Grigorij Osipovič Zasekin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grigorij Osipovič Zasekin
Pomník Grigorije Osipoviče na Samarském nábřeží
Pomník Grigorije Osipoviče na Samarském nábřeží
Narození1550
Úmrtí1592 (ve věku 41–42 let)
ZeměRuské carství
Znám jakokníže, ruský státník, vojevoda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kníže Grigorij Osifovič (po změně normy[1], Osipovič) Zasekin, s přezdívkou Zubok (rusky, князь Григóрий Óсифович(после смены нормы, Óсипович) Засéкин, по прозвищу Зубок) (asi 1550 - 1592) — ruský státník, který se podílel na rozvoji ruské Volhy. První vojevoda a zakladatel pevnostních měst — Samary, Perevoloky(dnešní Volgograd) a Saratova.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Zasekinové jsou odnoží rodu Jaroslavských knížatZasekinů.[2] Vlastnili pozemky v severozápadním Rusku a na území bývalé Novgorodské republiky. Zasekinův prapradědeček — Davyd Ivanovič Zasekin, vlastnil město Romanov, které později prodal manželce moskevského knížete Vasilije Temného. Jeho potomci později získali pozemky v Dmitrovském újezdu. V popisech Dmitrova ze 16. století se tak tato půda uvádí jako "starověké ... léno" knížat Zasekinů.

Zasekinův otec - Osif(p) Vasiljevič Zasekin, byl na tehdejší poměry velmi chudý šlechtic. V jeho přídělu bylo jen asi 8 zpustlých vesnic a 5 rolníků.[1] Není známo, jak přežival Osif. V hodnostních knihách se se jménem Osifa Zasekina nesetkáme, to říká, že byl propuštěn ze služby, z nějakých důvodů.

Mnoho Zasekinů sloužilo pod Simeonem Bekbulatovičem, apanážním tverským knížetem. Zasekinové zastávali takové funkce jako "u saadaka", u druhého "saadaka", "u štítu", "u kopí" atd. Tito Zasekinové se usadili na území Bežeckého okresu.

O Zasekinově soukromém životě, jeho případných dětech nemáme žádné informace.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Přesné datum narození Grigorije Zasekina není známo. Podle tehdejších zákonů se musel Zasekin poprvé dostavit na shromáždění šlechticů a dětí ve věku 15 let, aby byla zjištěna jeho vhodnost a pak následně zapsán do "noviků". Do 20-25 let sloužil voják ze šlechtické rodiny do "hlavy" (náčelníku jednotky). První zmínka o Grigoriji Zasekinovi jako o "oblehací hlavě" v hodnostních knihách je datována počátkem 70. let. Obecně se tedy přijímá, že se narodil přibližně na konci 40. nebo na začátku 50. let 16. století. V prvních záznamech o službě se Grigorij Zasekin vyskytuje pod přezdívkou Zubok. Tato přezdívka se přisuzuje možnému tělesnému postižení Zasekina.[1]

Zasekinovy první akce, jako vojenského čela, jsou spojeny s Rusko-švédskou válkou v letech 1570 - 1595. Spolu se svým bratrancem Ivanem Andrejevičem Zasekinem-Solncevym sloužili v pevnosti Korela. Pod vedením vojvody Vasilije Kobylina porazili v letech 1574 - 1575 švédské vojsko. Po změně moci byli Zasekin a Zasekin-Solncev v roce 1577 převeleni s povýšením do pevnosti Orešek.

V roce 1577 se zúčastnil Livonské války, kde vedl mnoho drobných potyček a malých obléhání. Tam dostali za úkol "vyrazit na tažení". Ruští vojvodové byli přidělavani do nově obsazených zemí a na podzim 1577 byli Zasekin a Zasekin-Solncev na krátkou dobu jmenováni mladšími vojevody v pevnosti Trikaten.[1]

Později, po livonské válce, se Zasekin a Zasekin-Solncev zúčastnili průzkumného tažení přes řeku Dvinu, které vedl M. A. Beznin. Začátek vojenských operací byl úspěšný a Grigorij Zasekin byl poslán s osobní zprávou k carovi Ivanu Hroznému o vítězství, za což dostal odměnu "zlatou kopějku". Po porážce ruských vojsk u Polocka se však jeho oddíl vrátil do Ruska.

Poté byl Grigorij Osifovič převelen k pohraniční službě k "polskoj ukrajne", kde musel najít společný jazyk s kozáci. V roce 1580 se stal mladším vojevodou předsunutého pluku v Kaluze pod vedením knížete V. J. Golicyna. Později se Zasekin stal druhým vojvodou strážního pluku pod velením knížete V. M. Lobanova-Rostovského v Kolomně. V roce 1581 byl Zasekin převelen do Michajlova, opevněného obranného bodu na vysokém břehu řeky Proňy, kde působil až do jara 1582.

