François-Joseph Westermann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
François-Joseph Westermann
Narození5. září 1751
Molsheim
Úmrtí5. dubna 1794 (ve věku 42 let)
Paříž
Příčina úmrtípoprava stětím
Místo pohřbeníHřbitov Errancis
Povolánívoják
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

François-Joseph Westermann (5. září 1751 v Molsheimu v Alsasku5. dubna 1794 v Paříži) byl francouzský revoluční generál. Známým se stal pro svůj nemilosrdný postup vůči povstaleckým royalistům ve Vendée.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Svou vojenskou kariéru zahájil nejspíš v roce 1767 v habsburském husarském pluku „Esterhazy“. V roce 1787 byl jezdcem v hřebčíně u hraběte d'Artois. Také byl před revolucí soudním úředníkem v Haguenau.

Na začátku revoluce se připojil k Dantonovi v Paříži, kde se zúčastnil útoku na Tuileries 10. srpna 1792. Poté se stal pobočníkem generála v Ardenské armádě. Jako plukovník v severní armádě se účastnil bojů v Nizozemsku, ale byl podezřelý, že byl obeznámen s Dumouriezovými vlastizrádnými plány a byl dočasně zatčen.

V roce 1793 byl poslán k armádě La Rochelle a byl brigádním generálem v Legion germanique, jednotky složené z bývalých žoldáků, dezertérů a dobrodruhů, většinou německého původu. Po porážce od povstalců ve Vendée u Châtillon-sur-Sèvre byl suspendován, ale krátce nato dostal velení předvoje západní armády, pravděpodobně na zkoušku. Pod nejvyšším velením generálů Klébera a Marceaua se podílel na likvidaci mnoha prchajících povstalců v bojích u Le Mans a bitvě u Savenay.

Jako Dantonův přítel byl na Robespierrův popud zatčen a po krátkém procesu 5. dubna 1794 spolu s Dantonem gilotinován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku François-Joseph Westermann na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]