Přeskočit na obsah

Gabriela Eibenová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gabriela Eibenová
Gabriela Eibenová (28. září 2013)
Gabriela Eibenová (28. září 2013)
Základní informace
Narození1972 (51–52 let)
Praha
Povoláníoperní pěvkyně
Nástrojehlas
Hlasový oborsoprán
Manžel(ka)Adam Viktora
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gabriela Eibenová (nar. 1972 Praha) je česká operní a koncertní sopranistka, specializující se na hudbu období baroka a klasicismu v historicky poučeném provedení.

Narodila se v Praze, studovala zde na Pražské konzervatoři a poté na stipendiu na letní akademii Wellington College a u Julie Kennardové na Royal Academy of Music. V roce 1995 zpívala čarodějku v Purcellově opeře Dido a Aeneas na Purcellově festivalu v Kolíně nad Rýnem.

V roce 1998 účinkovala v nahrávce České mše vánoční Jakuba Jana Ryby s Magdalenou Koženou, Jaroslavem Březinou a Michaelem Pospíšilem, Calmus Ensemble a Capella Regia Musicalis. V roce 1999 zpívala v Rossiniho Petite messe solennelle s Collegium Cantorum Köln; z vystoupení vznikl živý záznam. Sopránový part Bachovy Mše h moll ve Svatém Martině v Idsteinu zazpívala 29. září 2013 s orchestrem L'arpa festante, Davidem Erlerem, Georgem Poplutzem a Andreasem Pruysem .

Eibenová se účastí projektu Mattea Messoriho Heinrich Schütz Edition, nahrávky kompletních děl Heinricha Schütze s Cappella Augustana. S Ensemble Inégal natočila díla Jana Dismase Zelenky, v roce 2011 jeho Missa Omnium Sanctorum, s Kai Wessellem, Janem Kobowem a basisty Mariánem Krejčíkem a Tomášem Králem. Nahrávku Zelenkových děl Missa Sanctissimae Trinitatis a Gaude laetare z roku 2012 s Ensemble Inégal a Pražskými barokními sólisty pod vedením Adama Viktory se sólisty Carlosem Menou, Makoto Sakuradou a Lisandrem Abadiem kritikové hodnotili kladně. V roce 2014 vznikla premiérová nahrávka dalších Zelenkových děl Missa Paschalis, ZWV 7 a Litaniae omnium Sactorum se stejnými soubory a sólisty Terry Weyem, Cyrilem Auvitym a Mariánem Krejčíkem.

Eibenová spolupracovala také se soubory jako Prague Philharmonia, Südwestfunk Orchester Freiburg, Pražští madrigalisté, Musica Florea, Collegium Marianum, Collegium 1704, Arte Dei Suonatori a Orquesta Barroca de Sevigla.

Manželem Gabriely Eibenové je varhaník a dirigent Adam Viktora.[1]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gabriela Eibenová na anglické Wikipedii.

  1. Adam Viktora - varhaník. Regiony [online]. 2014-04-09 [cit. 2023-08-30]. Dostupné online.