ESET

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o softwarové firmě. O egyptské bohyni pojednává článek Eset.
ESET, spol. s r.o.
Logo
Logo
Aupark Tower, sídlo mj. společnosti ESET
Aupark Tower, sídlo mj. společnosti ESET
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založeníSlovensko (1992)
ZakladateléMiroslav Trnka, Peter Paško, Rudolf Hrubý
SídloBratislava, Slovensko
Adresa sídlaBratislava, 851 01, Slovensko
Souřadnice sídla
Počet poboček22 poboček a vývojových center
3 se nachází v ČR
Klíčoví lidéMiroslav Trnka, Peter Paško, Rudolf Hrubý,Richard Marko, Maroš Grund, Anton Zajac, Pavol Luka, Juraj Malcho, Milan Masaryk, Andrew Lee, Ignacio Sbampato
Charakteristika firmy
Rozsah působenícelosvětově
Oblast činnostibezpečnostní software
ProduktyESET NOD32 Antivirus, ESET Internet Security, ESET Smart Security Premium, ESET Mobile Security
SlužbyVýzkum a vývoj
Obrat526,6 milionu € (2019)
Výsledek hospodaření68,1 mil. € (2018)[1]
Zaměstnanci1800
MajiteléMiroslav Trnka (22,8 %)
Rudolf Hrubý (22 %)
Peter Paško (22 %)
Richard Marko (12,1 %)
Maroš Grund (12,1 %)
Anton Zajac (9 %)
Identifikátory
Oficiální webwww.eset.com
www.eset.cz
LEI3157000BLLYH4H1SOJ29
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ESET spol. s r.o. je slovenská softwarová firma, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost. ESET vyvíjí a poskytuje bezpečnostní software ve více než 200 zemích světa.

Společnost vznikla formálně v roce 1992 v Bratislavě v Československu, nicméně první antivirový program vyvinuli její později spoluzakladatelé Miroslav Trnka a Peter Paško již v roce 1987. V současnosti je ESET pravidelně oceňován jako nejúspěšnější slovenská firma roku.[2][3][4]

Centrála společnosti sídlí v Bratislavě, na Slovensku má firma ještě další dvě pobočky (Košice, Žilina). V Česku má pobočky v Praze, Brně a Jablonci nad Nisou. Ve světě má firma dalších 17 poboček.

Technologie společnosti chrání více než 1 miliardu uživatelů po celém světě. V roce 2019 společnost poprvé překonala v tržbách půl miliardy eur.[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První antivirový program vytvořili Miroslav Trnka a Peter Paško v prosinci 1987.[6] Bezpečnostní program NOD (akronym Nemocnice na Okraji Disku) napsali v programovacím jazyce Pascal. Jednalo se o reakci na vir Vienna,[7] přičemž NOD byl schopen tento vir z počítače odstranit. S ohledem na tehdejší režim ale nebylo možné nabízet program komerčně, navíc počítače nebyly stále běžné.  

Formálně vznikla společnost po revoluci v Československu v roce 1992, spolu s Trnkou a Paškem ji spoluzakládal Rudolf Hrubý. Zároveň s tím byla zahájena distribuce bezpečnostních produktů ESET do zahraničí. V té době společnost vyvíjela i ekonomický software Perspekt[8], za jehož vývojem stál především Rudolf Hrubý. Jeho vývoj byl časem ukončen ve prospěch bezpečnostních produktů.  

Po rozdělení Československa v roce 1993 musela společnost až do roku 2001 český trh opustit. V následujících letech došlo k výraznému rozvoji bezpečnostních produktů i samotné společnosti. Centrální sídlo zůstalo v Bratislavě. Dále má společnost 4 regionální centrály na všech kontinentech: Bratislava (EMEA); San Diego region (NORAM), Buenos Aires (LATAM), Singapur (APAC). V současné době jsou produkty ESET skrze distribuční síť k dispozici ve více než 200 zemích světa.

V roce 2013 vznikl projekt ESET Technologická aliance. V rámci projektu společnost rozšířila portfolio antivirových řešení o další bezpečnostní produkty třetích stran. Cílem tohoto integračního partnerství bylo zlepšit celkovou ochranu firem. Členy tohoto sdružení jsou v současné době společnosti Storagecraft (zálohování dat), Safetica (prevence ztráty dat), Greycortex Mendel (analýza síťového provozu) a Xopero (ochrana dat a zálohování). Členem ESET Technologické aliance byla v minulosti i společnost DESlock+ (šifrování dat). Její bezpečnostní nástroje jsou nyní integrovány do produktů ESET.

