François de Tournon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z François II. de Tournon)
Jeho Eminence
François de Tournon
arcibiskup lyonský
primas Galie
Církevřímskokatolická
Provincielyonská
Arcidiecézelyonská
SídloLyon
Osobní údaje
Datum narození1489
Místo narozeníTournon-sur-Rhône
Datum úmrtí22. dubna 1562 (ve věku 72–73 let)
Místo úmrtíSaint-Germain-en-Laye
RodičeJacques II de Tournon a Jeanne de Polignac
Povolánídiplomat a katolický kněz
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kardinál François de Tournon (148922. dubna 1562) byl francouzský římskokatolický duchovní, státník a diplomat. V letech 1551–1562 zastával úřad arcibiskupa lyonského.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ve věku 12 let vstoupil do špitálního řádu antoniánů, od roku 1519 byl opatem řady klášterů svého řádu. Byl arcibiskupem Embrunu v letech 1518–26 a Bourges v letech 1526–37. V letech 1525/26 vyjednal propuštění francouzského krále Františka I. ze španělského zajetí a podepsal madridskou smlouvu o odstoupení Burgundska Španělům. O několik let později se jménem Francie účastnil jednání o úpravě ustanovení této smlouvy a o manželství Františka I. se sestrou Karla V., princeznou Eleonorou.

V roce 1530 ho Klement VII. jmenoval kardinálem knězem s titulárním chrámem sv. Marcelina a Petra. Tournon se pokusil zprostředkovat ve sporu mezi tímto papežem a anglickým králem Jindřichem VIII. V roce 1536 jej František I. pověřil řízením vojenských operací proti císařským jednotkám v Savojsku a Provenci. Současně kardinál obnovil spojenectví Francie s italskými knížectvími. Zastupoval francouzského krále na konferenci v Nice za účasti papeže Pavla III. a císaře Karla V. (1538). Správcem Arcidiecéze auchské byl v letech 1538–51. V roce 1542 byl zvolen generálním představeným antoniánského řádu (tuto funkci zastával až do roku 1555). Roku 1550 se stal kardinálem biskupem sabinským, jímž byl do roku 1560, a roku 1551 arcibiskupem lyonským. Na konkláve roku 1559 byl vážným kandidátem na papežský trůn. O rok později se stal děkanem kardinálského kolegia a převzal příměstskou diecézi Ostia e Velletri. Zemřel v Saint-Germain-en-Laye.

Kardinál Tournon byl jedním z nejvýznamnějších francouzských hierarchů období reformace. V roce 1536 založil školu Collège de Tournon (nyní Lycée Gabriel-Faure) v rodném Tournon-sur-Rhône a aktivně bojoval proti šíření protestantismu ve Francii. Do Francie přivedl jezuitský řád. Byl také patronem učenců a intelektuálů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku François de Tournon na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]