Jarkend

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě. O stejnojmenné řece pojednává článek Jarkend (řeka).
Jarkend
ujgursky يەكەن ناھىيىسى
čínsky Ša-čche (莎车)
Poloha
Souřadnice
StátČínaČína Čína
autonomní oblastSin-ťiang
prefekturaKašgar
Jarkend
Jarkend
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha8 969 km²
Počet obyvatel373 492 (2002)
Hustota zalidnění41,6 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jarkend (ujgursky يەكەن ناھىيىسى, čínsky v českém přepisu Ša-čche, pchin-jinem Shā​chē​, znaky zjednodušené 莎车, tradiční 莎車) je město a okres ležící v prefektuře Kašgar v autonomní oblasti Sin-ťiang Čínské lidové republiky. Rozloha okresu je 8 969 km², v roce 2002 měl 650 000 obyvatel, většinou Ujgurů, přítomni jsou i Chanové. Správním centrem okresu je město Jarkend, které je s 373 tisíci obyvateli druhým největším městem prefektury Kašgar. Rozkládá se v úrodné oáze na ploše 3 210 km².

Historie[editovat | editovat zdroj]

Staré město Jarkend (moderní vesnice Ša-čche) se skládá z čtvrtí obehnaných hradbami. Vznikl v dávných dobách jako místo odpočinku karavan putujících podél Hedvábné stezky. V čínských zápisech se objevilo v 2. století př. n. l. Na konci 1. století př. n. l. je dobyla armáda čínské říše Chan vedená Pan Čchaoem, poté prvenství v obchodu ztratilo ve prospěch Kašgaru a Chotanu. Jarkend opět vyrostl za dynastie Tchang. Ve 13. století si ho podmanili Mongolové, a byl předním městem Čagatajského chanátu a po jeho rozpadu Moghulistánu. Od počátku 16. byl centrem Jarkendského chanátu, na přelomu 17. a 18. století dobytého Džungary. V polovině 18. století byl celý region obsazen armádami říše Čching a od té doby je součástí Číny.

Ekonomika a zemědělství[editovat | editovat zdroj]

V oblasti kolem města se kromě obilovin pěstuje také bavlna, moruše, konopí, fazole a různé ovocné stromy. Tradiční je chov koní, ovcí a velbloudů. Významnou část místního průmyslu tvoří produkce přírodního hedvábí a hedvábných látek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Яркенд na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]