Diskuse s wikipedistou:Traján

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Portál Antika[editovat zdroj]

Milý kolego, tímto bych Vás chtěl upozornit na mnou založený portál Antika. V případě, že byste zakládal nové články týkající se tohoto tématu, chtěl bych Vás požádat, zda byste je nemohl na tento portál přidat do seznamu nových článků. Jakákoli další aktivita kolem portálu Antika je z mé strany určitě vítána. Díky :-) Na případnou další spolupráci se těší -- Mercy (|Ω) 10:11, 24. 12. 2007 (UTC)

Zdravím!

  • wikiprojekt: Každý může založit, každý se může přidat, samozřejmě je věcí účastníků, jak se mezi sebou domluví. Wikiprojekt je pouze jakási koordinace úsilí.
  • ocenění: je-li to ocenění striktně vymezeno určitými jednoznačnými parametry: počet editací, počet nahraných fotek, pak ano.
  • pro radu se chodí na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc

S pozdravem --Cinik 18:59, 9. 7. 2008 (UTC)

Dobrý večer. Kolega Cinik asi přehlédl Váš poslední dotaz. Ano, založení článku (je úplně jedno jestli je to pahýlek nebo epos na pokračování) v editcounteru se to počítá za jednu editaci. (Proto třeba uživatelé píšící dlouhé články mají ve srovnání s úživateli, kteří většinou třeba opravují v článcích překlepy relativně málo editací) Hezký večer. له أكبر مساهمات النقاش‎ 19:36, 9. 7. 2008 (UTC)

Psaní do diskusí[editovat zdroj]

Zdravím! Na Wikipedii se do diskusí píše normálně shora dolů, nová témata na konec. K vložení nového tématu pak můžete využít tlačítko + na horní liště, v tom případě se nemusíte o umístění příspěvku starat. --Mormegil 08:45, 11. 7. 2008 (UTC)

Jízdní vojsko starověku‎ - wikytka :-)[editovat zdroj]

Zdravím kolego, to je perfektní článek, gratuluju! Ještě ho prosímvás proložte více referencemi a můžete s ním hned kandidovat přinejmenším na Dobrý článek. Jo abych nezapoměl, tady je zasloužená kytka :-) S pozdravem --Gothic2 21. 8. 2008, 09:54 (UTC)

Pro představu, jak ty reference mají přibližně vypadat vizte. Hubbleův vesmírný dalekohled nebo Atentát na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Nechci tím samozřejmě říct, že jich tam musíte mít tolik, ale pro představu je to myslím dobré :-) --Gothic2 21. 8. 2008, 10:55 (UTC)

Tak jsem Váš článek zapsal do Wikiprojektu kvalita k recenzi. Očekávejte tedy, že se v nejbližších dnech objeví na diskusní stránce k Vašemu článku případné připomínky. S pozdravem --Gothic2 21. 8. 2008, 11:10 (UTC)

Ahoj, máš každopádně zajímavé články, ale bylo by potřeba vždy je začlenit do již existujících článků. Pokud jde např. o obléhací války středověku, odkaz na tento článek by se mohl objevit na stránce "obléhání", "válka", "vojenská taktika" a podobně.--Vojtech.dostal 24. 8. 2008, 11:07 (UTC)


Malá editace[editovat zdroj]

Nejdříve bych chtěl předat Vám své uznání za článek Jízdní vojsko starověku.Mám jen jednu drobnost, podívejte se sem Wikipedie:Malá editace. Důvody pro toto opatření jsou popsány také tam. Zjednodušuje kontrolu. Děkuji--H11 25. 8. 2008, 11:29 (UTC)

Starověké portály[editovat zdroj]

Ahoj, tak teda smekám před Tvými skvělými články. Všechna čest! :-) Jen by Tě chtěl požádat, jestli bys vždy nemohl odkaz na každý svůj nový článek o starověké resp. antické tématice hodit sem a sem. Ostatní uživatelé zajímající se o starověk pak budou lépe vědět o Tvé tvorbě a případně Ti pomůžou s dalšími úpravami. Měj se pěkně. -- Mercy (|) 26. 8. 2008, 20:08 (UTC)

Re: Otázka[editovat zdroj]

Do Vašich článků o jezdeckém vojsku staroveku a středověku by bylo dobré dát odkaz na portál Koně, ovšem uvažte to sám.-Hezký den, Kuvaly 30. 8. 2008, 14:35 (UTC)

Zdravím, náhodou jsem narazil na váš dotaz. Pokud vytváříte článek, který se tématicky dotýká již existujícího portálu a daný portál má šablonu jako je {{Portál Koně}}, {{Portál Izrael}}, atp., tak je zbytečné ptát se autora či správce portálu, zda je možné šablonu umístit. Je logické, že ji umístit můžeš/můžete. Z toho důvodu byla vytvořena :-). S přáním pěkného dne --Faigl.ladislav 30. 8. 2008, 18:48 (UTC)
Já vím, že se má k článku přiřadit příslušný portál. Jen sem si nebyl jist, jestli si bude Kuvaly přát, aby se v článku o válečnictví vyskytoval odkaz na koně. Buď jak buď už to vím a těší mě váš zájem :-). --88.146.180.18 30. 8. 2008, 19:00 (UTC)
Rád poradím :-) --Faigl.ladislav 30. 8. 2008, 20:58 (UTC)

Porušení práv[editovat zdroj]