V dubnu 2015 dosáhla společnost ESET hranice 1000 zaměstnanců.

V roce 2017 se společnost s koncernem Google podílela na vývoji nástroje Google CleanUp.[9] Jedná se o integrovaný nástroj prohlížeče Chrome, který uživatele varuje před podvodnými stránkami.

V roce 2018 zahajuje společnost spolupráci s Českou obchodní inspekcí.[10] Pomocí dat ČOI, které jsou integrovány do databáze bezpečnostních produktů ESET, upozorňuje uživatele na potenciálně rizikové webové stránky.

V roce 2019 se ESET stal zakládajícím členem App Defense Alliance spolu s technologickými společnostmi Google, Lookout a Zimperium[11]. Cílem je aktivně vyhledávat malware určený pro operační systém Android v aplikacích v obchodě Google Play.

V lednu téhož roku se společnost stala partnerem globální iniciativy No More Ransom. Iniciativa nabízí obětem ransomware dešifrovací klíče, aby nebylo nutné platit útočníkům výkupné. Za iniciativou stojí Interpol, angažuje se v ní také česká policie[12].

Společnost se dlouhodobě zaměřuje také na osvětu uživatelů. Vydává magazín Dvojklik.cz, odborněji zaměřený Digital Security Guide a pravidelně publikuje analýzy malware pro laickou i odbornou veřejnost.

Zakladatelé společnosti[editovat | editovat zdroj]

Za založením společnosti ESET stáli Miroslav Trnka, Peter Paško a Rudolf Hrubý. V následujících letech získali podíly ve společnosti Maroš Grund, Anton Zajac a Richard Marko, všichni jako zaměstnanci společnosti.

K 1. lednu 2011 z managementu společnosti odešli všichni spolumajitelé kromě Richarda Marka, který se v lednu 2011 stal novým generálním ředitelem firmy. Spoluzakladatelé ESETu nadále zůstávají členy správní rady. V roce 2015 všichni majitelé (Maroš Grund, Rudolf Hrubý, Richard Marko, Peter Paško, Miroslav Trnka a Anton Zajac) investovali do vzniku slovenského Denníku N.[13]

Aktuální vedení společnosti
Pozice Člen managementu
Chief Executive Officer Richard Marko
Chief Financial Officer Martin Balušík
Chief Marketing Officer Mária Trnková
Chief Operating Officer Palo Luka
Chief Technology Officer Juraj Malcho
Chief Information Officer Vladimír Paulen

Pobočky[editovat | editovat zdroj]

Společnost ESET má vlastní pobočky ve 22 městech v celkem 17 státech, v ostatních zemích působí prostřednictvím lokálních distributorů.

První zahraniční pobočkou byly v roce 1999 kanceláře v San Diegu (USA), druhou pak v České republice v roce 2001. Z expanze jsou dále významné pobočky v Buenos Aires (2004) a Singapuru (2013), kterými firma vstoupila na trh v Jižní Americe a Asii.

Pobočky ve světě[editovat | editovat zdroj]

Sídlo společnosti, globální a regionální centrála pro EMEA[editovat | editovat zdroj]

  • Bratislava, Slovensko (rok založení pobočky 1992)

Regionální centrály[editovat | editovat zdroj]

  • San Diego, Spojené státy, pro region Severní Amerika (1999)
  • Buenos Aires, Argentina, pro region Střední a Jižní Amerika (2004)
  • Singapur, pro region Asie, tichomořské oblasti a Austrálie (2013)

Lokální zastoupení a vývojová centra[editovat | editovat zdroj]

