Jevgenija Markovna Albacová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jevgenija Markovna Albacová
Narození5. září 1958 (65 let)
Moskva
NárodnostŽidé
Alma materFakulta žurnalistiky Lomonosovovy univerzity (do 1980)
Harvardova univerzita (do 2004)
Harvardova univerzita
Povolánípolitický novinář, rozhlasová moderátorka, veřejná postava, spisovatelka, šéfredaktorka, novinářka, politoložka a investigativní reportérka
ZaměstnavateléNovoje Vremja
Vysoká škola ekonomie
OceněníZlaté pero Ruska
Nábož. vyznáníjudaismus
ChoťJaroslav Golovanov
Funkcešéfredaktor
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jevgenija Markovna Albacová (Евгения Марковна Альбац, 5. září 1958) je ruská novinářka, politoložka, spisovatelka a moderátorka. Od roku 2011 je šéfredaktorkou časopisu Novoje Vremja.

Otec Mark Jefremovič Albac byl za druhé světové války průzkumníkem sovětské zpravodajské služby v říšském komisariátu Ukrajina. Po zranění v roce 1943 byl z armády propuštěn a pracoval jako inženýr. Matka Albacové, Jelena Izmajlovská, byla herečkou a rozhlasovou moderátorkou. Její starší sestra Taťána Komarovová je televizní moderátorkou.

Albacová dokončila v roce 1980 studium Fakulty žurnalistiky Lomonosovovy univerzity. Jednou z jejích spolužaček a přítelkyň byla Anna Politkovská, která se stala investigativní novinářkou a byla v roce 2006 zavražděna.

Albacová nejprve pracovala už během studia jako externí redaktorka pro Komsomolskou pravdu. Po vystudování se stala redaktorkou nedělní přílohy deníku Izvestija a zároveň začala do deníku samotného psát články z oboru astrofyziky a částicové fyziky. V letech 1986–1992 psala do Moskovskije novosti, mimo jiné na téma KGB. V letech 1996–2006 pracovala pro Izvestiji a zároveň psala do Nové Gazety. Od roku 2007 je v redakci časopisu Novoje Vremja.

Byla třetí manželkou Jaroslava Kirilloviče Golovanova, s kterým se jim v roce 1988 narodila dcera Olga.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jewgenija Markowna Albaz na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]