Exekutivní privilegium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Exekutivní privilegium[1] (anglicky Executive privilege) je v právním systému Spojených států amerických pravomoc prezidenta a dalších vrcholných funkcionářů výkonné moci zatajit za určitých okolností informace a materiály před Kongresem, soudy a veřejností.

Právní status[editovat | editovat zdroj]

Zatajit informace je možné, pokud by jejich zveřejnění poškodilo vládní funkce. Toto právo není nijak zakotveno v ústavě. Přestože bylo využíváno již dříve, v právním systému je ukotveno až rozsudkem Nejvyššího soudu v případu United States v. Nixon z roku 1974, který formálně uznal potřebnost výsady zachování důvěrnosti materiálů odvozené od výkonu prezidentovy funkce.[2]

Prezident a ti, kteří mu asistují, musí mít možnost svobodně zkoumat alternativy v procesu rozhodování a utváření politik, a to způsobem, který by mnozí nebyli ochotni vyjádřit jinak než soukromě. To jsou úvahy ospravedlňující předpokládané privilegium pro prezidentskou komunikaci. Toto privilegium je zásadní pro fungování vlády a je neoddělitelně zakořeněno v oddělení moci podle ústavy.
— Nejvyšší soud Spojených států amerických, 24. července 1974[3]

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Executive privilege na anglické Wikipedii.

  1. a b Začíná soud s bývalým Trumpovým poradcem Bannonem kvůli pohrdání Kongresem. ČT24 [online]. Česká televize, 2022-07-18 [cit. 2024-03-05]. Dostupné online. 
  2. a b JANOUŠKOVÁ, Johana. Executive privilege v politickém systému USA. Praha, 2016 [cit. 2024-03-05]. Bakalářská. Univerzita Karlova - Fakulta sociálních věd. Vedoucí práce PhDr. Věra Kotábová. Dostupné online.
  3. UNITED STATES v. NIXON, 418 U.S. 683 (1974) [online]. Thomson Reuters [cit. 2024-03-12]. Dostupné online. 
  4. SEDLÁK, Roman. Imperiální prezidentství v USA. Praha, 2013 [cit. 2024-03-14]. Diplomová práce. Univerzita Karlova - Fakulta sociálních věd. Vedoucí práce PhDr. Věra Kotábová. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]