Wikipedie:WikiProjekt Historie/Dějiny Zemí Koruny české

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde se bude vést diskuse o tvorbě článku Dějiny zemí Koruny české.

Přeneseno z Wikipedie diskuse:WikiProjekt Historie

Dějiny Česka[editovat | editovat zdroj]

Zdravim, na diskuzni strance k tomuto clanku jsem zjistila nedostatky. Prvni se tyka nazvu clanku obecne a druha obsahu a s tim souvisejicich kategorii. Podle meho by mel existovat clanek Dějiny zemí Koruny české, protože by obsahoval vyvoj naseho uzemi po vice nez pet stoleti v sirsim rozhledu. Dosavadni soucasti clanku Dejiny Ceska popisuje historii na uzemi, ktere presahuje soucasnou rozlohu CR. A proto by byl lepsi samostatny clanek s nasim prispenim. Take jsem na diskuzni strance navrhla vytvoreni kategorii Kategorie:Země Koruny české a Kategorie:Dějiny Zemí Koruny české, protoze zarazovat napr. Braniborske markravstvi, Markrabstvi moravske, Slezko ci Luzici do historickych uzemi Ceska se mi zda nevhodne. Nebo by zde byla moznost, aby dejiny... byly soucasti clanku Zeme Koruny ceske, ale pak by to byl ponekud rozsahly clanek. Tak jaky je vas nazor na tuto problematiku? --Bosquete 4. 2. 2009, 14:13 (UTC)

No a v jakém rozsahu bysis tenč lánek představovala? Já pudu brzo do knihovny pučit si nějakou literaturu o českých dějinách, tak bych možná mohl pomoct ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 14:19 (UTC)
No to by bylo super:) Ma predstava by byla zamerit se zejmena na vznik a rozkvet za Karla IV. a pozdejsi upadek za jeho synu, pricemz uz je castecne popsan vyvoj na Morave, v navaznosti na vladu Jiriho z Podebrad a dusledky pro nas. Clanek o vlade Jagelloncu se mi zda dobry, takze strucne info a pro vice hlavni clanek. No a pak uz zbyvaji Habsburkove.
Samozrejme by tam mely byt dalsi politicke souvislosti, dusledky sporu s cisari SRR, soupereni s Bavorskym a Rakouskym vevodstvim, tlak ze strany Uher. S tim souvisejici dopady - bitvy, hladomory, vypleneni Svedy, tricetileta valka, kultura a umeni atp. Nebo se ti to zda moc rozsahle a predstavujes si to jinak?
S ranym novovekem by mohl pomoci Jid, s valkami by si jiste poradili Kendrikdirksen ci Vedros88, Duff by mohl trochu poreferovat o nabozenskem vyvoji u nas atp.--Bosquete 4. 2. 2009, 14:54 (UTC)
Tak ok, ale já budu moct pomoci až tak za týden (musim dělat nějaký věci do práce), teďka ještě dočtu ty dějiny řecka a pak se vrhnu na ty český. No a co formování celýho soustátí? co přemyslovci? --Mozzan 4. 2. 2009, 15:07 (UTC)
Dyžtak se zeptej ostatních a založ podstránku na Wikiprojektu, kde proberem podrobnosti ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 15:09 (UTC)
To je v pohode, nepocitam, ze to napisem hned:) Ja taky muzu az za tyden, ted se musim pripravovat na zk. K formovani, to jsou dejiny ceskeho statu, knizectvi ci vevodstvi. Slo by to tam jen jako uvod.--Bosquete 4. 2. 2009, 15:39 (UTC)

Ok, tak já zatim du, pokusim se teda během týdne něco v tý knihovně sehnat, zatim pa ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 16:00 (UTC)

Berenova vitka k zamysleni z diskuze Dějiny Česka: Z geografického přináležely Země Koruny české různým státům a navíc se v čase měnily, Lužice a část Slezska z tohoto svazku vypadly. Logické by mi připadalo rozdělení českých dějin na principu časovém (rozdělení podle let na základě důležitých historických předělů) nebo podle zemí (dějiny Moravy, Čech, Slezska), případně podle skutečných státních útvarů, k nimž v dějinách území Česka přináleželo.
Me tedy pripadaji Dejiny zemi Koruny ceske vporadku, protoze jadrem bylo Ceske kralovstvi, Markrabstvi moravske a Vevodstvi Slezke (tedy priblizne dnesni podoba statu) a dopsat dejiny ostatnich pridruzenych uzemi v urcitych udobich poslouzi k ucelenosti clanku. --Bosquete 4. 2. 2009, 17:32 (UTC)

Ty, Bosquete, a nechceš radši rozšířit článek České království? O:-) --Mozzan 4. 2. 2009, 17:35 (UTC)

Premyslela jsem o tom, jenze Ceske kralovstvi je jen cast dnesniho uzemi a jako clanek je predepsan Dejiny Cech, jestli tim autor myslel toto. No nevim co myslis?!--Bosquete 4. 2. 2009, 17:53 (UTC)
Asi jo... ale v tom případě budem muset vypsat i podrobnější stav těch ostatních zemí... krom historie těch oblastí i např. správní strukturu, náboženství, etnika atd... --Mozzan 4. 2. 2009, 18:04 (UTC)