Dobrý den, díval jsem se do knihy BENNETT, Matthew. Bojové techniky středověkého světa. Praha: Deus, 2007. ISBN 978-80-86215-96-9.  Bohužel jsem narazil na naprosto shodné pasáže s články Pěchota středověku, Jízdní vojsko středověku a Bitva u Sluys. Je to velká škoda, protože jste si s těmi články dal nemálo práce. Opisování odstavců z knih bez svolení autorů však podle zákona není možné, porušovali bychom jejich autorská práva. Je docela možné, že i další Vaše příspěvky trpí podobnou vadou. Prosím Vás proto o spolupráci při jejich vyhledání. Šlo by pak roztřídit to, co tu může zůstat od toho, co zde být nesmí. I z článků, které jsem označil jako porušující práva a které tak budou nejspíš smazány, by možná šlo zachránit nějaké texty, které jsou skutečně Vaše vlastní. Doufám, že si můj zásah nevezmete osobně, opravdu mě velmi mrzí odstraňovat taková hezká díla. S pozdravem --Beren 11. 9. 2008, 16:06 (UTC)

Opravdu mě to velice mrzí. Aspoň se z toho poučím. Kontroloval jsem své články a další by už neměli mít tuto vadu (možná bitva u Casilina u toho si nejsem jistý). Pokud jde o články s touto vadou, nebylo by špatné vzít některé dobré pasáže a vložit je do jiných článků (třeba pěchota husitů k článku husité). Když tak bych tyto pasáže použil při znovuvzkříšení článků, které jsem tak zkazil (úplně bych je předělal). Opravdu k tobě necítím zášť, spíše na sebe jsem naštvaný. Děkuji. --Vedros88 11. 9. 2008, 16:21 (UTC)
Děkuji moc za spolupráci, zkontroloval jsem bitva u Casilina a našel jsem stejné pasáže, tedy máte pravdu. Rovnou jsem článek označil jako porušující práva. Doporučuji, abyste si z těch článků uložil text z historie dřív než dojde ke smazání (obvykle za týden) a z něj pak vyňal vlastní nezávadné pasáže a použil je. I kdybyste to nestihl, tak je pořád možné požádat správce o zaslání textů smazaných článků mailem. Znovuvzkříšení článků při kompletním předělání je výborný nápad. Jen upozorňuji, že opsané pasáže je nutno napsat kompletně znovu (přesně sám hovoříte o úplném předělání). Někteří wikipedisté se to snaží ošidit jen tím, že přeformulují jednotlivé věty. Ale text má pak zase stejnou strukturu, takže problém by zůstává. Ale to říkám jen pro jistotu, aby nedošlo ke zbytečné práci, kdybyste to náhodou nevěděl. Opravdu jste mě mile překvapil svým vstřícným postojem, moc často se tu s podobným po odhalení porušování práv nesetkávám. Držím Vám palce pří záchraně článků. --Beren 11. 9. 2008, 17:43 (UTC)

Zdravím, věřím že kolega ty texty vkládal v nejlepším úmyslu a je velmi dobře, že si ty chyby uvědomil. Jenom k tomu přeformulování vět...Pokud zdařile přeformulujete nějakou pasáž z knihy, nejedná se IMHO o porušení autorského zákona neboť si na strukturu textu těžko můžete vytvořit autorské právo (to nelze), ale samozřejmě to nemíním jako návod jak nad tím vyzrát!!!! :-) Já osobně samozřejmě budu vždy zastáncem stoprocentně vlasnoručně vytvořeného článku. --Gothic2 24. 9. 2008, 15:58 (UTC)

Průzkum terénu[editovat zdroj]

Dobrý den. Chtěl bych Vám doporučit, abyste před započetím práce na určitém tématu "prozkoumal" terén Wikipedie. Váš nový článek Starověká římská pěchota pojednává téměř o stejném tématu jako článek Římská legie a mnoho informací je tak nyní duplikováno. --EdmundSquirrel 29. 9. 2008, 15:00 (UTC)

V tomto ohledu s tebou nemůžu souhlasit kolego. Pokud si pěčlivě prostudujete oba články (samozřejmě že o článku římská legie jsem věděl) jsou v mnoha ohledech jiné. Legie se začali používat až od čtvrtého století př. n. l. (v článku římská legie by tedy nemělo být zmíněno nic o pěchotě před čtvrtým stoletím př. n. l.). Legie nebyli záležitostí pouze pěchoty (legie jízdy). V mém článku se také zminuji a pretoriánské gardě a v celku se více zaobírám výzbrojí tehdejší pěchoty. Žádné iformace z článku římká legie jsem do svéhu článku nepoužil. --Vedros88 29. 9. 2008, 15:07 (UTC)
Vznik legie spadá do poloviny 7. století př. n. l., kdy bylo římské vojsko organizováno podle řeckého a etruského vzoru do jediné linie falangy. Slovem legie se v tomto období označovala veškerá branná moc římského státu. - výňatek z článku Římská legie
Opravdu nikterak nechci snižovat kvalitu Vaší práce, naopak ji obdivuji, ale mnoho o tématu již bylo napsáno v jiných článcích. Není třeba potom v článku podrobně popisovat např. peltasta, když ten má již vlastní heslo. .... bla bla, omlouvám se, asi jsem nesnesitelný. --EdmundSquirrel 29. 9. 2008, 15:33 (UTC)
Snas nebude příliš vadit když se tento článek na wikipedii zachová. Pokud budeš mít s tímto článkem nějáké další potíže prosím informuj mě o tom. Jen abych uvedl na pravou míru tu legii. Měl jsem na mysli vojenskou formaci (jednotku), nikoliv slovo či nějáký souhrný název pro armádu. --Vedros88 29. 9. 2008, 15:49 (UTC)

