Eustathios z Antiochie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Eustathios z Antiochie
Narození3. století
Side
Úmrtí4. století
Traianoupoli
Svátek21. únor
ObdobíŘímská říše
Vyznánípravoslaví
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eustathios z Antiochie, někdy zvaný Velký, byl křesťanský biskup a arcibiskup Antiochie ve 4. století. Jeho svátek v pravoslavné církvi je 21. února, v katolické církvi 16. července.

Život[editovat | editovat zdroj]

Eustathios pocházel ze Side v Pamfýlii. Kolem roku 320 byl biskupem Beroje a krátce před nicejským koncilem v roce 325 se stal patriarchou Antiochie. Na kocilu horlivě polemizoval proti ariánům, ačkoli Allocutio ad Imperatorem, které mu bylo připisováno, pravděpodobně nepochází od něj.

Jeho protiariánská polemika proti Eusebiovi z Nikomédie ho učinila mezi jeho biskupy na Východě neoblíbeným a synoda svolaná do Antiochie roku 330 ho sesadila za údajné cizoložství,[1] což bylo stvrzeno císařem.

Eustathios, který se stavěl proti rostoucímu vlivu Órigena a jeho alegorické exegeze Písma, protože v jeho teologii viděl kořen arianismu, Eusebia, obdivovatele Órigena, kritizoval, že se odchyluje od nicejského vyznání víry, a Eusebios naopak Eustathia obviňoval ze sabellianismu. Když byl Eustathios na synodě v Antiochii obviněn, odsouzen a sesazen, obyvatelé Antiochie se proti tomu bouřili,[2] zatímco Eustathiovi odpůrci navrhli Eusebia za nového biskupa, ten však odmítl. Eustathios byl vyhoštěn do Trajanopole v Thrákii, kde zemřel, pravděpodobně kolem roku 337, i když možná až po roce 370.[3]

Antiochijský lid, který svého patriarchu miloval a ctil, byl pobouřený nespravedlností, která mu byla způsobena, a byl připraven chopit se zbraně na jeho obranu. Ale Eustathios je držel na uzdě, nabádal je, aby zůstali věrni pravé víře, a pokorně odešel do svého vyhnanství, doprovázen velkou skupinou svého duchovenstva. Jeho přívrženci v Antiochii vytvořili samostatnou komunitu „eustathiánů“ a odmítali uznat biskupy, které dosazovali ariáni. Když se po Eustathiově smrti stal společným hlasováním ariánů a pravověrných v roce 360 Melétios biskupem v Antiochii, eustathiáni ho neuznali ani poté, kdy jeho volbu schválil synod v Alexandrii v roce 362. Jejich neústupný postoj tak dal vzniknout dvěma ortodoxním frakcím, tzv. melétiovskému schizmatu, které přetrvalo až do druhé dekády pátého století.[4]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jediným úplným dochovaným Eustathiovým dílem je De Engastrimytho contra Origenem.[5]

Komentář k Hexameronu, který je mu připisován v rukopisech, je příliš pozdní na to, aby mohl být jeho dílem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eustathius of Antioch na anglické Wikipedii.

  1. Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 2, chapter 7.
  2. Eusebius 'Life of Constantine' III.49
  3. Philip Schaff: NPNF2-02. Socrates and Sozomenus Ecclesiastical Histories - Christian Classics Ethereal Library. www.ccel.org [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  4. CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: St. Eustathius of Antioch. www.newadvent.org [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  5. Eustathius Antiochenus, Opera omnia.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]