  • Praha, Česko (2001)
  • Jablonec nad Nisou, Česko (2008)
  • Krakov, Polsko (2008)
  • São Paulo, Brazílie (2010)
  • Košice, Slovensko (2010)
  • Montréal, Kanada (2012)
  • Jena, Německo (2013)
  • Sydney, Austrálie (2014)
  • Toronto, Kanada (2015)
  • Bournemouth, Velká Británie (2016)
  • Mnichov, Německo (2016)
  • Taunton, Velká Británie (2016)
  • Brno, Česko (2017)
  • Žilina, Slovensko (2017)
  • Jasy, Rumunsko (2017)
  • Melbourne, Austrálie (2017)
  • Tokio, Japonsko (2017)
  • Mexico City, Mexiko (2018)
  • Milán, Itálie (2019)

Pobočky v České republice[editovat | editovat zdroj]

V Praze se nachází od roku 2001 obchodní zastoupení. Krom toho jsou v Česku tři výzkumná centra, kde analytici shromažďují vzorky malware a snaží se je rozklíčovat: tato centra se nacházejí v Jablonci na Nisou (2008), Praze (2011) a v Brně (2017)

Čeští reverzní inženýři mají vynikající výsledky. V roce 2019 například objevili a podrobně popsali několik rodin bankovního malware v Latinské Americe[14].

Produkty pro domácí uživatele[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku ESET NOD32 Antivirus.
Logo antiviru ESET

ESET nabízí bezpečnostní produkty pro domácí i firemní uživatele. Pokrývá přitom veškeré hlavní systémové serverové, cloudové i mobilní operační systémy.

Historie vývoje produktů[editovat | editovat zdroj]

První produkt firmy ESET byl NOD, antivir pro počítače s operačním systémem MS-DOS. V roce 1998 ESET vydal NOD32 1.0 pro Microsoft Windows, následovaný verzí 2.0 v roce 2003. V listopadu 2007 ESET vydal již třetí verzi ESET NOD32 Antiviru společně s ESET Smart Security 3, novým produktem, který ke stávající funkcionalitě NOD32 Antiviru přidává antispam a firewall. V březnu 2009 byl vydán ESET NOD32 Antivirus 4 a ESET Smart Security 4. V září 2010 ESET vydal NOD32 Antivirus pro Mac OS X Business Edition[15] a v listopadu 2010 domácí verzi nazvanou ESET Cybersecurity for Mac OS X[16]. V roce 2011 ESET začal distribuovat ESET NOD32 Antivirus pro Linux Desktop. V srpnu 2016 vydala společnost ESET desátou verzi produktů ESET NOD32 a ESET Smart Security. Spolu s tím představila i nový produkt ESET Smart Security Premium. V září 2017 vydala společnost ESET nový produkt ESET Internet Security, který v portfoliu produktů nahradil ESET Smart Security.

ESET dále nabízí produkty pro mobilní platformy. Bezpečnostní aplikace ESET Mobile Security pro uživatele telefonů se systémem Windows Mobile, Symbian a nově také Android byla prvně uvedena v roce 2011.[17] Mobilní verze bezpečnostního produktu kromě ochrany před malwarem nabízí antispam pro SMS zprávy, firewall a funkce proti odcizení (jako zamykání SIM karty nebo vzdálené smazání všech dat).[18] V současné době je ESET Mobile Security poskytován pouze pro systémy Android. V listopadu 2015 byla představena rodičovská aplikace ESET Parental Control pro Android.[19]

Mezi další bezpečnostní produkty patří nástroj pro dvoufaktorovou autentizaci ESET Secure Authentication, který byl představen v březnu 2015,[20] a řešení pro šifrování ESET Endpoint Encryption. To vzniklo integrováním produktu společnosti DESlock+ v říjnu 2017.[21]

V únoru 2018 byl představen produkt ESET Smart TV Security, který chrání chytré televize na platformě Android TV.[22]

Produkty pro firmy[editovat | editovat zdroj]

Společnost nabízí široké spektrum programů na ochranu firemních dat, od ochrany koncových stanic a serverů až po pokročilé analytické nástroje. Jednotlivá řešení je mezi sebou možné prakticky libovolně kombinovat. Administrátor pak různé konkrétní produkty nastavuje a ovládá z jedné konzole. ESET nabízí také bezpečnostní produkty, které pomohou firmám splnit nároky na ochranu dat dle GDPR. Jde například o nástroj pro dvoufaktorovou autentizaci ESET Secure Authentication, který byl představen v březnu 2015, a řešení pro šifrování ESET Endpoint Encryption. To vzniklo integrováním produktu společnosti DESlock+ v říjnu 2017.  

