a Hedviky rozené Němcové. Vystudoval stavitelský obor na Vyšší průmyslové škole v Brně a po maturitě v roce 1930 nastoupil na vojenskou prezenční službu u pěšího pluku v Jihlavě. V rámci ní prodělal Školu pro důstojníky v záloze a do zálohy byl propuštěn v dubnu 1932 v hodnosti četaře aspiranta. V lednu 1935 nastoupil opět do armády k pěšímu pluku v Chustu a po povýšení do hodnosti poručíka byl pověřen velením zákopnické čety. Průběžně si zvyšoval vzdělání a na obdobných funkcích setrval až do rozpuštění československé armády po německé okupaci na jaře roku 1939. Pouze v období Všeobecné mobilizace v roce 1938 byl dočasně ustanoven velitelem zákopnické roty a zatímním velitelem technické roty.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Francie[editovat | editovat zdroj]

V polovině června 1939 odešel Jiří Chlubna přes Polsko do Francie, kde v srpnu téhož roku podepsal vstup do cizinecké legie. Měsíc sloužil v severní Africe, načež byl přesunut do Agde, kde byl zařazen do 1. československé pěší divize. Během bitvy o Francii absolvoval se svou jednotkou ústupové boje.

Velká Británie[editovat | editovat zdroj]

V červenci 1940 se po porážce Francie evakuoval Jiří Chlubna lodí do Liverpoolu, kde byl opět zařazen do československého vojska. Průběžně si zvyšoval odbornost v ženijních oborech, absolvoval i kurz řízení pásových vozidel. Mezi říjnem 1943 a dubnem 1944 sloužil zkušebně u britských útvarů.

Východní fronta[editovat | editovat zdroj]

Skupinový hrob, ve kterém je pohřben i Jiří Chlubna, v areálu Památníku československého armádního sboru v Dukelském průsmyku

Jiří Chlubna byl v roce 1944 zařazen mezi důstojníky, jejichž úkolem bylo posílit 1. československý armádní sbor bojující v rámci sovětské armády. Zde se od 8. září téhož roku účastnil jako ženijní důstojník Karpatsko-dukelské operace. Zahynul dne 27. listopadu v Nižném Komárniku při během neúspěšné deaktivace německé miny.[1] Dosáhl hodnosti štábního kapitána. Pohřben je v jednom ze skupinových hrobů československých obětí Karpatsko-dukelské operace na hřbitově nad Památníkem československého armádního sboru na území obce Vyšný Komárnik. Společný hrob s ní sdílí např. hudební skladatel Vít Nejedlý, tankové eso Rudolf Jasiok nebo mjr. Ambrož Bílek.[2]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]