Diskuse s wikipedistou:Wiki-vr/archiv-0508

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mapy a vlajky – diskuse s Kirkem[editovat zdroj]

Poučná diskuse s Kirkem – a získal jsem dojem, že má pořádné znalosti, na rozdíl ode mne :-)

Mapy a vlajky Čech, Moravy a Slezska[editovat zdroj]

Vážený pane. Jsem rád, že jste opravil mapy, na kterých je zakresleno České Slezsko, nicméně bych Vám byl vděčný, kdybyste totéž učinil i v případě hranice mezi Čechami a Moravou. Jinak moje ICQ je: 337-202-768. S pozdravem wikipedista Kirk.

Vážený pane. Pokud vím, tak vlajky Čech, Moravy a Slezska vlastně nikdy žádný poněr stran stanoveny neměly, protože se nejednalo o vlajky v pravém slova smyslu, ale spíše o zemské barvy odvozené ze zemských znaků, a pravé zemské vlajky na území Rakouska-Uherska vlastně ani neexistovaly. Teprve až po vyniku současného Rakouska se na jeho území z těchto symbolů staly opravdové zemské vlajky.

–> odpověď na Wikipedista diskuse:Kirk

Vážený kolego, co se týče přesných zemských hranic mezi Čechami a Moravou, tak ty se celá staletí vůbec neměnily. Poměrně přesně (ikdyž by to mohlo být podle mého názoru lepší) jsou tyto hranice zakresleny například na Schoberově mapě Moravy, kterou jsem použil v článku Morava, a nebo potřebujete-li mapu celého území Českých zemí, tak jsou použitelné například mapy na adresách http://www.terra.es/personal7/jqvaraderey/185915BK.GIF a http://www.terra.es/personal7/jqvaraderey/193818BK.GIF. S pozdravem Kirk.

–> odpověď na Wikipedista diskuse:Kirk

Wikipedista diskuse:Zeman: Vaše články se mi líbí :-) Všiml jsem si, že jste také autorem souborů CZ-cleneni-Morava.png a CZ-cleneni-Cech.png, které bohužel někdo ze stránek odstranil. Možná, že ruší barvy, uložil jsem tedy verze s pokusem "wiki look" CZ-cleneni-Morava-wl.png a CZ-cleneni-Cech-wl.png --Wiki-vr 09:28, 19. 3. 2005 (UTC)

Díky, dobrá práce :-) --Dan Zeman 11:42, 3. 4. 2005 (UTC)

Mapy Německa[editovat zdroj]

Soubor:Germany divided DDR.png – Vážený kolego. Ta mapa je čistá fikce. Vysvětlím vám proč. Jedna tam nesedí hranice, protože součástí NDR byla i malá část dnešní spolkové země Dolní Sasko, konkrétně území nacházející se na pravém břehu řeky Labe. Toto území bylo k Dolnímu Sasku připojeno až po referendu v roce v roce 1993. V letech 1990 - 1993 se jednalo o součást spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Po druhé světové válce sejednalo o součást země Meklenbursko. Předtím se jednalo o součást Pruské provincie Hannoversko. Za další: dobře se koukněte na zemské hranice, které jsou na té mapce zakreslené! Ony totiž vůbec neodpovídají zemským hranicím na území NDR po druhé světové válce, nýbrž jsou identické se současnými zemskými hranicemi! A současné hranice zemí na území bývalé NDR se snad ani nedají považovat za hranice vytvořené historickým vývojem, ale až na výjimky jsou naprosto totožné s hranicemi okresů z let 1952 - 1990! Když se v roce 1990 obnovovaly na území dosavdní NDR země, tak se vůbec nikdo nenamáhal s tím, aby ty země měly historické hranice, ale prostě do jednotlivých zemí naházeli dosavadní okresy, víceméně podle toho, aby ty země měly podobný tvar jako původní země, ovšem v případě jižního úseku hranice mezi Braniborskem a Saskem-Anhaltskem si tu hranici už úplně vycucali z prstu! Pak v roce 1994 byly odstraněny úplně nejkřiklavější případy "komunistických" úseků zemské hranice mezi Braniborskem a Meklenburskem-Předním Pomořanskem, ale stejně jsou zde pořád zřetelné rozdíly oproti historickým hranicím! Druhé místo, kde byla v roce 1994 provedena korektura zemské hranice je na pomezí Saska a Durynska. Ale jinak se nic nezměnilo a ty hranice jsou stále hnusně umělé až se chce sprominutím jednomu zvracet. V letech 1945 - 1952 hranice zemí na území NDR opravdu odpovídaly historickým hranicím (pokud pomineme přesun vládního obvodu Erfurt do Durynska, který ovšem provedly už nacisté asi z důvodu, aby Durynsko nebylo odděleno od svojí severní části územím Pruska). Poslední odchylkou pak byl ten úsek hranice s Dolním Saskem, ovšem to bylo z důvodu, že po Labi vedla hranice Sovětské a Britské okupační zóny. Dobře se podívejte na tuto mapu zemí http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/p949DDR_Laender_a3.htm , a tu vaši Soubor:Germany divided DDR.png a porovnejte si ju s tou mapu krajů. Jsou na ní zakresleny i tehdejší okresy. A teď si porovnejte následující mapy: http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/p947d_a3.htm http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/p990d_a3.htm http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/p993d_a3.htm Myslím, že je hned jasné, jaká je v Německu nechuť odstraňovat dědictví nepřirozených okresních hranic z dob komunismu, a myslím, že je hned jasné, že vaše mapa je fikce, která na wikipedii nepatří. S pozdravem Kirk.

