Hajdar Čekro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hajdar Čekro
Narození1885
Stolac
Úmrtí23. prosince 1940 (ve věku 54–55 let)
Povoláníúředník a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Hajdar Čekro (1885 Stolac, Bosna a Hercegovina23. prosince 1940, Království Jugoslávie) byl bosenskohercegovský politik a úředník bosňáckého původu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V rodném Stolci navštěvoval obecnou základní školu. Ruždii, islámskou měšťanku, a obchodní školu dokončil v Mostaru, nato pokračoval ve vzdělávání na reálce ve Splitu. Ve Vídni studoval na technické fakultě (absolvoval 1912). Za pobytu v rakouské metropoli přilnul k srbské nacionální myšlence a vystupoval jako horlivý propagátor sblížení bosenských muslimů se Srby. Aktivní byl v srbském studentském spolku Hvězda (Zvijezda), které ho roku 1908 společně s dalším muslimem Avdou Sumbulem vyslala do Istanbulu vznést protest proti anexi Bosny a Hercegoviny habsburskou monarchií.

Po návratu do vlasti se zaměstnal jako inženýr ve výboru Vakufsko-meárifského sněmu, který spravoval rozsáhlý majetek islámských nadací v Bosně a Hercegovině. Po skončení první světové války a vzniku Království Srbů, Chorvatů a Slovinců se krátce zapojil do politiky. Společně s Šukrijou Kurtovićem byl hlavním představitelem Muslimské malorolnické strany (Muslimanska težačka stranka) a krátce působil v jejím tiskovém orgánu nazvaném Hlas rolníka (Glas težaka). Strana nicméně roku 1920 v parlamentních volbách propadla a nedlouho poté zanikla.

Roku 1921 se podílel na vzniku Banky Gajret, který byla navázána na muslimský podpůrný spolek Gajret. V tomto sdružení patřil mezi velké mecenáše a na přelomu let 1927 a 1928 usedl v čele Gajretu. Později působil ve dřevařských závodech Varda.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. K(REŠEVLJAKOVIĆ), H(amdija). Uloga Hajdara Čekre u Carigradu protiv aneksije Bosne a Hercegovine. Gajret. Leden 1941, roč. XXII, čís. 1, s. 272–274. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]