Fredrik Henrik af Chapman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fredrik Henrik af Chapman
Portrét Chapmana v pracovním plášti s kapucí a s Královským řádem Vasova (autor Lorens Pasch mladší, 1778, olej na plátně)
Portrét Chapmana v pracovním plášti s kapucí a s Královským řádem Vasova (autor Lorens Pasch mladší, 1778, olej na plátně)

Narození9. září 1721
Göteborg
Úmrtí19. srpna 1808 (86 let)
Karlskrona
Národnostšvédská
Děti2
PříbuzníCharles Chapman (sourozenec)
Vojenská kariéra
Hodnostviceadmirál
Sloužil Švédsko
Složkaborderpx Švédské námořnictvo
VyznamenáníŘád Vasův
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Fredrik Henrik af Chapman (9. září 1721 Göteborg – 18. srpna 1808 Karlskrona) byl švédský lodní stavitel, vědec a důstojník Švédského námořnictva. V letech 1782 až 1793 zastával funkci ředitele loděnice hlavní švédské námořní základny v Karlskroně. Chapman je uznáván jako první lodní stavitel, který použil při konstrukci plavidel vědecký přístup a je považován za prvního lodního architekta.

Chapman je autorem Architectura Navalis Mercatoria (1768) a několika dalších pojednání o lodním stavitelství. Jeho Tractat om Skepps-Byggeriet (~ Pojednání o lodním stavitelství), publikovaný 1775, je průkopnické dílo moderní lodní architektury. Byl prvním lodním stavitelem v severní Evropě, který při stavbě lodí využil prefabrikáty a v Karlskroně dokázal stavět lodě v sériích a v (tehdy) rekordním čase.

Poté, co se převratem ujal vlády král Gustav III, byl Chapman roku 1772 povýšen do šlechtického stavu a psal se „af Chapman“.

Mládí a počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Fredrik Henrik Chapman se narodil v Nya Varvet, v královské loděnici v Göteborgu, 9. září 1721. Jeho otec byl Thomas Chapman – anglický námořní důstojník, který se narodil roku 1679 v Yorkshire, roku 1715 se přestěhoval do Švédska a roku 1716 vstoupil do Švédského námořnictva. Fredrikovou matkou byla Susanna Colson, dcera londýnského loďaře Williama Colsona. Mladý Chapman projevil talent pro stavbu lodí, když nakreslil své první plány trupu podle kresby ostendské korzárské lodě, kterou mu dal vlámský loďař. Ve svých patnácti letech se roku 1736 Chapman vydal na moře a následující roky strávil prací v soukromých a státních loděnicích. Roku 1741, když pomáhal na stavbě španělské obchodní lodě, se mu podařilo vydělat dost peněz, aby mohl začít pracovat v Londýně jako lodní tesař v letech 1741 až 1744. Poté se vrátil do Göteborgu, kde spolu se švédským obchodníkem Baggem založil loděnici. Chapman a Bagge v ní postavili několik malých plavidel a poskytovali údržbu lodím Švédské Východoindické společnosti.[1]

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Fredrik Henrik af Chapman na anglické Wikipedii a Fredrik Henrik af Chapman na švédské Wikipedii.

  1. HARRIS, Daniel G. Fredrik Henrik af Chapman: The First Naval Architect and his Work. Stockholm: Literatim, 2001. ISBN 91-973075-2-1. S. 20. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HARRIS, Daniel G. Fredrik Henrik af Chapman: The First Naval Architect and his Work. Stockholm: Literatim, 2001. ISBN 91-973075-2-1. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

  • La Grace – česká plachetnice postavená podle Chapmanových plánů

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]