Kostel svatých Marcelína a Petra v Lateránu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatých Marcelína a Petra v Lateránu
Pohled na kostel z venku
Pohled na kostel z venku
Místo
StátItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
Zasvěcenísvatý Petr
Architektonický popis
ArchitektGerolamo Theodoli
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1751
Další informace
AdresaŘím, ItálieItálie Itálie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatých Marcelína a Petra v Lateránu (italsky Santi Marcellino e Pietro al Laterano) je římskokatolická farnost a titulární kostel nacházející se v Římě na Via Merulana. Je zasvěcena svatému Marcelínovi a svatému Petrovi, římským mučedníkům ze čtvrtého století, jejichž relikvie sem byly přeneseny v roce 1256.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První kostel na tomto místě byl postaven papežem Siriciem ve čtvrtém století, blízko katakomb Marcelína a Petra na Via Labicana. Zároveň s kostelem zde vznikl také hospic fungující jako centrum pro poutníky. V osmém století tento kostel obnovil Řehoř III.

Znovu byl kostel obnoven v roce 1256 Alexandrem IV., který sem zároveň přesunul zmíněné relikvie mučedníků.

Současná podoba kostela pochází z roku 1751, kdy ho nechal přestavět Benedikt XIV. Podle plánů Girolama Theodoliho tak vznikla centrální stavba na půdorysu řeckého kříže, která navenek působí svou kubizující hmotou. Její fasádu člení klasicistní pilastry, zatímco v kupoli se odráží vliv díla Francesca Borrominiho. Následně byl kostel svěřen řádu Bosých karmelitánů, kteří zde působili až do roku 1906.

V roce 2012 byl titulárním kardinálem tohoto kostela jmenován pražský arcibiskup Dominik Duka.[1] Předtím byl tento svatostánek titulárním kostelem dvou významných osobností: pařížského arcibiskupa, kardinála Jean-Marie Lustigera, zemřelého v roce 2007, a od roku 1998 arcibiskupa Toronta, kardinála Alojzije Ambrožiče (slovinského původu), který zemřel v roce 2011.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Santi Marcellino e Pietro al Laterano na anglické Wikipedii.

  1. VÁLKOVÁ, Hana; KOPECKÝ, Josef; SUCHOMEL, Petr. Papež jmenoval Duku kardinálem, přiřadil mu kostel sv. Marcellina a Petra. idnes.cz [online]. 2012-2-18 [cit. 2012-2-18]. Dostupné online. 
  2. http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=15944

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Negri, Antonella a Pirolli, Bruno. Kostel svatých mučedníků Marcelina a Petra v Lateránu. Překlad Jiří Gračka. [Praha]: [Arcibiskupství pražské], [2013], ©2013. 60 stran. ISBN 978-80-270-4470-2.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]