Dovolil jsem si opravit v článku několik chyb, díky čemuž jsem jej pozorněji přečetl, a bohužel musím konstatovat, že skutečně z velké části duplikuje to, co je řečeno v článku o římských legiích. Myslím, že bude potřeba ujasnit, o čem by měl být článek Římská legie a o čem článek Starověká římská pěchota a oba články koncipovat tak, aby jeden druhý doplňoval, nikoli aby se vzájemně duplikovaly. Dobrým prostředkem by mohla být například diskuse na stránce projektu. Víc hlav víc ví. --EdmundSquirrel 29. 9. 2008, 20:00 (UTC)

Zdravím kolego, měl bych pro Vás námět na další prácičku. :-) Vím, že Vás baví psát o bitvách a historii vůbec a následující články by si rozhodně zasloužili rozšíření či přepracování: Bitva na Katalaunských polích a Attila. Chtěl jsem to sice udělat sám, ale jaksi se mi nedostává času. Doporučuji čerpat z anglických verzí těchto článků neboť jsou docela pěkně zpracovány. Co vy nato? :-) S pozdravem --Gothic2 5. 10. 2008, 08:33 (UTC)

Těší mě váš zájem. :-) Pokud jde o váš dotaz, nejspíše předělám bitvu na Katalunských polích, ale nejsem si zcela jist jesli se mi podaří najít dost informací o Attiovi. Sám jsem chtěl začít článek obléhací války středověku, ale vzhledem ktomu, že bitva na Katalunských polích je velice významná určitě jí brzy předělám. Ještě jednou děkuji za váš zájem. --Vedros88 5. 10. 2008, 08:56 (UTC)
Omlouvám se, že jsem dotyčné články nepředělal. Mám málo času a nedávno jsem dodělal článek obléhací války středověku. Snad až budu mít více času tak tyto články předělám. --Vedros88 10. 10. 2008, 16:15 (UTC)

Dobývání Aztécké říše[editovat zdroj]

ahoj, díky za článek měsíce, to shrntí vypadá dobře :-) akorát jsem se chtěl zeptat, jestli to nechceš přesunout na Portál:Kolonialismus, kam by se to tématicky víc hodilo ;-) --Mozzan 23. 10. 2008, 11:00 (UTC)

Mě samotnému to je jedno, pouze jsem chtěl pomoct. Vůbec mi nevadí, jestli to bude článek měsíce na portál novověk nebo na portálu kolonialismus. Takže to přesouvám na portál kolonialismus. --Vedros88 23. 10. 2008, 11:08 (UTC)
Ahoj, pekny info clanek. Tak jsem zvedava, co Mozzan na novoveku vymysli:) Koukam, ze se zrejme zajimas o spanelske dejiny. No, tady je, co doplnovat. Tak smele do toho:)--Bosquete 25. 10. 2008, 20:52 (UTC)

Uživatelské vyznamenání[editovat zdroj]

„Nováček“

Jste tu kolego dost dlouho a teď jste přidal plyn (editace). Aby Vám ten elán vydržel, spěchám s udělením prvního uživatelského vyznamenání za věrnost. Nyní jsi oficiálně „Nováčkem“! Blahopřeji a přeji ještě mnoho dalších editací. Vůbec nepochybuji, že ještě letos přibyde další. Kolega --Zákupák 24. 10. 2008, 16:21 (UTC)

Děkuji, jsem rád že je moje snaha viditelná. Na to, že jsem nováček a to již po více jak 10 měsíců působení na wikipedii sice není žádná sláva, ale v posledních dvou měsících jsem jak si sám řekl přidal plyn. Doufám, že do konce roku budu již učněm. Jěstě jednou děkuji. --Vedros88 24. 10. 2008, 16:25 (UTC)

Severní Amerika[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem koukal na tvoje pískoviště a zatím to vypadá vcelku dobře... ale být tebou, tak rovnou uvádím poznámky v textu u sporných tvrzení a citací, dřív nebo později by jsi ty zdroje tam stejně musel přidat a rozhodně je jednodušší je přidávat při tvorbě než po dokončení článku hledat každou informaci v knize nebo na internetu (mluvím z vlastní zkušenosti :-D ) takže držím palce a jen tak dál ;-) --Mozzan 26. 10. 2008, 10:03 (UTC)

Jsem rád, že se článek zatím líbí. Nejspíše si vezmu tvojí radu k srdci a hned budu přidávat reference. Jakmile budeš mít další radu či poznámku, jistě mi to sem napiš. --Vedros88 26. 10. 2008, 13:00 (UTC)

Jazykové opravy a úpravy[editovat zdroj]

Ahoj. Líbí se mi Tvoje články. Pokouším se je teď postupně projít a zkontrolovat a opravit v nich gramatiku, případně také občasné krkolomné formulace. V podstatě bych se rád stal Tvým "dvorním jazykovým redaktorem", ale přiznávám, že cs.wiki se věnuji jenom pár minut denně a tak ani nevím, jestli stačím Tvému tempu. Uvidíme. Pokud by ti některé moje změny připadaly nevhodné, neváhej a čiň jak uznáš. Prozatím jsem prošel Starověké římské vojenství a Pilum, takže mám věru co dohánět. Zdravím, Johann 26. 10. 2008, 19:42 (UTC)