–> odpověď na Wikipedista diskuse:Kirk (Poznámka: jde o polohu NDR na dnešním Německu, ale pak z toho vzešla podrobnější mapa s rozdíly 1947/1990)

Vážený kolego, že se jednalo o historické hranice můžu doložit řadou map. Tak se třeba koukněte na mapu Německých států v roce 1789 (http://kirk.webzdarma.cz/Nemecko1789.jpg) nebo Německých států v roce 1803 (http://kirk.webzdarma.cz/Nemecko1803.jpg) + mapu Meklenburska v letech 1701 - 1815 (http://www.igd-r.fraunhofer.de/Mvhist/landmeck1701.html) a porovnejte si tehdejší jižní hranice Meklenburska a Pomořanska se severní hranicí Braniborska v letech 1945 - 1952. Dále vám mohu doporučit mapu Německých států v letech 1815-1818 25 (http://www.terra.es/personal7/jqvaraderey/181815ge.gif). Porovnejte si hlavně tehdejší hranice Braniborska, Saské provincie a Saského království se zemskými hranicemi Braniborska, Saska-Anhaltska a Saska z let 1945-1952. Zjistíte, že jedinej rozdíl (pomineme-li hranici mezi Saskem-Anhaltskem a Durynskem) je v tom, že k Sasku byl po druhé světové válce připojen západní cíp dosavadní pruské provincie Slezsko, jinak jsou ty hranice identické. Pokud se týče hranice mezi Saskem-Anhaltskem a Durynskem, tak vám mohu doporučit mapu Durynských států (http://www.terra.es/personal7/jqvaraderey/191800tg.gif ) a mapu vládních obvodů pruské provincie Saska (http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/vl820Pr_SA_a4.htm )+ mapu (http://www.ieg-maps.uni-mainz.de/gif/vr835DB_a3.htm )a zjistíte, že země Durynsko z let 1945-1952 byla vymezena územím Durynských států (bez Coburgu, který v roce 1920 na základě referenda připadl Bavorsku; a enklávy Alstedt), k tomu připočtěte území vládního obvodu Erfurt pruské provincie Saska a jihovýchodní enklávu vládního obvodu Hildesheim pruské provincie Hannoversko. Opět je tato hranice krásně vidět na jednotlivých mapách :-) . S pozdravem Kirk

–> odpověď na Wikipedista diskuse:Kirk

Vážený kolego, pokud jde o hranice zemí na území Německa a bývalé NDR, tak vlastním onen zmiňovaný atlas "Velhagen & Klassings: Grosser Volksatlas" vydaný v roce 1935, a také "Haack Wealtatlas" (vadání z roku 1983). Oba jsem koupil před pár lety v jednom brněnském antikvariátu. Proto tak detailně a puntičkářsky dokážu vypsat historická území a jejich hranice na území současných zemí :-). Jinak pokud jde o Moravu, tak bych lhal, kdybych řekl, že vše co jsem tam napsal je z mojí hlavy. Čerpám taky z různých publikací a materiálů z internetu.

