Evangelický kostel (Sázava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel
v Sázavě
Evanglický kostel v Sázavě
Evanglický kostel v Sázavě
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresŽďár nad Sázavou
ObecSázava
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevČeskobratrská církev evangelická
SeniorátHorácký
SborSázava
Užíváníužíván
Současný majitelFarní sbor Českobratrské církve evangelické v Sázavě
Specifikace
Stavební materiálzdivo
Další informace
AdresaSázava
Kód památky24178/7-4414 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Sázavě je chrám Páně sboru Českobratrské církve evangelické v Sázavě. Stavba stojí v severní části hřbitova. Jednolodní kostel s půlkruhovým závěrem a čtyřbokou věží na čelní straně, je typickou "toleranční" stavbou evangelické církve z 18. století. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sbor v Sázavě vznikl v roce 1784, kdy se sázavští evangelíci spojili s evangelíky z Horní Krupé a vznikl sbor v Sázavě a filiálka v Horní Krupé. Stavba kostela v Sázavě pak začala po získání povolení ke stavbě modlitebního domu, stavba započala 15. července 1785 a dokončena byla 13. října 1785, svěcení pak proběhlo 20. listopadu téhož roku. Tehdejší stavba neměla věž a měla pouze malá okna, byla pokryta šindelovou střechou a byl vydlážděn kamennou dlažbou. V roce 1885 pak byl kostel rozšířen, byla přistavěna věž, v témže roce byl kostel i rekonstruován a postavena márnice. Zvony byly získány již dříve z Černilova.

Fara byla postavena v roce 1848, farní škola v roce 1790.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-10-12]. Identifikátor záznamu 135224 : evangelická modlitebna. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MATĚJKA, Joel; MAUREROVÁ, Veronika. Historie [online]. Sázava: Farní sbor Českobratrské církve evangelické Sázava a Žďár nad Sázavou [cit. 2017-10-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]