ESET krom produktů nebo produktových balíčků nabízí další služby určené především pro korporace a velké firmy. Patří mezi ně např. penetrační testy, bezpečnostní audity, řízení informační bezpečnosti dle ISO 27001, školení či podpora v případě incidentu.

Technologie[editovat | editovat zdroj]

ESET patří mezi výrazné inovátory v oblasti detekce škodlivého kódu. V roce 1995 uvádí heuristickou analýzu. Ta umožňuje zkusmo spustit podezřelé soubory ve virtuálním sandboxu a tak detektovat i neznámý škodlivý kód. Dnešní produkty již využívají rozšířenou heuristiku, kterou ESET představil v roce 2002.

Od roku 2005 je součástí bezpečnostních produktů ochrana proti obfuskaci kódu a dalším formám maskování malware, tzv. DNA analýza. Prvním integrovaným řešením, které umožňovalo proaktivní ochranu i před dosud neznámými rootkit aplikacemi, byla technologie ThreatSense z roku 2006. Významnou část vytváření DNA vzorků převzal v roce 2007 ESET expertní systém, čímž detekci malwaru výrazně zrychlil a zefektivnil. Díky DNA detekcím jsou programy schopné efektivně detekovat nové modifikované varianty již známého malwaru nebo dosud neviděný či neznámý škodlivý kód, který obsahuje stejné prvky škodlivého chování.

V roce 2011 ESET představil systém LiveGrid®. Jde o cloudový reputační systém, který vyhodnocuje neznámé či potenciálně škodlivé aplikace a jiné hrozby. Vzorky se sbírají anonymně po celém světě a vyhodnocují na serverech v Bratislavě[23]. Pokud je vzorek vyhodnocen jako škodlivý, je mu přiděleno nízké skóre a tato informace je sdílena všem uživatelům prostřednictvím reputačního systému. V praxi tak dokážou bezpečnostní programy rychle reagovat rychleji na neznámé typy malware.

V roce 2012 ESET představil Exploit Blocker, který monitoruje často zneužívané zranitelnosti v aplikacích. Jde o další bezpečnostní vrstvu implementovanou v jeho programech. Pokrývá zranitelnosti v běžných aplikacích, jako jsou webové prohlížeče, čtečky PDF, poštovní klienti a součásti MS Office. Exploit Blocker pomáhá chránit uživatele před novými neznámými hrozbami a tzv. zero-day útoky.

O rok později vznikla tzv. Pokročilá kontrola paměti. V kombinaci s technologií Exploit Blocker umožňuje zachytávat malware, který se snaží maskovat svou přítomnost v operačním systému pokročilými technikami, jako je obfuskace kódu nebo použití šifrování. Pokročilá kontrola paměti na rozdíl od technologie Exploit Blockeru analyzuje kód po jeho zavedení v paměti RAM a je schopna detekovat i tzv. fileless malware.

Ochrana proti botnetu je součástí bezpečnostních produktů od roku 2014. V následujících třech letech ESET zavedl technologie pro síťové detekce hrozeb, ochranu před skriptovými útoky a ochranu proti ransomware.

V roce 2017 pak ESET představil jako první bezpečnostní společnost na světě UEFI skener[24]. UEFI je firmware načítající se do paměti při startu počítače. Tento skener dokáže identifikovat hrozby v tomto prostředí, ještě než se spustí standardní detekční moduly.  

Přímé používání instrukcí assembleru v produktech ESETu přispívá k jejich nízkým paměťovým nárokům a vysoké rychlosti.

Skenovací jádro produktů ESET, ThreatSense, využívá generických vzorků a heuristické analýzy. Tento název by neměl být zaměňován s ThreatSense.Net, což byl systém ESET pro zasílání nových vzorků malwaru k jejich analýze do virové laboratoře, který později nahradil systém LiveGrid®.

Výzkum malware [editovat | editovat zdroj]

Společnost ESET dedikuje velkou část své kapacity na výzkum malware, i sledování skupin útočníků. Ve výzkumu pracuje 40 % zaměstnanců společnosti[25]. Na vyšetřování útoků přitom spolupracuje s experty konkurenčních firem i policejními orgány po celém světě. V roce 2018 posílil zástupce společnosti Righard Zwienenberg z Evropského střediska boje proti počítačové kriminalitě[26]. Jde o odborný tým EUROPOLu, který má usnadnit vyšetřování počítačové kriminality.