Ahoj, tvá nabídka je skvělá. Z českým jazykem nejsem moc kamarád a jsem jenom rád, že mi pomůžeš. Když tak máš mé svolení opravovat mé pískoviště :-). V pískovišti píšu své články, takže se sem tam můžeš podívat co píši. Ještě jednou děkuji. --Vedros88 26. 10. 2008, 20:25 (UTC)
Tak tedy postupně pokračuji a prokousávám se Tvými články. Když budu mít čas, tak se na tvé pískoviště mrknu, všiml jsem si, že si tam děláš přípravy... --Johann 27. 10. 2008, 13:14 (UTC)

Pozvání[editovat zdroj]

Dobrý večer kolego. S Mozzanem jsme připravili pro wikipeojekt hisotorie článek, který by Vás mohl zaujmout en:Walls of Constantinople. Postupně článek budeme překládat na této podstránce projektu, nijak na to nespěcháme, u mě i Mozzana jde spíše o bokovou záležitost, oba máme své rozdělané články a Vy, jak jsem koukal, tak asi tak. Přesto společnou prací to bude celkem rychlá záležitost. Pokud by Vás téma zaujalo a chtěl jste se připojit, rádi Vás uvítáme! S pozdravem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 10. 2008, 19:44 (UTC)

Přeji taktéž dobrý večer. Jsem opravdu rád, že si "pozval" zrovna mě. Opravdu mám rozdělaný článek a nemám tolik času na wiky jako dříve. I tak se mi snad podaří nějákou tu část přeložit. Když jsem před chvíli zavítal na stránku projektu, zjistil jsem až teď, že probíhá "akce" na zlepšení a přidání nových článků, které se týkají Byzantské říše. Pokud tedy příliš nepomohu v překladu onoho článku, buď si jist, že po nějáké době založím článek Byzantské vojenství (takhle budeme mít části byzantské vojenství pod jednou střechou xD).
P.S.: Podíval jsem se na tvojí diskusní stránku a ihned jsem si všiml, že zde probíhá nějáká diskuse o změně tvého podpisu. Zdá se mi to jako hloupý nápad, komu může tvůj podpis vadit. To jenom abych se vyjádřil (tohle sem musel napsat :-)). S pozdravem --Vedros88 30. 10. 2008, 20:03 (UTC)
Každá pomoc se velmi hodí a ulehčí nám práci. Jí mám takovou ambici, že pokud nějakému článku věnuji podobné množství práce, pokusím se ho dostat nakonc do nominace nejlepších článků, ať už se tu máme čím chlubit. Jinak na článek byzantské vojenství budu hooodně zvědavý:), kdyžtak zkus se podívat i na anglickou wiki, byzanc je tam vedena jako Featured article a páč tam na to je mnohem víc lidí, jsou i doprovodná témata dobře zpracovaná.
A díky za podporu;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 10. 2008, 20:21 (UTC)

Překlad[editovat zdroj]

Ahoj, pokoušel sem se trochu revidovat tvůj překlad na Konstantinopolském opevnění, oddělení Mořské hradby, ale bohužel jsem nakonec musel přistoupit k trochu drastičtějšímu zákroku a přeložit celý odstavec znova. Zatím sem nechal na stránce obě verze, tak to prosímtě porovnej a pokud by ti to nevadilo, nechal bych tam tu novější verzi a postupně celou část předělal. Vim, že je to trochu nefér, po tom co ses s tim napřekládal, ale ta část o Mořských hradbách má hodně co vylepšovat. Zkus to nějak objektivně zhodnotit a zatim ahoj. A nenech se vyvést takovym kverulantem, jako sem já, z míry, jinak tvoje práce je celkem slušná. ;-)

Jo a promiň že jsem se ještě nekouknul na tu kolonizaci. Viděl jsem, že jsi to přesunul na ryný novověk, což je docela optimální řešení. Jinak jen tak dál, držim palce a brzo se pls ozvi ohledně toho překladu--Mozzan 18. 11. 2008, 17:00 (UTC)

Ahoj, to ses mě ani nemusel ptát. Já obecně překlady moc nemusim a z těch mořskejch hradeb jsem měl hned špatný pocti xD. Zejtra se na to podívám, nahradim ten kousek tvým překladem a ten můj zbytek se budu snažit vylepšit. --Vedros88 18. 11. 2008, 18:28 (UTC)
Eeh, pozdě... už sem ho skoro celej dopřeložil :-D hele, porovnám obě verze a pokusim se to pak nějak zkombinovat. ;-) --Mozzan 18. 11. 2008, 18:37 (UTC)
Nemusíš si dělat hlavu, klidně to celý nahraď tvym textem ;-). --Vedros88 18. 11. 2008, 18:41 (UTC)

Severní Amerika[editovat zdroj]

Ahoj, hele já bych s tou severní Amerikou ještě počkal. Je tam spousta formulací, který nejsou úplně encyklopedickýho rázu a pokud by tam měly zůstat, musely by být taky doplněny poznámkami v textu. Nemám nic proti tomu, aby se to v budoucnosti objevilo na portálu, ale dal bych tomu ještě čas. Kdyby ti to nevadilo, přesunul bych ten článek do připravovaných na leden 2008. Hold článek má svý mouchy a chtělo by ho ještě dokončit. I přesto ej to dost slušná práce ;-) --Mozzan 19. 11. 2008, 21:26 (UTC)

Dobře, byl to přece jenom návrh. Jen mi řekni jaké formulace ti tam vadí, abych to moch opravit. --Vedros88 20. 11. 2008, 05:32 (UTC)
No to by bylo na dýl... já ti to nechci nějak moc strhávat a vyjmenovávat všechny chyby... sám mám taky na wiki nějaký nedodělaný resty 0:-).