Tak jen dál pište, milý kolego, a s odvahou :-) Wiki-vr 07:11, 28. 3. 2005 (UTC)

Mapy okupačních zón Německa[editovat zdroj]

Vážený kolego, vaše mapa Americké okupační zóny Německa je nepřesná, například bavorský okres Lindau (Bodensee) byl v letech 1945-1952 spravován v rámci země Württembersko-Hohenzolernsko, která byla součástí francouzské oékupační zóny a pak až do 31. srpna 1955 byl součástí Bádenska-Württemberska. Teprve 1. září 1955 byl vrácen Bavorsku. Informace o něm nalezneta na stránce německé wikipedie na adrese http://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Lindau_%28Bodensee%29 Kirk

Díky, Kirku, upravím. A mohl byste doplnit v textu? Wiki-vr 16:02, 1. 5. 2005 (UTC)

Milý kolego, prozradil jste se, musel jste se přeci jen přihlásit při načítání souborů, jste zřejmě onen 84.72.213.129. Nic proti změnám, ale následující poznámky: Nějak jste pomíchal text (viz obsah), a dále: tu mapku NASA bych nedával do tabulky, ta je pak nesnesitelně dlouhá, ale někam níž; má to pošedivění tabulky základních údajů bez rozlišení buněk (řádků) nějaký skrytý smysl? Prozatím, -jkb- 14:15, 27. 3. 2005 (UTC)

–> odpověď na Wikipedista diskuse:-jkb-

Tak ono zduplicitění sekcí se zlepšilo. Ještě poznámka k tabulce struktura podle věku atd. – ta původní se mi líbila více. Vycházejte při změnách z toho, že Berlín byl navržen do Wikipedie:Nejlepší články. -jkb- 14:25, 27. 3. 2005 (UTC)

–> odpověď na Wikipedista diskuse:-jkb-

Jak dát jednu grafiku přes druhou[editovat zdroj]

(Re: v čem upravujete grafiku?)

v čem upravujete grafiku? – Vážený kolego, rád bych se vás zeptal, v jakém programu vlastně upravujete grafiku. To vaše srovnání zemských hrani v letech 1942-1952 se zemskými hranicemi v letech 1990-1993 je velice precizní, takže by mě zajímalo, jak jste vlastně docílil překrytí hranic z padesátých let hranicemi z počátku devadesátých let. Já k úpravě grafiky používám především Paint Shop Pro 7.04. Ještě mám teda nainstalovanej i Adobe Photoshop 7.0 CE, který moc nevyužívám, protože má náročnější ovládání. Teď jsem zkoušel v Photoshopu docílit podobného překrytí starších hranic těma novějšíma pomocí nástroje "kouzelná hůlka". Bohužel jsem zjistil, že ta vybere nejen čáru, ale i to, co je uvnitř. :-( Co se týče úpravy grafiky, tak bych se od vás rád přiučil něčemu novému. Máte-li ICQ, tak mě zastihnete na čísle 337-202-768. S pozdravem Kirk

Jak dát jednu grafiku přes druhou
Jakýkoliv program, který pracuje s vrstvami a průhledností – např. GraphicConverter http://lemkesoft.de, má i českou verzi. Chtěl jsem Vám už dávno napsat:-) –wiki-vr 09:09, 7. 9. 2005 (UTC)

Úpravy astronomických článků[editovat zdroj]

K Vašim úpravám astronomických článků.

  • Proč likvidujete okraje tabulek? Výsledek je dost nepřehledný.
  • Proč doplňujete do ==Podívejte se také na== odkazy, na které je čtenář již dostatečně upoután např. šablonou {{sluneční soustava}}?
  • Pokud nahradíte exponenty přímo speciálními znaky, jednak to pak nejde přímo editovat a například u exponentu 24, který jste nahradil exponenty 2 a 4 se třeba v mém prohlížeči každý zobrazil trochu jinou velikostí písma. Vypadalo to strašně.

