Geodetická kopule

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Geodetická kopule (anglicky geodesic dome) je polokulovitá tenkovrstvá struktura, založená na geodetickém mnohostěnu. Trojúhelníkové prvky kupole jsou konstrukčně tuhé a rozdělují konstrukční napětí do celé struktury, což činí geodetické kopule schopné odolat i velkému zatížení (podobě jako příhradová konstrukce). Částečně využívají princip tensegrity.[zdroj?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kupole, která by mohla být v každém ohledu nazývána geodetickou, byla navržena po první světové válce Waltherem Bauersfeldem,[1] hlavním inženýrem německé společnosti Carl Zeiss AG pro planetárium, kde se nachází jeho planetární projektor. První, malá kupole která byla patentována, byla postavena firmou Dykerhoff a Wydmann na střeše závodu Zeiss v Jeně v Německu. Větší kupole, nazvaná Zázrak Jeny, se otevřela veřejnosti v červenci 1926.[2] O dvacet let později, v roce 1948 a 1949 Richard Buckminster Fuller pojmenoval svou kupoli, kterou sestrojil v rámci experimentů s umělcem Kennethem Snelsonem na Black Mountain College geodesic dome. Ačkoli Fuller nebyl původní vynálezce, je v USA řazen k popularizátorům této myšlenky a jeho návrh byl zapsán jako americký patent s číslem 2,682,235[3] v 29 červnu 1954.[4]

Pavilon Biosféra v Montréalu , který byl původně americkým pavilonem na Expo 67,autor R. Buckminster Fuller, dnes na ostrově Svaté Heleny, Montréal, Quebec. Zde stav v roce 2004. Chybí původní vnější obložení čistou akrylovou kůží, která byla zničena požárem v květnu 1976.

Tento tvar si Fuller zvolil, protože koule snese extrémně vysoké zatížení, povrch mnohostěnu je velmi stabilní a poskytuje největší objem při nejmenší ploše povrchu. Tento tvar byl úspěšně využíván pro speciální účely. Příkladem je 21 stanic systému včasného varování, které byly v roce 1956 postaveny v Kanadě.[5] V roce 1958 například systém pro Union Tank Car Company, kupole blízko Baton Rouge, Louisiany, navržená Thomasem C. Howardem z firmy Synergetics, Inc. a další speciální budovy, jako jsou kupole konstruované z hliníku architektem Henrym J. Kaiserem (budované na mnoha místech po celé USA, například Virginia Beach, Virginie), sály, observatoře počasí a skladovací zařízení.

Počátkem roku 1954 experimentovali američtí námořníci s geodetickými kopulemi přemísťovanými vrtulníkem. Třicetistopá kupole byla zvednuta a nesena helikoptérou asi 50 uzlů bez poškození, což vedlo k výrobě standardní kopule pro Magnesium Products v Milwaukee. Zkoušky zahrnovaly montážní postupy, ve kterých dříve netrénovaní námořníci byli schopni sestavit 30 metrů dlouhou kopuli za 135 minut, vrtulníkové výtahy z letadlových lodí a také zkoušku trvanlivosti.[6]

Širší veřejnosti byla kupole představena jako pavilon na světové výstavě v New Yorku v roce 1964. Pavilon navrhla společnost Thomas C. Howard Synergetics, Inc. Tato kopule je nyní používána jako voliéra v Queens Zoo (Královská zoo) ve Flushing Meadows Corona Park v New Yorku. Další kopule je z Expo 67 konané v Montréalu, kde byla součástí amerického pavilonu. Krytina stavby později shořela, ale samotná stavba stále stojí pod názvem Biosféra. V současnosti zde sídlí interpretační muzeum Saint Lawrence River o kanadské řece Svatého Vavřince.

V roce 1975 byla na jižním pólu postavena kupole, kde je důležitá její odolnost vůči sněhu a větru. Dne 1. října 1982 byla otevřena jedna z nejslavnějších geodesic kopulí, Spaceship Earth, která je v zábavním parku Walt Disney World Resort u jezera Bay v Epcotu na Floridě. Atrakce je nazvána podle jednoho z nejznámějších termínů Buckminstera Fullera, Spaceship Earth (Kosmická loď Země). Vyjadřuje světový pohled vyjadřující znepokojení nad využíváním omezených zdrojů dostupných na Zemi a povzbuzujících každého, aby se choval jako harmonická posádka pracující směrem k zlepšení stavu Země. Budova je ikona Epcotu a je také součástí loga parku.

V roce 2000 vznikl první plně udržitelný geodetický kopulovitý hotel na světě, EcoCamp Patagonia, byl postaven v chilské Patagonii[7] a v roce 2001 byl zahájen jeho provoz. Design hotelu je navržen tak aby odolával silným větrům v regionu a je založen na struktuře obydlí domorodých obyvatel. Geodomy jsou také populární jako glampingové jednotky. První místo ve Velké Británii, které je použilo, bylo Ekopod v severním Cornwallu v roce 2009.[8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geodesic dome na anglické Wikipedii.

  1. First Geodesic Dome: Planetarium in Jena 1922incl. patent information Archivováno 19. 3. 2013 na Wayback Machine.
  2. Zeiss-Planetarium Jena: Geschichte [online]. Planetarium-jena.de [cit. 2015-08-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-08-31. 
  3. Archivovaná kopie. www.google.com [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-16. 
  4. For a more detailed historical account, see the chapter "Geodesics, Domes, and Spacetime" in Tony Rothman's book Science à la Mode, Princeton University Press, 1989.
  5. Audio interview with Bernard Kirschenbaum on DEW Line domes [online]. Bernardkirschenbaum.com [cit. 2010-10-17]. Dostupné online. 
  6. FULLER, R. Buckminster; MARKS, Robert. The Dymaxion World of Buckminster Fuller. [s.l.]: Anchor Books, 1973. ISBN 0-385-01804-5. S. 203. 
  7. EcoCamp, the world’s first geodesic dome hotel
  8. Ekopod: Home » Glamping pods » Nessa Geodome » Geodome Gallery. www.ekopod.co.uk [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]