Hnízdiště stěhovavých ptáků podél pobřeží Žlutého moře a Pochajského zálivu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hnízdiště stěhovavých ptáků podél pobřeží Žlutého moře a Pochajského zálivu
Světové dědictví UNESCO
mapa chráněného území
mapa chráněného území
Smluvní státČínaČína Čína
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumx
Odkaz1606 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2019 (43. zasedání)

Hnízdiště stěhovavých ptáků podél pobřeží Žlutého moře a Pochajského zálivu jsou dvě lokality na východním pobřeží Čínské lidové republiky v městské prefektuře Jen-čcheng v provincii Ťiang-su. První oblast v jižní části pobřeží prefektury o rozloze 144 839 ha (a nárazníkovou zónou 28 271 ha) je částí národní přírodní rezervace jelena milu Ta-feng a Tungšaské experimentální zóny národní přírodní rezervace Jen-čcheng. Druhá lokalita o rozloze 43 804 ha (a nárazníkovou zónou 51 785 ha) leží severněji ve střední části prefektury ve střední části národní přírodní rezervace Jen-čcheng.

Místa jsou rozsáhlé přílivové mokřiny, označované za největší na světě; jsou mimořádně produktivní, žije v nich mnoho druhů ryb a korýšů. Slouží jako shromaždiště stěhovavých ptáků na východoasijsko-australasijské migrační trase. Migrující hejna ptáků, včetně některých světově nejohroženějších, závisí na těchto pobřežních lokalitách jako místech zastávky, odpočinku, přezimování nebo hnízdění.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UNESCO. Migratory Bird Sanctuaries along the Coast of Yellow Sea-Bohai Gulf of China (Phase I) [online]. UNESCO, World Heritage Centre [cit. 2019-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]