Helmichis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Helmichis
Helmichis s královnou Rosamundou
Helmichis s královnou Rosamundou
Narození6. století
Úmrtí572
Ravenna
Příčina úmrtíotrava
ChoťRosamunda[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Helmichis také Elmechi (6. století572 Ravenna) byl langobardský šlechtic a voják, milenec královny Rosamundy.[2]

Byl štítonošem a panošem panovníka, pěstoun langobardského krále Alboina. Alboinova vláda byla krutá, v langobardsko-gepidské válce zabil Kunimunda, otce Rosamundy, kterou následně přinutil pít z poháru vyrobného z lebky jejího otce.[3] Helmichis, králův panoš a Rosamundin milenec za toto příkoří spáchané na Rosamundě, zorganizoval společně s Rosamundou spiknutí proti Alboinovi. Toto spiknutí bylo úspěšné, přičemž král Alboin byl zavražděn. Kdo vraždu spáchal, není z dochovaných zdrojů zřejmé. Současník Jan z Biclara napsal, že Alboina zavraždili na popud královny Rosamundy jeho stoupenci ve Veroně.[4] Marius z Avenches napsal, že vraždu provedl Helmichis.[5] Totéž v 8. století napsal langobardský historik Paulus Diaconus.[3] Origo Gentis Langobardorum ze 7. století uvádí, že Alboina zabili Helmichis s Rosamundou na popud Peredea,[6] což naznačuje i kodex Historia Lombardorum Gothani, který uvádí, že Peredeo byl „strážcem komory“, a jeho role byla pouze vpustit skutečného vraha do královské komory, kterým byl Helmichis s Rosamundou.[7]

Po vraždě krále se po dobu tří měsíců Helmichis spolu s Rosamundou pokoušel zmocnit se trůnu, ale rozhořčené obyvatelstvo nad vraždou krále mu neumožnilo trůn uzurpovat.[8] Oba spiklenci s Albsuindou, dcerou Alboina z prvního manželství před rozbouřeným lidem museli uniknout do exilu k byzantskému exarchovi Longinovi do Ravenny. Při útěku se nalodili i s celým langobardským pokladem.[8][9]

Helmichis byl do Rosamundy zamilovaný a tak se Rosamunda v Ravenně stala Helmichisovou manželkou. Oproti tomu se Longinus chtěl zmocnit langobardského pokladu a tak začal Rosemundu přesvědčovat, aby Helmichise zabila a stala se jeho manželkou. Rosamunda byla náchylná ke všem špatnostem a tak s vraždou souhlasila, toužila stát se paní Ravenny.[8] Když Helmichis po koupeli vcházel do místnosti, podala mu pohár vína s jedem, o kterém tvrdila, že se jedná o lék. Když Helmichis cítil, že vypil pohár smrti, s taseným mečem donutil Rosemundu vypít zbytek poháru. Oba zemřeli v jediném okamžiku.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elmichi na italské Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07].
  2. GRUBE, August Wilhelm. Heroes of history and legend, [extr. and] tr. from [Charakterbilder and Geschichte und Sage] by J.L. Shadwell. [s.l.]: Oxfordská univerzita, 1882. Dostupné online. S. 82. (anglicky) 
  3. a b ; FOULKE, William Dudley. History of the Langobards, Book 2.. University of Pennsylvania: [s.n.], 1907. Dostupné online. Kapitola XXVIII. (anglicky) 
  4. MOMMSEN, Theodor; IOHANNIS ABBATIS BICLARENSIS. Monumenta Germaniae Historica - Chronica S. 213. daten.digitale-sammlungen.de [online]. [cit. 2024-02-27]. Dostupné online. (latinsky) 
  5. MARIUS Z AVENCHES. Chronik in Mommsen, Theodor: Chronica Minora saec. IV.V.VI.VII (II), Bd. 2, S. 238. daten.digitale-sammlungen.de [online]. [cit. 2024-02-27]. Roč. 1894. Dostupné online. (latinsky) 
  6. PAULUS DIACONUS; FOULKE, William Dudley. Origo Gentis Langobardorum. [s.l.]: Philadelphia Dept. of History, University of Pennsylvanai Dostupné online. 
  7. DELIYANNIS, Deborah Mauskopf. "Ethnic and National History ca. 500–1000" - Historiography in the Middle Ages. Leiden Boston: Brill, 2003. ISBN 90-04-11881-0.. S. 43-87. (anglicky) 
  8. a b c d ; FOULKE, William Dudley. History of the Langobards, Book 2.. University of Pennsylvania: [s.n.], 1907. Dostupné online. Kapitola XXIX. (anglicky) 
  9. JÖRG, Jarnut. Regna and gentes: the relationship between late antique and early medieval peoples and kingdoms in the transformation of the Roman world. Leiden: Brill, 2003. ISBN 978-90-04-12524-7.. S. 409-427. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]