Jeroným Filip Hofmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reverendus Dominus
Jeroným Filip Hofmann, O.Praem.
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutpremonstráti
Noviciát1997-1999
Sliby 
            dočasné2. května 1999[1]
            doživotní1. května 2002[2]
Svěcení
Kněžské svěcení26. června 2003[2]
světitel František Václav Lobkowicz, OPraem.[1]
Osobní údaje
Datum narození8. června 1973
Místo narozeníPraha
Datum úmrtí14. září 2012
Místo úmrtíFN Brno-Bohunice
Místo pohřbenířádový hřbitov Praha-Nebušice
Citát„Nebojím se marné smrti, bojím se marného života.[3]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

R.D. ThLic. Jeroným Filip Hofmann, O.Praem. (8. června 1973 Praha14. září 2012 Brno-Bohunice) byl český římskokatolický kněz, strahovský premonstrát a bývalý vrcholový sportovec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako Filip Hofmann v Praze. Od mládí se věnoval závodně veslování. Byl členem Českého veslařského klubu v Praze, působil v ASC Dukla Praha[4] a v roce 1989 se poprvé dostal do reprezentace.[4] V roce 1991 získal stříbrnou medaili na Mistrovství světa juniorů na čtyřveslici s kormidelníkem.[4] Sportovní dráhu nicméně později opustil a dne 26. září 1997 vstoupil v Praze na Strahově do premonstrátského řádu.[1] Při obláčce dostal řeholní jméno Jeroným. V letech 1998-2003 pak studoval teologii na pražské Katolické teologické fakultě.[1] Po dokončení studií byl vysvěcen na kněze a dne 29. června 2003 slavil primiční Mši svatou v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie[5] v pražských Strašnicích.

Záhy poté byl představenými poslán na jižní Moravu, kde nastoupil jako farní vikář ve farnostech Znojmo-Louka[1] a Konice.[1] Během této doby se mimo jiné účastníval také pěších poutí na Velehrad, organizovaných farností Vranov nad Dyjí. V rámci postgraduálního studia se věnoval tematice inkorporace farností řeholním řádům. Postgraduální studium zakončil v roce 2006 licenciátem teologie.[1] Od února 2007 do června 2008[6] pak působil jako interkalární administrátor ve farnosti Praha-Střešovice. V roce 2007 byl jeho životopis a rozhovor s ním součástí dokumentu České televize Lidé řádoví.[7]

Od 1. července 2008 se pak vrátil na Moravu a nastoupil jako farní vikář farnosti u sv. Jakuba v Jihlavě a jako "hospodářský správce" (provizor) premonstrátské komunity na místní faře.[1] Zároveň spravoval jako administrátor ex currendo farnosti Rančířov a Vyskytná nad Jihlavou. Vedle duchovní správy ve svěřených farnostech se věnoval se skupinou svých řeholních spolubratří a dalších přátel horolezectví a rekreačně pokračoval ve sportovních aktivitách (v roce 2007 se například účastnil běžeckého závodu Velká kunratická[8]). Dne 11. září 2012 měl nehodu při jízdě na bicyklu poblíž Přímělkova, nedaleko Brtnice. Příčinou nehody byl zřejmě nedobrý stav vozovky.[9] Ve vážném stavu byl hospitalizován na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích. Dne 14. září 2012 zde, zaopatřen svátostí nemocných, zemřel.

Dne 19. září 2012 se konalo rekviem v kostele sv. Jakuba v Jihlavě,[2][9] a následujícího dne byl Jeroným Filip Hofmann po zádušní Mši svaté ve strahovské basilice[2][9] pohřben na řádovém hřbitově strahovských premonstrátů v Praze-Nebušicích.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h Římskokatolická farnost Znojmo-Louka: Otec Jeroným zemřel (dostupné online)
  2. a b c d e Farní tým Vranov nad Dyjí-Přímětice-Bítov: Pohřeb P. Jeronýma Filipa Hofmanna (dostupné online)
  3. Římskokatolická farnost Praha-Strašnice: Farní zpravodaj Vzkříšení, č. 98 (dostupné online)
  4. a b c Veslo.cz: Smutná zpráva (dostupné online)
  5. Římskokatolická farnost Praha-Strašnice: Kronika roku 2003 (dostupné online)
  6. Římskokatolická farnost sv. Norberta Praha-Střešovice: Duchovní správci farnosti (dostupné online)
  7. Česká televize: Lidé řádoví (dostupné online)
  8. Velká kunratická 2007 (dostupné online)
  9. a b c Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba, Jihlava: Pohřeb P. Jeronýma Filipa Hofmanna (dostupné online)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]