Pokusim se to ukázat na úvodu:

Kolonizace Severní Ameriky v raném novověku bylo období trvající od 16. století zhruba do roku 1776.tu pasáž o překvapivých bojích byych vynechal, není to moc encyklopedické a když už by si to tam chtěl nechat, musel bys to doplnit poznámkou v textu Během této kolonizace byly položeny základy národům, které v Severní Americe v následujících letech vznikly. O kolonizaci Severní Ameriky se pokoušelo několik států, ale pouze čtyři z nich se významněji prosadily. Mezi tyto mocnosti patří Španělsko, Nizozemsko, Francie a Británie. Nejméně se z těchto mocností angažovalo v oblasti Severní Ameriky Nizozemí. Holanďané založili kolonii Nový Amsterdam (pozdější New York), která sestávala ze stejnojmenného města a jeho okolí. V pozdější době ovládla toto území Velká Británie a Nizozemí přesunulo svoji pozornost do jiných oblastí. Španělsko, další z evropských států podílejících se na kolonizaci Severní Ameriky, ovládalo dnešní území jihozápadních Spojených států amerických a o toto území přišlo až na počátku 19. století, kdy proběhla v Mexiku válka za nezávislost. Francie ovládla velké území Severní Ameriky a založila mnoho měst (Quebec, Montreal, New Orleans). Bohužel pro Francii se francouzští kolonisté a obchodníci dívali na Nový svět jen jako na zemi, kde se dá rychle vydělat a ne jako na území, kde se dají postavit nové domy a začít nový život. Francie přišla o své území během sedmileté války na úkor Velké Británie (1763). Velká Británie, která začala s kolonizací Severní Ameriky až po Španělsku a Francii, se nakonec prosadila jako nejsilnější mocnost v regionu. Prvním velkým vojenským konfliktem mezi koloniálními mocnostmi na tomto území byla Sedmiletá válka. Přestože značná část bojů probíhala v Evropě, evropské státy se během tohoto konfliktu několikrát střetly i v Severní Americe . Nejvíce se do bojů zapojila Francie a Velká Británie. V těchto střetech získali převahu Britové, což způsobilo ztrátu kolonie Nové Francie ve prospěch britské koruny. K vítězství mimo jiné přispěla i větší hustota zalidnění a celkově větší počet britských obyvatel. Část britského panství v Severní Americe však o několik let později vzala za své vzpourou třinácti kolonií, které roku 1776 vydaly Deklaraci nezávislosti a utvořily Spojené státy americké. Spojené státy pak postupem času vyrostly v přední americkou a posléze i světovou velmoc.


Co ještě dodat:

  • pozor na interpunkci a vedlejší věty
  • sem tam chyba ve shodě podmětu s přísudkem
  • Británie - to není zase tak velká chyba, ale historicky je území Británie ve skutečnosti dnešní Bretaň, místo toho můžeš použít Velkou Británii, případně i Britské impérium
  • jinak je to samozřejmě můj styl psaní a každej má trochu jinej, takže ty bys to samozřejmě asi podal jinak; ten původní text přece jenom zněl trochu "kostrbatě", takže si dej pozor

ten můj text samozřejmě taky neni dokonalej a řídit se podle něj rozhodně nemusíš, ale být tebou alepsoň si několikrát ty články po sobě ještě pročti ;-) samozřejmě při psaní takovejch větších článků je to celkem nevyhnutelný, ale postupem času by je měl člověk opravovat...

hodně štěstí v další práci a nenech se mejma kecama vyvést z míry ;-) :-D --Mozzan 20. 11. 2008, 09:01 (UTC)

Uf, to sem so oddych že tam nění žádná večí chyba (můj úhel pohledu xD). To že si předělal úvod je pěkné, jen měl zaujala šablona chybí zdroj ve větě o vzniku nových národů. Vždyť je zřejmé že z kolonistů v Americe vznikly nové národy a jasně je to demonstrováno v praxi. Jinak, to že si mi vytkneš nedostatečnou češtinu mi bylo hned jasné. Sám se teď místo psaní nových článků budu spíše zaměřovat na zdokonalení těch stávajících (chtěl bych protlačit Starověké římské vojenství a tu kolonizaci mezi DČ). Díky za to, že si si udělal čas. --Vedros88 20. 11. 2008, 13:44 (UTC)
Promiň, to chybí zdroj se týkalo něčeho jiného, co jsem později vymazal... no tak budu držet palce :-) --Mozzan 20. 11. 2008, 14:35 (UTC)
Drobnej dodatek... když sme začínal s Wikipedií, částečně sem se řídil podle tohohle: Wikipedie:Dokonalý článek

je to trochu výstřel naslepo, ale snad ti to pomůže ;-) --Mozzan 22. 11. 2008, 10:29 (UTC)

Konstantinopolské hradby[editovat zdroj]

Ahoj Vedrosi88. Dokončili jsme s Mozzanem překlad Konstantinopolských hradeb. Protože i Ty máš na článku svůj podíl, tak bych Ti rád poděkoval za pomoc! Dej si kdyžtak článek mezi sledované. Měj se fajn أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 11. 2008, 18:02 (UTC)

Halfstar za hradby Konstantinopole[editovat zdroj]

