Evangelický kostel (Habřina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev v Rakousku (1781–1918) a Německá evangelická církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Současný majitelÚštěk
Další informace
AdresaHabřina, ČeskoČesko Česko
Kód památky51132/5-5914 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Habřině u Úštěka je pozdně empírový kostel na severozápadním okraji vsi Habřina, v současnosti neužívaný a zdevastovaný.[1] Od roku 2001 je chráněn jako kulturní památka ČR.[2]

Vystavěn byl v letech 18501853 evangelickým sborem s finanční pomocí spolku Gustav-Adolf-Verein. Kostel byl centrem evangelíků ze severních Čech a byl navštěvován věřícími z Děčína a Růžové. V meziválečném období sloužil Německé evangelické církvi. Po odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce přestal byt kostel využíván k bohoslužebným účelům a sloužil jako pomocná stavba zemědělské výroby; uvnitř kostela byla vybudována železobetonová konstrukce. V roce 2008 byl pokryt novou střechou. Současným vlastníkem kostela je město Úštěk.

Kostel byl vystavěn jako jednolodní s emporou, apsidou a věží v ose lodi. Zdi kostela byly původně pokryty ornamentální výmalbou a biblickými texty. Zvon z habřinského kostela je v současné době umístěn v kostele v obci Chotiněves.

Vedle kostela se nachází budova z roku 1851, v níž sídlila fara a škola. Vedle kostela byla v roce 1911 vystavěna i budova církevního sirotčince, která byla po druhé světové válce zdevastována a následně stržena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. evangelický kostel v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-03-07]. Identifikátor záznamu 163461 : Kostel evangelický. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]