U Venuše jsem Vaše změny revertoval (až na jedno typo) --Beren 09:31, 8. 4. 2005 (UTC)

Berene, ty tabulky vypadaly dost hrubě (nebo, jak píšete, strašně.), podívejte se na Vámi ještě nerevertované, samozřejmě s rámečkem, ale id="toc" – není tohle spíše wiki? Myslíte, že můžete zase vrátit, a doplnit id="toc"? Dále chybělo tabulkám valign=top ve formatování řádků (častá chyba). S těmi exponenty jsem se seknul, samozřejmě mají mít stejnou velikost. Wiki-vr 10:08, 8. 4. 2005 (UTC)

Mne jsou Vase upravy taky trosku zahadou. Uznavam, ze ted Mars vypada celkem dobre, ale preci jenom bych tam nechal vodorovne cary na rozliseni polozek. A s tim valign=top to neprehanejte, v mnoha pripadech to spise zneprehlednuje tabulku. Diky. --Miraceti 10:35, 8. 4. 2005 (UTC)

Viděl jsem, nicméně je to stále mnohem nepřehlednější než původní "hrubé" tabulky. U některých údajů musí člověk přemýšlet, k čemu vlastně patří. O vnější okraje tabulky mi ani tak nejde, spíš o chybějící dělení jednotlivých buněk. Pokud prosazujete nový formát tabulky a přitom ho nevyzkoušíte na jednom článku, nezkonzultujete s ostatními a okamžitě se ho snažíte vrazit všude, nedivte se, že se setkáte s odmítnutím.
U Venuše jsem tedy na Vaši žádost okraje zjemnil. Co se týká valign=top, nevím kde chybí a kde je to chyba, u většiny buněk se mi naopak mnohem více zamlouvá vertikální zarovnání na střed. --Beren 10:39, 8. 4. 2005 (UTC)

Když už se na toto téma diskutuje, tak se taky přidám (jak konkrétně, tak i na obecnější témata): Mám dojem, že se velice často se snažíte „násilím“ nutit nějaký konkrétní vzhled, který zrovna vám vyhovuje (příkladem může být třeba používání :* místo pouhého * či různé rozmisťování <font size="-neco">). Stejně tak se mi zdá, že občas věci naprosto zbytečně komplikujete (příkladem může být používání tabulek pro běžné zobrazení obrázků). Kromě toho, že tím ve výsledku rozbíjíte společný vzhled a styl Wikipedie, tím také často způsobujete přímo chyby. Konkrétně třeba u vámi zmíněného přidání id="toc" bych si vyžádal vysvětlení. Kromě toho, že mi naprosto uniká důvod, je to také jasná chyba. Způsobilo to totiž, že na stránce jsou dva elementy s id toc (tím druhým je klasická tabulka obsahu, table of contents, toc), což je zakázáno.
Obecným původním principem HTML je oddělení vzhledu od chování. Nenuťte prosím jeden konkrétní vzhled, který zrovna vám, s vaším prohlížečem, vaší šířkou obrazovky atd., vyhovuje, všem ostatním. Doporučil bych vám, abyste v případě, že se vám např. líbí větší odsazení odrážek v seznamech, nevkládal do každého článku se seznamem ještě další odsazení (které tam sémanticky nemá co dělat), ale raději si upravil svůj osobní styl tak, aby se to tak zobrazovalo pouze vám.
--Mormegil 10:40, 8. 4. 2005 (UTC)


Uf, to toho je, a tak se teda nezlobte. Pokusím se srozumitelně odpovědět.

