Hořovice (starý zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý zámek Hořovice
Starý zámek v Hořovicích
Starý zámek v Hořovicích
Základní informace
Slohbaroko
Současný majitelměsto Hořovice
Poloha
AdresaHořovice, ČeskoČesko Česko
UliceVrbnovská
Souřadnice
Hořovice (starý zámek)
Hořovice (starý zámek)
Hořovice (starý zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky38084/2-303 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý hořovický zámek stojí ve městě Hořovice asi 300 m od nového zámku, směrem k nemocnici, na stráni nad Červeným potokem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na místě zámku původně stála gotická tvrz či hrad ze 13. století postavený Žerotíny, na konci 14. století už byl v majetku krále Václava IV. K přestavbě došlo na konci 15. století. Tvrz často měnila majitele, v roce 1525 byli držiteli páni z Říčan. V roce 1634 byla vypálena a v roce 1639 ji vydrancovali Švédové. Po třicetileté válce byla tvrz za Bořitů z Martinic přestavěna a rozšířena o dvě boční křídla a vznikl barokní zámek.[2] Později jej zdědil hraběcí rod pánů z Vrbna, kteří nechali postavit nový zámek a starý už byl využíván jen úředníky. V roce 1929 jej poslední šlechtický majitel, hrabě Jindřich ze Schaumbergu, prodal státu. Od státního podniku Vojenské lesy jej odkoupilo r. 2012 město Hořovice.[3] Do prostor zámku byla umístěna galerie a v roce 2017 také Muzeum Hořovicka, které je pobočkou Muzea Českého krasu v Berouně.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Zámek je jednoduchá trojkřídlá patrová stavba s mansardovou střechou, současná podoba je výsledkem několika přestaveb a úprav. Ve sklepě se dochovaly zbytky ostění portálů z 15. století.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Zámek je považován za jedno z možných rodišť krále Jiřího z Poděbrad.
  • Ve sklepě zámku byly objeveny dvě chodby, z nichž jedna pravděpodobně sloužila jako odvodňovací a druhá, která ústí v zahradě v Zámecké ulici, nejspíš jako úniková.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-03-12]. Identifikátor záznamu 150044 : Zámek starý. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Hořovice - Zámek | Turistika.cz. www.turistika.cz [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. 
  3. Hořovice, starý zámek. www.hrady.cz [online]. [cit. 2023-11-30]. Dostupné online. 
  4. HOLEČKOVÁ, Marie. Beroun na křižovatce cest. Beroun: MH, 2022. S. 78–79. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]