Ahoj,
za příkladnou spolupráci v rámci Wikiprojektu Historie, jehož výsledkem bylo založení konstantinopolských hradeb, Ti uděluji tuhle poloviční hvězdu (sice jste na článku pracovali tři, ale třetinovou barnstar na commons nemají;-). Měj se fajn a jen tak dál; --Podzemnik 23. 11. 2008, 18:08 (UTC)

Díky xD. --Vedros88 24. 11. 2008, 05:27 (UTC)

Zdravim, nemel by si cas a chut pomoci pri tvorbe clanku o dejinach zemi Koruny ceske?--Bosquete 4. 2. 2009, 15:53 (UTC)

Ahoj, omlouvám se za svou dlouhou odezvu. Bohužel nemám moc velké znalosti co se týká české historie, takže nejspíš moc nepomohu.--Vedros88 5. 2. 2009, 20:56 (UTC)

Jasny, pohoda. Ja to nastuduju, ale vyjadreni se k problemu na strance by bylo fain:)--Bosquete 5. 2. 2009, 21:03 (UTC)

Wikislunečnice[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Ahoj, za tvojí práci na článku Konstantinopolské hradby jsem si dovolil něco ze své zahrádečky natrhat. Jen tak dále v ukázkové spolupráci a ať vám to dlouho vydrží! --Chmee2 11. 6. 2009, 22:17 (UTC)

Tak to děkuji. Motivuje mě to k další práci :-).--Vedros88 12. 6. 2009, 14:35 (UTC)

Hudební alba[editovat zdroj]

Zdravím, ve svých článcích o hudebních albech používáte v seznamu písní uvozovky. Podle (nezávazných) obecných stylových zásad to není nejlepší řešení, více viz na stánce WikiProjektu Hudební alba, část obecné stylové zásady. Pokud přesto budete na uvozovkách trvat, používejte alespoň ty české („“).
Dále, jako malé editace označujete i své nově založené články, což je asi trochu matoucí.
Jsou to jenom drobnosti, ale přeci... Přeji pěkný den--Byrnjolf 4. 12. 2009, 21:55 (UTC)

Jasně, už ty uvozovky nebudu dělat a když jsem označil článek za malou editaci, tak jsem se přehlíd :-). --Traján 4. 12. 2009, 21:58 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Přeji dobrý den. Chtěl bych poděkovat za navržení zajímavého údaje z hesla Kolonizace Severní Ameriky v raném novověku do sekce Zajímavostí na Hlavní straně. Bohužel, byla vznesena námitka proti přesnosti daného údaje. Protože jinak se zdá, že heslo je velmi dobře zpracované, chtěl bych Vás poprosit, zda by bylo možné námitku nějakým způsobem vyřešit.

Pokud byste věděl ještě o nějaké další zajímavosti z jiného, dobře zdrojovaného hesla, neváhejte ji prosím také navrhnout.

Ještě jednou Vám velice děkuji. Jan.Kamenicek 6. 12. 2009, 11:32 (UTC)

Na námitku jsem již odpověděl, tak uvidíme :-). --Traján 6. 12. 2009, 11:53 (UTC)
Díky, že se tomu věnujete. Asi by to opravdu chtělo v článku upřesnit. Jestli jsem to dobře pochopil, tak není jisté, kde vlastně přistál během první výpravy, ovšem je potvrzené, že přímo na americké pevnině přistál nejpozději během své druhé výpravy o rok později. Takže údaj o tom, že na americkém kontinentě jako první zavlála anglická vlajka, by stačilo v hesle přesunout až za tuto druhou výpravu. Pokud se mýlím, tak mne prosím opravte.
Druhá možnost je napsat, že byl první, kdo přistál v Severní Americe. Jan.Kamenicek 6. 12. 2009, 12:18 (UTC)
Tak jsem to opravil, snad už je to v pořádku. --Traján 6. 12. 2009, 12:29 (UTC)

Kolonizace Severní Ameriky v raném novověku[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. S potěšením oznamuji, že pro týden od 11. do 17. ledna byla na hlavní stranu vybrána zajímavost z hesla Kolonizace Severní Ameriky v raném novověku, jehož jste spoluautorem. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost. Pokud víte o nějaké další zajímavosti vhodné pro uvedení na hlavní straně, prosíme navrhněte ji. Jan.Kamenicek 12. 1. 2010, 00:34 (UTC)

Obléhací věž[editovat zdroj]

Přeji hezký den a oznamuji, že pro týden od 1. do 7. února 2010 byla na hlavní stranu vybrána zajímavost z hesla Obléhací věž, jehož jste hlavním autorem. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost. Pokud víte o nějaké další zajímavosti vhodné pro uvedení na hlavní straně, neváhejte a opět ji prosím navrhněte. --Jan.Kamenicek 1. 3. 2010, 09:02 (UTC)

Bitva u Taginae[editovat zdroj]

