Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum
AutorIsidor ze Sevilly
Původní názevHistoria de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum
ZeměVizigótská říše
Svébská říše
Jazyklatina
Žánrhistoriografie, historie
Datum vydání7. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum (česky Dějiny gótských, vandalských a svébských králů) jsou latinský psané dějiny Gótů od roku 265 do roku 624, jejímž autorem je Isidor ze Sevilly. Jedná se o zhuštěnou historiografii, která je vzhledem k různorodým zdrojům poněkud nekonzistentní. Po dějinách Gótů Isidor pokračoval dějinami Vandalů a nakonec připojil samostatné dějiny odkazující na panovníky Svébů.

Isidor ze Sevilly dílo započal prologem Laus Spaniae, ve kterém chválí přednosti Španělska. Zbytek práce rozvádí a hájí gótskou identitu sjednoceného Španělska. Hlavním zdrojem pro ranou historii použil Isidor Jeronýmovo pokračování Eusebia z Kaisareie a to až do roku 378. Od tohoto data až do roku 417 využil především dějiny Pavla Orosia a pro Španělsko až do roku 469 použil zdroje biskupa Hydatia. Pro pozdější historii vycházel z dějin Prospera z Akvitánie (405–453). Dílo Viktora z Tunnuny byl jeho hlavním zdrojem pro africké dějiny v letech 444 až 566 a Jan z Biclara pro španělské dějiny v letech 565 až 590. Isidor také použil částečně ztracenou kroniku Maxima ze Zaragozy. Pro události ve Španělsku mezi 590 a 624 je přímo samotný Isidor ze Sevilly primárním zdrojem moderního historika.[1]

Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum byla sepsána ve dvou verzích, přičemž se obě zachovaly. První, dokončená pravděpodobně v roce 619, rok smrti krále Sisebuta, je kratší. Delší verze byla pravděpodobně dokončena v roce 624, v pátém roce vlády krále Suintily. Pouze delší verze obsahuje Laus Spaniae a Laus Gothorum, velebení Gótů, které odděluje historii Gótů (do vlády Suintily) od historie Vandalů. Vydání delší verze od Theodora Mommsena je standardní[2] a bylo základem prvního anglického překladu.[3] Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum byla prvně přeložena do němčiny.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum na anglické Wikipedii.

  1. EBERT, Adolf. Histoire de la littérature latine chrétienne, depuis les origines jusqu'à Charlemagne. [s.l.]: E. Leroux Dostupné online. S. 634. (francouzsky) 
  2. V Monumenta Germaniae Historica, Auctores Antiquissimi, XI, 241–303 (Berlín: 1894). Viz také vydání Jacques Paul Migne, Patrologia latina, 83, col. 1057 (Paříž: 1844–55).
  3. ISIDORE OF SEVILLE; DONINI, Guido; FORD, JR.,, Gordon B. History of the Kings of the Goths, Vandals, and Suevi. [s.l.]: Brill Archive, 1966. Dostupné online. (anglicky) 
  4. COSTE, D. Isidors Geschichte der Goten, Vandalen, Sueven. [s.l.]: BoD – Books on Demand Dostupné online. ISBN 978-3-368-42916-4. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]