Husovo náměstí (Lysá nad Labem)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husovo náměstí
Husovo náměstí
Husovo náměstí
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoLysá nad Labem
Městská částHistorické jádro města
Poloha
Napojené uliceMasarykova, Poděbradova, Jedličkova, Československé armády, náměstí B. Hrozného
Historie
Pojmenováno poJan Hus
Další údaje
Typnáměstí
Délka125 m
Šířka70 m
PSČ28922
Kód ulice317420
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husovo náměstí je v centru města Lysá nad Labem. Náměstí je obklopené zelení, převážně je využíváno jako parkoviště a místo setkávání při velkých slavnostech. Západní strana náměstí je součástí městské památkové rezervace.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Náměstí bylo založeno a vybudováno v roce 1946 svépomocí občanů. Jeho řešení v mírném svahu bylo provedeno tak, že původní hlavní komunikace – ulice Poděbradova a Sojovická – je od ostatní plochy náměstí výškově oddělena. V části u radnice bylo vybudováno schodiště. Archeologické nálezy byly zapůjčeny Národnímu muzeu.[1] V roce 2016 byla vyhlášena urbanisticko-architektonická soutěž o návrh revitalizace náměstí. Nejbližší předpokládaný termín zahájení realizace úprav Husova náměstí byl rok 2018, k realizaci vítězného návrhu ale do roku 2023 stále nedošlo.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Náměstí je téměř obdélníkového tvaru o ploše 6 900 m². V severní frontě domů je radnice, sídlí zde také Městská knihovna a Informační centrum. Na budovu radnice navazuje ze zadní strany budova městského úřadu. V severovýchodní části náměstí je pomník Jana Husa a v malé parkové úpravě je umístěna plastika městského znaku Lysé nad Labem. Na rohu náměstí a Masarykovy ulice stojí budova, která má ve štítě směrem do náměstí hodiny. Na západní straně náměstí je zachován památkově chráněný Měšťanský dům 177/21, v domě vedle radnice na náměstí č. 21/22 byla dříve lékárna.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BORSKÝ, František. Lysá nad Labem: Sborník o městě a jeho lidech. 1. vyd. [s.l.]: Městský národní výbor a Městské kulturní středisko v Lysé nad Labem, 1982. 243 s. (Vydavatelství Naše vojsko, n.p. - 1982). 
  2. Husovo náměstí - Lysá nad Labem. www.zumrarch.cz [online]. 2016-2017 [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. 
  3. XTOPIX - scelení. www.xtopix.cz [online]. 2017 [cit. 2023-09-27]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]