Hamáčková (usedlost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hamáčková
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Zánik1929
Další majiteléMoritz Gröbe
Poloha
Adresapůvodní č.p. 57, Praha 2 - Vinohrady, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hamáčková (Hamáková, Hamačka) je zaniklá usedlost v Praze 2-Vinohradech, která se nacházela v severozápadní části Havlíčkových sadů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vinici o rozloze přibližně 6 strychů koupil v exekuční dražbě roku 1797 baron Jakub Wimmer, majitel více vinohradských a vršovických usedlostí. Po jeho smrti roku 1822 ji koupili manželé Chválovi, po nich ji od roku 1833 drželi manželé Dolejškovi. Roku 1842 je Hamáčková uváděna jako vinice a zahrada. Kolem poloviny 19. století k ní Dolejškovi přikoupili sousední usedlost Větrovku. Část pozemků v 60. letech 19. století prodali Moritzi Gröbovi, zbytek (něco přes 1 hektar) byl prodán po smrti Marie Dolejškové roku 1871 Heřmanu Amschlbergovi.

Majitelé se zde střídali až do roku 1900, kdy ji získala obec Vinohrady. Pozemky byly rozparcelovány jako stavební. Budova usedlosti sloužila jako „hnanecká stanice“ (takzvaný „postrk“ bylo policejní opatření pro navrácení osob do domovské obce a dohled nad nimi), poté jako městský chudobinec. Nakonec byla roku 1929 zbořena.

Větrovka[editovat | editovat zdroj]

Tato malá usedlost se nacházela pod Hamáčkovou severozápadně od budoucí Gröbovky. S Hamáčkovou splynula a po jejím zboření převzala Gröbova vila její číslo popisné 58.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Na pozemcích Hamáčkové si roku 1887 postavil vilu čp. 422 profesor české techniky dr. Vojtěch Šafařík. Ve vile si vybudoval soukromou hvězdárnu s kupolí a dalekohledem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Císařské povinné otisky map stabilního katastru. 1841, Vinohrady - dříve Weinberge (Winice). CPO evid. č. 3498–1, mapový list č. IV. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8. S. 90 – 91.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]