ESET se výrazně soustřeďuje na výzkum hrozeb pro telefony a další nastupující technologie (například IoT). Mezi nejzajímavější objevy patří například první clipper malware v operačním systému Android[27]. Tento typ malware dokázal manipulovat se zkopírovaným textem. Útočníci jej používali k přepsání adresy peněženky při platbách kryptoměnami. V českém prostředí na sebe výzkumný tým upozornil varováním před aplikací Qrecorder, která napadala bankovní aplikace[28].

Často se také podílí na analýzách malware, kterým se útočí na vládní instituce nebo strategické cíle, jakými jsou nemocnice, elektrárny a další klíčová odvětí průmyslu.[29][30][31]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Produkty ESET jsou pravidelně testovány nezávislými organizacemi AV-Comparatives, AV-Test a Virus Bulletin. ESET je jediná společnost, která získala sedmdesát pět ocenění VB100 od testovací organizace Virus Bulletin, přičemž za posledních šest let nevynechala žádnou hrozbu v rámci testů.[32]

V prosinci 2016 získat ESET jako první společnost 100 ocenění VB100 udělených jedinému výrobku. Jubilejní stou cenu VB100 Award předal provozní ředitel nezávislé testovací organizace Virus Bulletin John Hawes při slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil 16. prosince 2016.[33]

Produkty ESETu jsou také pravidelně certifikovány organizacemi ICSA Labs a West Coast Labs.

Vybraná ocenění od roku 2015[editovat | editovat zdroj]

Rok Ocenění uděluje Status / Umístění Produkt / Kategorie Za co bylo ocenění uděleno
2020 AV Tests 1. místo ESET Endpoint Security pro Android   Nezávislý odborný test
2020 Cybersecurity Leadership Matrix 2020; Canalys   Champion Hodnocení partnerů
2019 Gartner Peer Insight Customers´ Choice 2019; Gartner Rating 4,6 (z 5 možných) ESET Endpoint Security Hodnocení koncových uživatelů
2019 The Forrester Wave™: Endpoint Security Suites Q3 2019 Strong Performer Nezávislý odborný test
2019 Radicati’s 'Endpoint Security' Market Quadrant Top Players Nezávislý odborný test
2019 Cybersecurity Leadership Matrix 2020; Canalys   Champion Hodnocení partnerů
2019 Gartner Magic Quadrants   Challenger Endpoint Protection Nezávislý odborný test
2019 AV Comparatives Gold Performance Nezávislý odborný test
2019 AV Comparatives Bronze False Positives Nezávislý odborný test
2019 AV Comparatives Gold Advanced Threat Protection Nezávislý odborný test
2018 AV Comparatives Gold False Positives Nezávislý odborný test
2018 AV Comparatives Silver Performance Nezávislý odborný test
2017 AV Comparatives Gold False Positives Nezávislý odborný test
2017 AV Comparatives Gold Performance Nezávislý odborný test
2017 Gartner Peer Insight Customers´ Choice 2019; Gartner Bronze ESET Endpoint Security Hodnocení koncových uživatelů
2017 SC Magazine Rating 5 (z 5 možných) ESET Endpoint Security Nezávislý odborný test
2017 Digital Citizen Best Security Product of the Year ESET Smart Security Premium Nezávislý odborný test
2017 Computer Bild Silver ESET Internet Security Nezávislý odborný test
2017 AV-Test 100% ESET Internet Security, ESET Endpoint Security Nezávislý odborný test
2017 SE Labs AAA ESET Endpoint Security,  ESET Smart Security, Nezávislý odborný test
2016 AV Comparatives Top Rated Product ESET Internet Security Nezávislý odborný test
2016 AV Comparatives Gold False Positives Nezávislý odborný test
2016 AV Comparatives Gold Performance Nezávislý odborný test
2016 Home Anti-Malware Protection test, SE Labs 100% ESET Smart Security Nezávislý odborný test
2016 VBSpam 1. místo ESET Mail Security pro Microsoft Exchange Server Nezávislý odborný test
2015 Security Insider IT Awards 2015 1. místo Business Antivirus Hodnocení koncových uživatelů

Strategie[editovat | editovat zdroj]

ESET vyznává v podnikání 4 základní hodnoty: odvaha, čest, spolehlivost a vášeň.[34] Hlásí se tím k etickému a udržitelnému podnikání.  

