Jan Děčínský z Vartenberka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan z Vartenberka
Rodový erb z Vartenberků
Rodový erb z Vartenberků
Narození14. století
Úmrtí15. století
PříbuzníMechtylda z Vartenberka na Scharfensteinu (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jan z Vartenberka nebo též z Wartenbergu († 1409/1410) byl český šlechtic z rodu Vartenberků, vlastník děčínského panství se značným vlivem v jihovýchodním Krušnohoří.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho sestra Matylda (Metze) byla provdána za urozeného pána Anarga z Waldenburgu na Wolkensteinu. Po smrti manžela přijala 8. dubna 1386 od míšeňského markraběte Viléma I. jako vdovské věno panství Scharfenstein v údolí Sapavy. V této právní transakci vystupoval její bratr Jan z Vartenberka jako její poručník a musel přísahat, že se kvůli panství Scharfenstein nebude stavět proti míšeňskému markraběti.

Beneš z Vartenberka koupil podíl svého bratra Mikuláše a svou část poté odkázal bratrancům Janovi a Janu Gastovi, jejichž děčínský majetek roku 1377 spravoval purkrabí Pešek Faulfiš. Václav a Jan Gast z Vartenberka zemřeli do roku 1383. Ve stejné době byli pravděpodobně mrtví také ostatní majitelé s výjimkou Jana z Vartenberka, jenž se stal poručníkem Gastových synů Jana, Beneše a Václava.[1]

Dne 15. června 1397 od krále Zikmunda Lucemburského obdržel polské město Kostřín.

Bratři Vartenberkové drželi Děčín v nedílu, ale panství spravoval nejstarší Jan z Vartenberka. Později se o majetek rozdělili. Většinu si ponechal Jan. Václav dostal menší část děčínského panství, na které si založil hrad Blansko a Beneše Jan vyplatil. Aby získal dostatek peněz, musel zastavit hrad Střekov. Jan z Vartenberka zemřel na přelomu let 1409 a 1410 a zanechal po sobě syny Zikmunda a Jana Děčínského. Bratři se tři roky po otcově smrti rozdělili o dědictví. Děčínský hrad nejspíše vlastnili společně, ale vládl na něm Zikmund.[2] V době husitských válek stál nejprve na katolické straně, a proto husitské vojsko vedené hejtmanem Janem Žižkou roku 1423 vypálilo město Děčín.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jan von Wartenberg na německé Wikipedii.

  1. Sedláček (1923), s. 81.
  2. Sedláček (1923), s. 82.
  3. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Rudolf Anděl. Svazek III. Severní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Děčín – zámek, s. 84. Dále jen Anděl (1984). 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gerhard Reuter, Hermann Pährisch: Eine Urkunde aus dem Jahre 1386. In: Erzgebirgische Heimatblätter 2012/1, S. 16–18.
  • Josef Messner: Jan von Wartenberg, historische Erzählung, 1855.