Hrobová kaple hrabat Pöttingů z Persingu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrobová kaple hrabat Pöttingu a Persingu
Pohřební kaple rodu Pöttingů
Pohřební kaple rodu Pöttingů
Základní informace
Výstavba2. polovina 18. století
Poloha
AdresaHabry, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrobová kaple hrabat Pöttingů z Persingu s vysokým štítovým průčelím se nachází v jižní části Žižkova náměstí v Habrech a je chráněna jako kulturní památka.[1] Je pozůstatkem někdejšího hřbitova a jsou v ní umístěny čtyři náhrobní kameny.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Rodina hrabat Pöttingů z Persingu, která sídlila na zámku v Žákách u Čáslavi a vlastnila haberské panství, se ve 2. polovině 18. století rozhodla postavit rodinnou hrobku naproti zámku v Habrech vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie. Stavba hrobky pochází z doby před rokem 1796.

Vybavení kaple tvoří dřevěný oltář z období pozdního baroka. Mensa je barokně prohnutá, na tabernáklu je vyobrazeno „Snímání z kříže“.

Hrobová kaple obsahuje náhrobní kameny na zemi, jeden s nápisem Kateřina Grafin von Pöttingová geb. Freyn v Mallbrunen nar. 1744, zemř. 1796. Další náhrobní kámen z roku 1809 je opatřen jménem Jan Adolf Pöetting. Dále jsou zde dva náhrobní kameny z červeného mramoru, která patří členům rodu z 19. století.

V kapli je i náhrobní kámen V. Říhovského, který se stal i inspirací pro povídku „Náhrobek“ a „Erbovní znamení“, které napsal P. V. Zemek.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. pohřební kaple rodu Pöttingů - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2022-05-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]