Origo Gentis Langobardorum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Origo Gentis Langobardorum
Tento rukopis Origo gentis Langobardorum pochází z 10. století. Sepsán byl pravděpodobně v Remeši. Červeným inkoustem na horním okraji listu 2v je napsáno vlastnictví kláštera Saint-Remis v Remeši.
Tento rukopis Origo gentis Langobardorum pochází z 10. století. Sepsán byl pravděpodobně v Remeši. Červeným inkoustem na horním okraji listu 2v je napsáno vlastnictví kláštera Saint-Remis v Remeši.
Autorneznámý
Původní názevOrigo Gentis Langobardorum
ZeměLombardie
Jazyklatina
Žánrkronika, historie
Datum vydání7. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Origo Gentis Langobardorum (česky Původ kmene Langobardů) je krátký latinský zápis ze 7. století, který popisuje mytické založení kmene Langobardů.[1] První část zápisu popisuje původ a pojmenování Langobardů, další zápisy připomínají spíše královskou listinu. Zápisy popisují Langobardy až do vlády krále Perctarita v letech 672 až 688.[1]

Rukopisy[editovat | editovat zdroj]

Zápisy se dochovaly ve třech kodexech, většinou obsahující spisy sestavené za vlády krále Rothara a známé jako Edictum Rothari či Leges Langobardorum. Jako takové se Origo Gentis Langobardorum dochovalo ve třech rukopisech. První z rukopisů pochází z 9. či 10. století a je uložen v Modeně.[2] Druhý rukopis je datován přibližně do roku 1005 a je uložen v Cava de' Tirreni,[3] poslední rukopis z 10. či první poloviny 11. století je uložen v národní knihovně v Madridu.[4]

Záznamy Origo Gentis Langobardorum jsou poměrně detailně shrnuty v díle Historia Langobardorum od Paula Diacona, historika královského dvora Karla Velikého. Legendu o původu Langobardů Paulus Diaconus popsal v samostatné úvodní části díla šestisvazkového díla. Zatímco zápisy Origo Gentis Langobardorum se dochovaly pouze ve třech kopiích, dílo Historia Langobardorum od Paula Diakona se dochovaly ve stovkách středověkých opisů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Origo Gentis Langobardorum na anglické Wikipedii.

  1. a b Origo Gentium Langobardum, The Origin of the Lombard Nation. [online]. 2017-01-02 [cit. 2022-03-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-02. (anglicky) 
  2. Modena, Biblioteca Capitolare, O. I. 2 – Bibliotheca legum. www.leges.uni-koeln.de [online]. [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Cava de’ Tirreni, Biblioteca della Badia, 4 – Bibliotheca legum. www.leges.uni-koeln.de [online]. [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Madrid, Biblioteca Nacional, 413 – Bibliotheca legum. www.leges.uni-koeln.de [online]. [cit. 2022-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]