Obchodní model společnosti je nastaven na rovném vztahu s uživatelem. ESET až na výjimky neposkytuje žádné produkty zdarma (tzv. model freemium), ale na druhou stranu nijan nemonetizuje žádná data uživatelů.

Společenská odpovědnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 vznikla Nadácia ESET. Do rozpočtu nadace přispívá společnost ESET a pak také majitelé ze svých soukromých zdrojů[35]. Nadace se zaměřuje především na aktivity v oblasti vzdělávání a na podporu vědy a výzkumu. Mimo jiné uděluje od roku 2019 cenu ESET Science Award, které oceňuje osobnosti slovenské vědy. ESET Science Award se uděluje v kategoriích: výjimečná osobnost vědy, mladý vědec do 35 let a vysokoškolský pedagog. Vítězové dostávají, krom umělecké sošky, finanční odměnu v rozmezí 5 000 až 10 000 eur.

V průběhu krize v roce 2020 podpořila nadace na vývoj slovenských testů k analýze COVID-19 částkou 300 000 eur, tedy asi částkou 8 milionů korun[36]. Testy představili vědci v dubnu 2020[37].

Od roku 2019 se ESET stal partnerem fotbalového klubu Borrusia Dortmund. Spolupráce a sponzorování klubu potrvá následující tři sezóny Bundesligy, nejvyšší německé fotbalové soutěže.

Logo a vizuální identita[editovat | editovat zdroj]

ESET Android
Android symbolizuje umělou inteligenci bezpečnostních produktů.

Název ESET odkazuje k bohyni Eset. Ta dle egyptské mytologie vdechla život svému svému bratru a manželu Usirovi, který byl rozsekán na kousky. A to samé dělal dle Miroslava Trnky v určitém smyslu i ESET, když zachraňoval napadené počítače.[38]

Design loga ve tvaru pilulky symbolizuje léčení počítačových systémů.[39] Vývoj loga v čase (zleva) rok 1992, 2001 a z roku 2002. Vývoj loga ESET v čase: Podoba z roku 1992, roku 2001 a z roku 2002.

ESET Android vznikl v roce 2007 v souvislosti s uvedením nového produktu ESET Smart Security. Záměrem bylo poukázat na umělou inteligenci v produktech, které Android symbolizuje. Původně se jmenoval The Thinker, Myslitel, podle slavné Rodinovy sochy.[40]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Označení NOD je akronymem slov Nemocnice na okraji disku a odkazuje na československý televizní seriál Nemocnice na kraji města (slovensky „na okraji“).[41]

ESET je nejprodávanějším bezpečnostním řešením z Evropské unie. Globálně patří mezi pět největších společností v tomto segmentu.[42]

ESET je privátně vlastněná společnost. Jejími spolumajiteli jsou Miroslav Trnka, Peter Paško, Rudolf Hrubý, Richard Marko, Maroš Grund a Anton Zajac.[43]