V roce 1583 byl převelen do "Divokého pole", ve Volžský kraj, a jmenován vojevodou Alatyru, pevnosti na soutoku řek Sura a Alatyrka. Tato území byla pro Ruský stat poměrně nová a byla různorodě osídlena, což vedlo ke konfliktům, které musel nově jmenovaný vojevůdce řešit při organizování pohraniční služby. Doba jeho jmenování do Alatyrky se shodovala s "čeremijským" povstáním, na jehož potlačení se podílel.

Stanici vyslané Zasekinem kontroloval nejen okolí Alatyru, ale vydaly se i k Volze, pod Samarskou louku a Uvek, poblíž dnešního Saratova.

Není zcela jasné, kde Zasekin v roce 1585 velel. Obecně lze usuzovat, že zůstal v Alatyru, ale existují zmínky o Zasekinovi jako vojvodovi ve Svijažsku. Za službu v Alatyru dostal Zasekin následně dědičné pozemky v Arzamaském okrese.[1]

V roce 1585 tak měl Zasekin jako alatyrský vojevoda pod kontrolou celý pravý břeh řeky Volhy až po ústí řeky Terešky. Takový vliv na Volze učinil z knížete poměrně významnou osobnost. V roce 1586 Grigorij Osifovič podle "ediktu" vybudoval na soutoku řek Samary a Volhy Samarskou pevnost. Podílel se zde na pacifikaci a zlepšení vztahů s Volžskými a Jatskými kozáci, stejně jako na zlepšení loajality Nogajců, zajišťování jejich vyslaneckých misí a ochraně volžské obchodní cesty.

V letech 1587-1589 nejsou o Zasekinově činnosti žádné konkrétní záznamy. Jeho jméno se v dokumentech znovu objevuje až v létě 1589. Tehdy Zasekin vybudoval druhou pevnost, a to v důležité oblasti mezi Donem a Volhou, Perevoloky(místo vleku lodí z Donu do Volhy a zpět), později nazývané Caricyn. V Caricynu byli do služby přiděleni Zasekinovi spolubojovníci Ivan Afanasjevič Naščokin a Roman Vasiljevič Alferjev, s nímž měli místní spor:

Vzhledem k tomu, že se nesluší, aby byl menší než kníže Z., hledal na něm Alfer'ev "otčinu" (15. dubna téhož roku) a kníže Zasekin podal proti Alfer'evovi žádost v jeho nemilosti. Bojar kníže Nikita Romanovič Trubetskoj a úředník Sapun Avramov je soudili a rozhodli se: knížete Z. postavit před soud a Alfer'eva obvinit a dát jako hlavu knížeti Z. Carův dopis z 23. května 1589 ke Z., v carské listině adresované Z. se mimo jiné uvádí: "A Roman Alfer'ev, nejen s vámi, ale i s mladšími z jeho rodu, aby byli ve službě na Perevoloce, s vámi v soudruzích". ... V roce 1590 Romanův syn Semjon Romanovič Alfer'ev obnovil svou stížnost na knížete Zasekina, přičemž zřejmě předložil odkazy, které původně neexistovaly. Car si seznam vyslechl, propustil Romana z nemilosti a nařídil mu, aby mu předal nezákonný stížný list na knížete Zasekina.
— Zákony I., I. - Doplněk k zákonům. Hist., I. - Synb. Sb. Viv., XIV. - R. I. B., II. - Karamzin, "Dějiny ruského státu", (překlad do češtiny ayutukov)

V roce 1590 byl kníže opět povolán do války se Švédy a zúčastnil se obléhání Narvy. Po svém návratu postavil svou třetí pevnost - Saratov, odkud take "posilal ... na pronásledování loupeživých atamanů a kozáků".[3]

V roce 1591 se kníže Zasekin vydal na krajní jih ruského státu. Místem jeho služby byla pevnost Terki při ústí řeky Sunže (nyní Kizljarský okres Dagestánu). Tam, v roce 1591 na řece Terek pomáhal gruzínskému králi Alexandrovi II proti Šamchalu s několika vojevodi. S podporou kabardských knížat "se svým vojskem... bojovali a dobyli město" (narážka na opevněný bod Enderi, který rusové nazývali Andrejova vesnice; na rozkaz Zasekina byl vypálen). To je poslední známý fakt ze životopisu Grigorije Osipoviče.

V obsáhlém vydání Razrjadných matrik se uvádí, že "kníže Grigorij Zasekin zemřel ve stém roce", tj. v roce 7100 (1592).

References[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f ДУБМАН, Эдуард Львович. Князь Григорий Засекин - строитель волжских городов. Самара: Печатный двор, 2002. 84 s. 
  2. ЭКЗЕМПЛЯРСКИЙ А. В. Ярославские князья // Русский биографический словарь : в 25 томах. —. Спб — М.: [s.n.], 1896 — 1918. 
  3. КАРАМЗИН, Николай Михайлович. История государтсва российского, доп. к Акт. Ист., І. — Синб. Сб. —Др. Poс. Вивл., ХІV.— Р. И. Б., II. [s.l.]: [s.n.]