Ahoj Trajáne, jelikož se právě trochu věnuji článkům o posledních ostrogótských králích, dovolil jsem si zcela předělat jednu z tvých starších věcí, bitvu u Taginae. Neber to prosím z mé strany jako kritiku tvé práce, ale zdroje, ze kterých jsi čerpal, ovlivnily výsledek a tudíž došlo k tomu, že tak úplně neodpovídaly obecně udávané skutečnosti. V žádném případě netvrdím, že má verze je ta jediná správná, ale já jsem článek nedělal abych vymýšlel nějaké teorie, jak to dělají angloameričtí komerční "historici" (tím ukazuji zejména na pana Regana a nejspíš i pana Weira, od kterého jsi čerpal ty), ale použil jsem několik nezávislých zdrojů (řekl bych že mnohem uznávanějších), včetně hlavního pramene znalostí o tomto pozdně antickém období - Prokopia z Kaisareie. Je mi jasné, že jsi na článku strávil nějaký ten čas a považuji za slušnost tě o tak radikální změně informovat. Navíc jde z pohledu vojenské historie o dost významnou událost, tak jsem považoval za vhodné se pustit do úprav. Díky za pochopení a s přáním hezkého dne --Atilla 7. 3. 2010, 16:14 (UTC)

Zdravím, samozřejmě že je vše v pořádku. Ten článek je jedna z mých prvotin (takže byl nic moc) a jsem rád, žes ho tak hezky předělal :-). --Traján 7. 3. 2010, 16:21 (UTC)

Starověké vojenství[editovat zdroj]

Srdečně zdravím a oznamuji, že pro týden od 22. do 28. března 2010 byla vybrána na hlavní stranu zajímavost z hesla Starověké vojenství, jehož jste autorem. Obyčejně bývá zajímavé se na stránce WP Article Statistics podívat na jeho návštěvnost, ale momentálně jsou mimo provoz :-(

Pokud víte o nějakém dalším hesle splňujícím kritéria pro uvedení v této sekci na hlavní straně, rovněž ho prosím navrhněte. Těším se na další články. Jan.Kamenicek 22. 3. 2010, 09:00 (UTC)

Disturbed[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Díval jsem se na heslo Disturbed, zejména na údaj, že kapela je jednou ze šesti, které se podařilo dostat tři alba na první místo hitparády Billboard 200. Pokud dobře rozumím tomu, co se píše v uvedeném zdroji, tak se to s rekordem má poněkud složitěji. Především nešlo jen o tři alba (takových kapel možná bylo víc) ale o tři po sobě následující alba, která se navíc na 1. místo musela dostat hned po svém uvedení (jiné kapely tedy možná dokázaly totéž, ale jejich alba se na první místo vyšvihla až nějakou dobu po svém uvedení). Navíc se rekord týká pouze studiových alb. Proto si myslím, že údaj by se měl v hesle v tomto smyslu upřesnit. Nejsem si také jist, jestli po upřesnění bude možné tento údaj nějak zajímavě formulovat i pro uvedení v Zajímavostech, pokud by se to nepodařilo, možná by bylo lépe vybrat z článku něco jiného.

Díky za pochopení. Jan.Kamenicek 17. 4. 2010, 21:48 (UTC)

Zdravím. To je v pořádku, já se na to podívám a zkusím to později opravit. --Traján 18. 4. 2010, 06:53 (UTC)

Pěkně zdravím. Viděl jsem, že jste z hesla vybral jinou zajímavost, ovšem zase bych chtěl poprosit o malé upřesnění. Když jsem se díval na tu popularitu, tak v hesle se píše o "více než 11 mil. prodaných CD", ale uvedený zdroj říká "skoro 10 mil." Možná to ale poporostlo, protože ten zdroj je z konce roku 2008.

Kromě toho, i když jste vybral jinou zajímavost, nepřesný údaj, na který jsem upozornil dříve, by určitě chtělo uvést na pravou míru také.

Díval jsem se také, že některé části hesla nejsou orefované vůbec. S ohledem na výše uvedené nepřesnosti by asi bylo lépe, kdyby se v hesle před jeho uvedením na HS podařilo pro jistotu orefovat úplně nebo skoro úplně všechno.

Populární hudba nám jinak na HS citelně chybí, proto by bylo vynikající, pokud by se dané nedostatky podařilo odstranit. Opět velice děkuji za pochopení. Jan.Kamenicek 11. 5. 2010, 20:54 (UTC)

Zdravím, tak tu spornou čast jsem odstranil a přidal několik refu (údaje o prodeji atd.). Když tak napiš, kdyby tam byla nějáká nesrovnalost. --Traján 12. 5. 2010, 08:37 (UTC)

Moc díky. Velice si vážím Vašeho přístupu. Heslo vypadá moc pěkně. Jan.Kamenicek 13. 5. 2010, 15:01 (UTC)

Beranidlo[editovat zdroj]

Opět Vás srdečně zdravím a oznamuji, že pro týden od 19. do 25. dubna 2010 byla na hlavní stranu vybrána zajímavost z hesla Beranidlo, jehož jste hlavním autorem. Budete-li chtít, na stránkách WP traffic statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost.

I když ve Vašem případě to není třeba, pro jistotu připojím i obvyklou připomínku: Pokud víte o nějakém dalším zajímavém hesle, rovněž ho prosím navrhněte. Těším se na další články. Jan.Kamenicek 18. 4. 2010, 22:28 (UTC)

Dobývání Aztécké říše[editovat zdroj]

Jsem rád, že opět mám důvod navštívit Vaši diskusní stránku, abych Vám oznámil, že na Hlavní stranu byla pro týden od 10. do 16. května 2010 vybrána zajímavost z hesla Dobývání Aztécké říše, jehož jste autorem. Jako vždy, na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost.