ESET daní své zisky na Slovensku[44]. Celková odvodů na daních je vyšší než obrat slovenské pobočky[8].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 2019. Dostupné online.
  2. Firma roka je Eset a najúspešnejšia banka VÚB [online]. SME, 2009-11-10 [cit. 2010-04-28]. Dostupné online. (Slovak)  „Eset je len treťou spoločnosťou, ktorá dokázala titul Firma roka obhájiť.“
  3. DOKTOR, Vladislav. Eset je opäť firmou roka [online]. Hospodárske noviny, 2009-11-11 [cit. 2010-04-28]. Dostupné online. (Slovak)  „Firmou roka v dvanástom ročníku udeľovania cien za mimoriadne podnikateľské výsledky týždenníka Trend sa včera stala softvérová spoločnosť Eset, ktorá obhájila vlaňajší primát.“
  4. Ammado.sk, Eset sa po štyroch rokov vrátil na vrchol. Firmou roka bol 2016 aj 2017.
  5. SEDLÁK, Jan. Slovenský ESET poprvé překonal půl miliardy eur, nejvíce se daří pobočce v Česku. Lupa.cz [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. 
  6. O společnosti ESET. www.eset.com [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. 
  7. ČLÁNEK, P. R. Deset nejznámějších virů historie. computerworld.cz [online]. 2018-05-31 [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. 
  8. a b ONDŘEJ ŠAFÁŘ A KOLEKTIV. PRVNÍCH 30 LET. 1. vydání. vyd. [s.l.]: ESET software, spol. s r.o., 2017. 56 s. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-05-15.  Archivováno 15. 5. 2018 na Wayback Machine.
  9. ESET spolupracuje s Googlem v boji s nebezpečným malwarem. www.eset.com [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-02-18. 
  10. ESET rozšiřuje ochranu svých uživatelů proti podvodným e-shopům. www.eset.com [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-21. 
  11. Google Online Security Blog [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. SEDLÁK, Jan. Česká policie se zapojuje do boje proti ransomwaru a vydává rady. Lupa.cz [online]. [cit. 2020-11-15]. Dostupné online. 
  13. N, Redakčný blog Denníka. Do Denníka N vstúpili investori sumou 1,2 milióna eur. Denník E [online]. 2015-02-26 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. (slovensky) 
  14. Český tým detailně popsal fungování bankovního malware v LATAM | Blog ESET. www.eset.com [online]. [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  15. ESET NOD32 Antivirus 4 Business Edition for Mac OS X released
  16. ESET Cyber Security pro macOS
  17. [1]
  18. ESET Mobile Security
  19. Archivovaná kopie. www.eset.com [online]. [cit. 2018-05-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-05-15. 
  20. [2]
  21. Archivovaná kopie. www.eset.com [online]. [cit. 2018-05-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-05-16. 
  22. [3]
  23. ESET LiveGrid® | ESET Slovník pojmů | ESET Online nápověda. help.eset.com [online]. [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  24. LOUDA, Pavel. Eset jako první představil antimalware s integrovanou ochranou UEFI. computerworld.cz [online]. 2017-09-06 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  25. REVUE, I. C. T. ICT Revue. ICT Revue [online]. 2019-04-29 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  26. REVUE, I. C. T. ICT Revue. ICT Revue [online]. 2018-07-20 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  27. Nový malware v Google Play připravuje lidi o peníze. Nazývá se Clipper. Svět Androida [online]. 2019-02-08 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  28. Pozor na aplikaci QRecorder. Chip.cz [online]. [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  29. Špionážní virus se snažil zůstat v utajení. Bezpečnostní experti jej ale odhalili. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  30. ESET odhalil LoJax, první rootkit UEFI zneužitý pro kybernetický útok. Chip.cz [online]. [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  31. Experti z Avastu a Esetu identifikovali virus, který ohrožuje nemocnice. Lze ho obejít stiskem tří kláves. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  32. Virus Bulletin VB100 Results Overview: ESET [online]. Virus Bulletin [cit. 2011-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-21. (English) 
  33. ESET. ESET jako první pokořil magickou hranici 100 ocenění VB100. www.eset.com [online]. 2016-12-20 [cit. 2017-02-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-09-21. 
  34. O společnosti ESET. www.eset.com [online]. [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  35. Výročná správa nadácie za rok 2018 [online]. Nadácie ESET [cit. 2020-11-16]. Dostupné online. 
  36. GRANTEXPERT.SK. ESET vytvára fond na podporu účinnej diagnostiky koronavírusu. GrantExpert.sk [online]. 2020-03-18 [cit. 2020-11-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-12-05. (slovensky) 
  37. Slovenští vědci vyvinuli test na koronavirus. 100 tisíc kusů věnují státu. iDNES.cz [online]. 2020-04-07 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. 
  38. [4]
  39. Media kit společnosti ESET a její loga
  40. Prvních 30 let [online]. Jankovcova 1037/49, 170 00 Praha: ESET software, spol. s r.o., 2017 [cit. 2018-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-05-15. 
  41. [5]
  42. [6]
  43. Archivovaná kopie. dekujeme.eset.cz [online]. [cit. 2018-05-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-05-15. 
  44. Čoraz viac firiem "optimalizuje dane": Prečo je ESET pre Slovensko anjelom?. StartItUp.sk [online]. 2016-03-16 [cit. 2020-11-17]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]