Divočina Henryho M. Jacksona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Henry M. Jackson Wilderness
IUCN kategorie Ib (Divočina)
Jezero Blanca Lake
Základní informace
Vyhlášení1984
Rozloha415,5 km2
SprávaUS Forest Service
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Stát USAWashington WA
OkresySnohomish a Chelan
Umístěnínejbližší město: Seattle
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Henry M. Jackson Wilderness
Henry M. Jackson Wilderness
Další informace
Webwww.fs.usda.gov/recarea/okawen/recarea/?recid=79429
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divočina Henryho M. Jacksona je chráněné území v americkém státě Washington.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1860 zdejší oblastí prošla výzkumná výprava E. F. Cadyho, která následovala staré indiánské stezky vedoucí přes hory podél řeky Little Wenatchee. V oblasti tedy existují i po něm pojmenovaná místa, jako je Cadyho průsmyk nebo potok Cady Creek.

Divočina byla vytvořena roku 1984 po schválení zákona o divočinách ve státě Washington a dostala jméno bývalého amerického senátora za Washington, Henryho M. Jacksona. Jedná se o poctu za to, že senátor Jackson stál za zrodem mnoha divočin ve státě.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Divočina sousedí s jihozápadním koncem divočiny Glacier Peak a má rozlohu 415,5 km². Nachází se severozápadně od Stevensova průsmyku a severovýchodně od města Skykomish, obě tato místa leží na silnici U.S. Route 2. Přestože se divočina rozpíná přes celé pohoří, většina má ráz jeho západního svahu. Divočina leží v národních lesích Mount Baker-Snoqualmie a Wenatchee, na jihozápadě sousedí s divočinou Wild Sky.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Zdejší terén je drsný, svahy jsou strmé a hřebeny jsou přerušovány malými občasnými nebo stálými vodními toky. Toky v severní části divočiny odtékají do řeky Sauk, ty na jihu do řeky Skykomish. Mezi největší hydrologické zajímavosti zde patří potok Cady Creek a jeho hřeben a Rychlá řeka, která je přítokem Becklerovy řeky a pravým počátkem jižního ramene řeky Skykomish.

Jižní částí divočiny prochází transkontinentální turistická stezka Pacific Crest Trail, která zde uráží vzdálenost zhruba 50 kilometrů. Další stezky proudí nahoru do hor z východu i západu a poté se vlévají do Pacific Crest Trail. Například Blanca Lake Trail, která je dlouhá 5 kilometrů a vede k jezeru Blanca Lake.

Oblast má bohatou hornickou historii a nachází se v ní několik označených důlních pozemků. Dále se zde nachází přibližně 30 jezer s možností rybolovu. Mezi nejpopulárnější patří díky své tyrkysové barvě jezero Blanca Lake.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Spodní části divočiny pokrývá vysoký les, který poté slábne a mění se pouze v široké lučiny na vrcholech hřebenů. Mezi zde rostoucí stromy patří zerav obrovský, douglaska, jedle, smrk Engelmannův, jedlovec západní a jedlovec Mertensův.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Henry M. Jackson Wilderness na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]