  • Re: Miraceti: vodorovne cary na rozliseni polozek – ano, souhlasím, s nimi je to přehlednější, ale netroufám si tam dát "hr", to mi už někdo z vás vyčítal...
  • Re: Beren: Pokud prosazujete nový formát tabulky a přitom ho nevyzkoušíte na jednom článku, nezkonzultujete s ostatními a okamžitě se ho snažíte vrazit všude, nedivte se, že se setkáte s odmítnutím. – Ok, máte v tom pravdu, a ten nápad s porovnáním je dobrý. Mě nešlo o nový formát, ale o snahu i tady tabulky odlehčit, aby neutloukaly vlastní článek.
  • Re: Miraceti / Beren: valign=top / více zamlouvá vertikální zarovnání na střed – To je proto, že v normálním textu čtete od leva do prava a od shora dolů. Vím, že technické tabulky jsou někdy jiné, ale běžnější je to od leva do prava, což tady je, a od shora dolů, což u vertikálního zarovnání na střed není.
  • Re: Mormegil – k 'používání :* místo pouhého * – někdy se mi zdá, že je všechno nacpáno k levému kraji a vpravo je moc místa, někdy jde opravdu o změnu okraje u *, ano mělo by být všude podobné, ale to nemusí znamenat nacapt včechno k levé lince / k font size – to je tím zvykem, že poznámky jsou menší než hlavní text / k používání tabulek pro běžné zobrazení obrázků – bez tabulky zmizí popis, pokud se nesmířím s někdy rušivým, zbytečným rámečkem / k id toc – je také používáno v šablonách, tak jsem ten rámeček převzal, zatím jsem ve wiki nenašel jiný syntax / k většímu odsazení odrážek – nejde o seznam, tam mě to také ruší, ale o příliš velké písmo mezititulků v textu / Obecně: Koukám, že editovat s odvahou není až tak jednoduché :-) Vážněji: Snažím se o jednoduchý vzhled, jako bez tlustých čar, velkých písem, skákání zezdola nahoru. A je škoda, že většina energie padne na psaní v kódu, že se zde nedá používat generátor. Wiki-vr 16:25, 8. 4. 2005 (UTC)

Pozměnil jsem tabulku Venuše (planeta) a přejal do ní to, co se mi z Vašich postřehů zdálo přínosné. Pokud máte ještě nějaké další námitky, můžete je uvést, zvážím, zda je zapracuju. Jsou-li však naše názory vzájemně neslučitelné, asi by bylo dobré pokusit se vyvolat diskusi nad oběma návrhy a rozhodnout tak o jednotném vzhledu a stylu infoboxů planet sluneční soustavy. Dnešní stav (skoru u každé planety jiný vzhled infoboxu) je pouze dočasný a neměl by trvat dlouho. --Beren 11:58, 8. 4. 2005 (UTC)

OK, díky za převzetí postřehů. A dobrý nápad, porovnat Mars (planeta) vs Venuše (planeta) a možná, že z toho vznikne něco třetího :-) Samozřejmě bychom měli mít stejnou úpravu a podobný styl v cs.wiki – ale to se časem vyvine, a další to budou měnit atd. :-) --Wiki-vr 15:34, 8. 4. 2005 (UTC)

Zdroj/licence obrázků[editovat zdroj]

Dobrý den,
dneska se zase vrátím ke zdrojům uploadovaných obrázků, k evergreenu našich diskuzí. Při nedávné kontrole licenčních šablon u posledních obrázků jsem si všiml, že jste neuvedl zdroj u obrázku: Soubor:Pope-1978-1st-urbi-et-orbi.jpg. Doplnil jsem proto k němu šablonu Template:Unverified.

Dále bych Vás chtěl upozornit na starý problém s neuvedenými zdroji obrázků ze Švýcarska:

Doufám, že uvedeným záležitosti vyřešíte a dovolíte tak své práci stát se pokud možno trvalou součástí Wikipedie. --Beren 11:55, 17. 4. 2005 (UTC)

Dobrý den, Berene. Budu se snažit vygooglovat, povedlo se mi to bez větší časové investice u leteckého pohledu na Curych od NASA na commons, díky NASA. Jak tento obrázek , tak i ten zbytek je sice v CH hodně "recyklovaný" a "recyklovatelný", bez problémů, ale jak mi teprve po nějaké době tady na wiki došlo, hledáte zdroj zcela původní a licence zcela US... :-) Wiki-vr 13:08, 17. 4. 2005 (UTC)

public domain?[editovat zdroj]

Mohl byste u souborů

nějak doložit, že jde skutečně o public domain? --Beren 15:21, 20. 4. 2005 (UTC)

Ok, Berene, je to logo... Wiki-vr 10:27, 22. 4. 2005 (UTC)

