Přeskočit na obsah

Jan Hanák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Hanák
Jan Hanák (24. ledna 2013)
Jan Hanák (24. ledna 2013)
Narození20. března 1974 (50 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan Hanák (* 20. března 1974, Brno) je římskokatolický kněz a publicista.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Filozofickou fakultu (obor žurnalistika 1998) a souběžně Teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (obor teologie 2000). Během dalších postgraduálních studií (sociologie) přednášel rozhlasovou tvorbu na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Je knězem brněnské diecéze (vysvěcen roku 2001). Po Znojmě, Křižanově na Moravě, Brně-Zábrdovicích a Boskovicích působí od roku 2010 ve farnosti Bohdalice.

V polovině devadesátých let začínal jako novinář v Českém rozhlasu a Radiu Proglas, kde vedle toho i moderoval. V roce 2003 vyměnil rozhlas za Českou televizi, kde mimo jiné moderoval profilové rozhovory Před půlnocí na ČT24, a protože stále silněji vnímal nutkavou potřebu nezůstávat jen u slov a zavrtat se hlouběji, postupně se proměnil z novináře v dokumentaristu, s čímž se nakonec vrátil i do Českého rozhlasu.

Získal cenu na festivalu Arts&Film Telč 2007 za dokument Oko bez světla se nepotěší a první cenu Prix Bohemia Radio 2016 za dokument Diptych. Zejména v rozhlasu mu říkají obojživelník. Obsahově se ve svých snímcích nevyhne duchovní a hodnotové rovině bytí (tak nějak se to od něj i očekává a on se nebrání), ale zároveň ho velmi zajímají environmentální, sociální a historická témata, což s tím vlastně dosti souvisí.

Lidsky, vztahově, snad i celou duší je mu blízký divadelní prostor, a tak spolupracuje s divadlem Husa na provázku, Národním divadlem Brno, Městským divadlem Zlín. V divadle Husa na provázku moderuje debaty Kabinet Havel a Husa Klub. Snaží se být občansky aktivní, patří například k myšlenkovým tvůrcům brněnské Poutě smíření. Je členem správní rady Nadace Veronica. V červnu 2024 se stal členem Etické komise České televize.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. https://www.novinky.cz/clanek/domaci-knez-ci-zakladatelka-konta-bariery-ct-bude-mit-novy-eticky-panel-40477001 Novinky.cz Kněz či zakladatelka Konta Bariéry. ČT bude mít nový etický panel 19. 6. 2024