Jan Berchmans

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Berchmans
Narození13. března 1599
Diest
Úmrtí13. srpna 1621 (ve věku 22 let)
Řím
Příčina úmrtímalárie
Místo pohřbeníKostel svatého Ignáce z Loyoly (Řím)
Alma materPapežská univerzita Gregoriana
PovoláníCatholic seminarian
Nábož. vyznáníkatolická církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sv. Jan Berchmans na obraze od B. A. Bolswerta

Svatý Jan Berchmans (13. března 1599, Diest, Belgie13. srpna 1621, Řím) byl vlámský jezuita, uctívaný v římskokatolické církvi jako světec. Jeho nezávazná památka se slaví 26. listopadu (v rámci jezuitského řádu) nebo 13. srpna (ve zbytku církve), je patronem mládeže, zejména pak ministrantů a studentů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z vlámské rodiny z Diestu, jeho otec (rovněž Jan) byl chudý švec, matka Eliška zemřela, když mu bylo devět let. Od dětství byl velice zbožný, zejména projevoval velkou eucharistickou a mariánskou úctu, v dětství také působil jako ministrant. Denně se modlil růženec a mariánský žaltář sv. Bonaventury, každý pátek křížovou cestu. Jeho hlavním vzorem byl sv. Alois Gonzaga.

Krátce studoval ve škole řízené premonstráty, když ale musel školu z finančních důvodů opustit, jezuita Froymond, u něhož Jan původně pracoval jako sluha, rozpoznal jeho nadání a zajistil mu možnost vystudovat latinskou školu. Do jezuitského řádu vstoupil Jan Berchmans přes odpor své rodiny 25. října 1616 v Mechelen (jeho otec, který mu ve vstupu do řádu zprvu bránil, ale později změnil názor a nakonec se sám stal knězem), v roce 1618 složil sliby a byl poslán studovat filosofii do Říma. Zde ale, ještě než mohl být vysvěcen na kněze, v roce 1621 zemřel, krátce poté, co v průběhu teologické diskuse dostal záchvat horečky. Zemřel s křížem, růžencem a řeholí v ruce.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jan žil velmi asketickým způsobem, jeho velkým zájmem bylo studium jazyků, měl v úmyslu stát se po vysvěcení (ke kterému ovšem nikdy nedošlo) misionářem v Číně.[1] Usiloval o obyčejný, pokorný život, věrnost v maličkostech a co nejpečlivější plnění řádových povinností - v tomto smyslu je doložen jeho výrok: „Mé pokání je vést obyčejný život... Budu věnovat pozornost i tomu nejmenšímu Božímu vnuknutí.“[2] Jeho řádoví spolubratři oceňovali pečlivost v plnění řehole i jeho srdečné vystupování.

Jsou zachovány jeho poznámky i duchovní poezie, napsal také veršovanou parafrázi modlitby Salve Regina[3] a připisuje se mu Korunka Neposkvrněného početí[4].

Kanonizace[editovat | editovat zdroj]

V roce 1865 byl prohlášen za blahoslaveného, v roce 1888 za svatého. Jeho atributy jsou krucifix, kniha a růženec, eventuálně také lebka a mariánský obraz. Berchmansovo jméno nese mnoho škol, převážně v Belgii, a několik kostelů, z nichž největší je katedrála sv. Jana Berchmanse v americkém Shreveportu.

Ostatky sv. Jana Berchmanse jsou uloženy v římském kostele sv. Ignáce.

Německý spisovatel Wilhelm Hünermann věnoval Berchmansovi životopisný román, nazvaný Ein Flame in Gottes Kompanie (slovensky vyšlo pod názvem Svätý Ján Berchmans, 1998).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. web_monastery.sweb.cz [online]. [cit. 2012-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-24. 
  2. http://www.newadvent.org/cathen/08450a.htm
  3. Národní knihovna České republiky
  4. http://www.catholictradition.org/Mary/conception1.htm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]