Soubor:Vaclav klaus.jpg[editovat zdroj]

Soubor:Vaclav klaus.jpg is to delete. This image is from en-wiki. Fair-use http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=V%E1clav_Klaus&oldid=4871710 Lzur 08:26, 29. 4. 2005 (UTC)

Ok, Lzure, ale co já s tím? Wiki-vr 16:01, 1. 5. 2005 (UTC)

Image:Germany_after_WWII_zones_F.png[editovat zdroj]

Tohle, nejspíše pro Vás bylo v diskuzy VR --Li-sung 15:43, 20. 6. 2005 (UTC)

Hallo VR, deine Karten mit der französischen bzw. amerikanischen Besatzungszone haben einen kleinen Fehler. Entlang des Bodensees gehörte Württemberg und Lindau zur französischen Zone. Der Grund war die Verbindung zu Vorarlberg, das ebenfalls unter französicher Besatzung war. -- 84.149.238.150 15:32, 20. 6. 2005 (UTC)

Švýcarsko[editovat zdroj]

To klidně opravte, já na Cinikových POV formulacích nelpím. -- Vít Zvánovec 14:57, 11. 7. 2005 (UTC)

Dík za zprávu, ale já raději trochu počkám, až si vyřešíte tu válku (jo, typickej Švejcar). A co s tím rozcestníkem? Wiki-vr 15:02, 11. 7. 2005 (UTC)

Rozcestník[editovat zdroj]

Rozcestník mi nepřipadá jako dobré řešení, což jsem zdůvodnil tam. -- Vít Zvánovec 15:15, 11. 7. 2005 (UTC)

Pane kolego, ale kam pak s tím vším než na ten rozcestník? Wiki-vr 15:37, 11. 7. 2005 (UTC)

Takhle jak to je, proti tomu nic. Šlo mi o stránku neutralita jako rozcestník místo jako článek. -- Vít Zvánovec 15:43, 11. 7. 2005 (UTC)

No, ale kdyby "Neutralita" byla rozcestník, tak by přece také šlo, ne? Wiki-vr 15:47, 11. 7. 2005 (UTC)

James Bond[editovat zdroj]

"Přísně tajné" se řekne "Top secret". "Jen pro tvé oči" je naprosto doslovný překlad, který se objevil jak na obalu DVD, tak i v dotyčném dabingu. "Přísně tajné" je velice doslovný překlad. Ostatně, kdo to viděl, tak ví, moc dobře, že v poslední scéně se objevuje věta "Jen pro tvé oči, miláčku". Tady je důkaz. A tady máte mnou vytvořený vzorek dotyčné scény v DivXu a s Dolby Digital 5.1 AC3 zvukem --Kirk 18:51, 31. 7. 2005 (UTC)

–> odpověď

Obrázek WikiLove bez rámečku (–> Vzhled a styl)[editovat zdroj]

Pane kolego, ten obrázek je bez rámečku takhle mnohem hezčí. Díky. --Jan Pospíšil 11:38, 5. 8. 2005 (UTC)

–> odpověď

Skutečně už IAU uznala 2003 UB313 jako planetu, jak tvrdí Vaše editace článku planeta? Nějak mi to z článků, které jste uvedl, nevyplývá. Píšou tam, že se tato organizace dosud nevyjádřila (a ani nepřidělila jméno). --Beren 20:15, 5. 8. 2005 (UTC)

–> odpověď

Náhled editace[editovat zdroj]

Zdravím kolego, chtěl bych Vás vyzvat k častějšímu používání tlačítka Ukázat náhled. Dnes jste například editoval článek Eva Kantůrková šestkrát během půl hodiny. Tím nejen přibývá řádků na stránce posledních změn, ale Malýčtenář se možná několikrát pokoušel článek také editovat a dostával opakovaně editační konflikty. Buď používejte náhled nebo šablonu {{Pracuje se}}. Díky za pochopení. Egg 22:29, 16. 8. 2005 (UTC)

Díky, kolego, i za tip s "Pracuje se". Jinak se podívám na to, proč tak často z přihlášení vypadávám. Hezký den –wiki-vr 06:14, 17. 8. 2005 (UTC)