Kdybyste ještě věděl o nějaké zajímavém a dobře ozdrojovaném hesle, opět ho prosím navrhněte. Přeji hezký začátek týdne. Jan.Kamenicek 9. 5. 2010, 23:10 (UTC)

Féničané[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Díval jsem se na návrh hesla Féničané, a chtěl bych poprosit, jestli by bylo možné danou kapitolu o náboženství ještě trochu dopracovat, nyní z ní vlastně nevyplývá žádná jednoznačná informace. Bylo by fajn, kdyby bylo možné upřesnit, jak vlastně bylo toto náboženství v Bibli zostuzováno (možná uvést i příslušné části Bible), případně vysvětlit rozpor mezi strašným a obávaným stvořitelem na straně jedné a údajnou mírumilovností náboženství na straně druhé. "Všechno ostatní" si navíc zcela jistě nevymysleli "autoři Bible" (pokud je možné v případě Bible mluvit o nějakých autorech v dnešním slova smyslu), spíše to vyplynulo z toho, jak celkově lidé (tj. nejen "autoři") mimo fénickou společnost, nebo alespoň lidé v oblasti, kde biblické příběhy vznikaly, fénické náboženství vnímali.

Moc díky. Jan.Kamenicek 23. 5. 2010, 09:53 (UTC)

Zdravím. Po přečtění zmíněného odstavce tvojí připomínku naprosto chápu a celý jsem ho (snad již správně) pozměnil.--Traján 23. 5. 2010, 12:53 (UTC)
Perfektní. Díky. Jan.Kamenicek 23. 5. 2010, 13:52 (UTC)

Obléhání[editovat zdroj]

Opět po krátké době zdravím a oznamuji, že na Hlavní stranu byla pro týden od 24. do 30. května 2010 vybrána zajímavost z hesla Obléhání, jehož jste autorem. Na stránce WP Article Statistics se můžete podívat na jeho návštěvnost.

Budu se těšit na další návrhy. Přeji hezký začátek týdne. Jan.Kamenicek 23. 5. 2010, 23:18 (UTC)

Hvězda děda Vševěda[editovat zdroj]

Hvězda děda Vševěda
Hvězda děda Vševěda

Srdečně zdravím. Dnes mám to potěšení Vám udělit železnou Hvězdu děda Vševěda za 7 hesel, kterými jste již od začátku roku přispěl do sekce Zajímavosti. Sedmým heslem, vybraným pro týden od 31. května do 6. června 2010 je článek o hudební skupině Disturbed. Opravdu moc díky. Jan.Kamenicek 31. 5. 2010, 08:12 (UTC)

Není zač a děkuji za hvězdu :). --Traján 1. 6. 2010, 14:08 (UTC)

Deftones[editovat zdroj]

Díky za zajímavost z dalšího hesla o hudební kapele, tentokrát Deftones, která se bude na hlavní straně vyskytovat v týdnu od 21. do 27. června 2010. Na stránce WP Article Statistics se opět můžete podívat na jeho návštěvnost. Budu se těšit na další návrhy. Přeji hezký začátek nového týdne. Jan.Kamenicek 20. 6. 2010, 21:16 (UTC)

Chevelle[editovat zdroj]

Díky moc za návrh zajímavosti z hesla Chevelle, ale chtěl bych se zeptat, jestli by se v hesle nenašla nějaká konkrétnější zajímavost. Zkuste prosím popřemýšlet, pokud by Vás ale nic jiného nenapadlo, uvedu co jste navrhl. Srdečně Jan.Kamenicek 24. 8. 2010, 16:02 (UTC)

Zdravím, to bude těžší. Kromě hudebního stylu na nich toho už moc zajímavého není. Kdyby to byl nějáký problém, tak tu zajímavost klidně vyškrtni, jak chceš :). --Traján 5. 9. 2010, 16:11 (UTC)

Opět zdravím. Díval jsem se znovu na článek a navrhuji:

Víte že, ... text písně skupiny Chevelle Letter from a Thief je o skutečné krádeži z května 2007, během níž kapela přišla o veškeré své vybavení?

Pokud byste souhlasil, poprosil bych současně, jestli by bylo možné před uvedením zamodřit odkaz na uvedenou píseň.

Také jsem se díval na zdroje pár informací, a uvedené informace o The Blue album a o battle of the bands se mi v uvedených zdrojích nepodařilo najít. Bylo by možné tyto zdroje opravit/doplnit? Moc díky. Jan.Kamenicek 12. 9. 2010, 17:26 (UTC)

Nemam nic proti. Zítra založím článek o Letter from a Thief a podívam se na ty zdroje :).--Traján 12. 9. 2010, 18:18 (UTC)

Sarísa × sarissa[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Bylo by možné sjednotit v hesle Sarísa název tohoto hesla a název toho kopí užívaný v textu? A pokud by se Vám chtělo, můžete to pak případně ještě upravit i v Wikipedie:Zajímavosti/2010/36, zatím jsem to tam přesměroval na Sarísa. Moc díky. Jan.Kamenicek 29. 8. 2010, 16:37 (UTC)

Medaile děda Vševěda[editovat zdroj]

Medaile děda Vševěda za 15 zajímavostí
Medaile děda Vševěda za 15 zajímavostí

Srdečně zdravím a děkuji za celkem již 15 Vašich hesel, které byly uvedeny v sekci Zajímavosti na Hlavní straně, za kterýžto počin Vám po právu přináleží tato Medaile děda Vševěda. Ať se dílo stále daří a já se mohu těšit na další Vaše návrhy. Jan.Kamenicek 6. 9. 2010, 09:30 (UTC)

Díky moc. Samozřejmě se budu i nadále snažit přispívat do zajímavostí :).--Traján 7. 9. 2010, 17:52 (UTC)