Se zájmem sleduji vaše snažení tady a na začátek diskuze se ptám, proč zakládat Kategorie:Dějiny zemí Koruny české, neposlouží stejně dobře jen země Koruny české (zase, že by těch článků bylo tolik aby se muselo dělat několik subkategorii, to mi zatím nepřijde)? Mezi námi by třeba taky bylo dobré místo velkolepého dělání nového článku nejprv dodělání vlastní Koruny české (ještě pár kB informací snese). (gramatická pozn. země v zemích Koruny české se skutečně píší s malým Z – když vidím, že si to tady píše každý jak chce). --marv1N 4. 2. 2009, 18:23 (UTC)

Já bych rozšířil oboje (Dějiny zemí Koruny české i Země Koruny české), ale u těch dějin bych se víc zaměřil na vývoj jednotlivých zemí ;-) --Mozzan 4. 2. 2009, 18:33 (UTC)
Dekuji za upozorneni, to je pravda, nevim na co jsem myslela. Rozhodne to chce dodelat i clanek zeme Koruny ceske, ale nacpat tam cely vyvoj, no nevim. Zitra se jdu mrknout na ctvrty svazek dila Dejiny zemi Koruny ceske:) S tou kategorii by to slo, ale nebude pak vypadat divne, kdyz se tam zaradi napr. Josefinismus nebo bitvy husitskych valek, coz se zememi Koruny souvisi?--Bosquete 4. 2. 2009, 22:25 (UTC)
  • Obávám se, že předmět článku mi, stejně jako dalším, není moc jasný. Myslím, že pro začátek by to chtělo pořádné Dějiny Česka. Země Koruny české jsou podle mě těžko definovatelné, termínu vdechla život jistá populární publikace o historii z 90. let a na ni navazující edice "špalků" Velkých dějin ZKČ. Což ovšem nic neříká nic o tom, zda se jedná o nosné pojmenování, v odborné literatuře ho ostatně nepoužívá téměř nikdo, zvláště pro delší časové úseky. :-) Co se zemských dějin týče, máme bezpochyby velké rezervy - Dějiny Čech, Dějiny Moravy, Dějiny Slezska, popř. Dějiny českého Slezska. Dějiny zemí Koruny české bych nechal u ledu, neplýtvejme časem a energií. :-) --Jid 4. 2. 2009, 18:33 (UTC)
Nu, vzdyt zeme Koruny ceske je rekla bych dobre popsano. Dejiny Ceska mi nic nerikaji, protoze Cesko je pojem existujici/pouzivajici se asi 18 let, takze jsou to dejiny od roku 1993. Dejiny Cech dobry, jenze to je zas Ceske knizectvi a kralostvi, jehoz pridruzenou soucasti bylo Markrabstvi moravske. Takze jako popis dejiny uzemi priblizneho s tim dnesnim mohou byt pouze zeme Koruny ceske. Nebo ne?--Bosquete 5. 2. 2009, 12:45 (UTC)
No já bych ten článek udělal jako souhrnné dějiny českého království, moravy, slezska a lužice, s tim že ybhcom mohli podorbněji popsat i dobu, během které bylo součástí soustátí i braniborské markrabství, zejména s podorbným popisem jeho získání a posléze prodeje (aspon jestli si to dobře pamatuju) Hohenzollernům.

paralelně s tím bychom mohli doplnit země koruny české, ale podorbnější popis bych nechal na ty Dějiny ZKČ--Mozzan 5. 2. 2009, 17:54 (UTC)

Rozhodne si to pamatujes dobre. Ono je zajimave uz to, jak si ho s Jostem prehazovali a vzhledem ke konfliktu, ktery Zikmund vedl s potomkem Karla z Drace to ani jinak dopadnout nemohlo, jeste ze neprodal nas:) S tim souvisejici tazeni do Uher a spory mezi bratry. Zajimave bude take probrat jednotliva pridruzena uzemi na dnes polskem uzemi. Jen nevim, abychom neduplikovali to, co uz je napsano. Protoze jsem nasla dalsi clanek, o jehoz existenci jsem nemala potuchy, ktery pojednava o vlade prvnich Habsburku na nasem uzemi (zatim sem jej ale necetla).
My ted mame jak si jiz psal na vybranou. Bud rozsirit clanek Zeme Koruny ceske, kde by byly dejiny druhou casti se strucnymi popisy jednotlivych historicky vyznamnych obdobi s odkazy na jednotlive clanky (tak nejak je to ted) a nebo ve vlastnim clanku popsat chronologicky vse vladou Karla IV. pocinaje. Otazkou je zda ma clanek Zeme Koruny ceske zustat pouze informativni, tedy pro ty koho nezajima podrobnejsi popis vyvoje, a nebo podrobnejsi, protoze ne pro vse se vyplati zakladat naodkazovane clanky. Jo a ty Velke dejiny zemi Koruny ceske vypadaji slusne, tedy pokud mohu po prolistovani a prvnich par desitkach stran soudit. Uvidime jak se to panu Cornejovi vyvedlo dale:) Jen skoda, ze se nevyjadri jeste nekdo dalsi, ale ja jim psala:(--Bosquete 5. 2. 2009, 20:57 (UTC)
Hold ne všichni maj vždycky čas, hold ještě uvidíme... já mám rozečtený ještě jiný knížky, takže na ty český dějiny se taky vrhnu až pozdějc. Hele ale já bych snad zmínil i dějiny zemí předtím, alespoň jak se tohle soustátí utvořilo a od kdy byyl jednotlivé části součástí českého království... --Mozzan 6. 2. 2009, 13:41 (UTC)
Jo a rozhodně bych to udělal podrobnější, než dějiny Česka a České království, navíc na to české království bych přidal systém správy, společnost, kulturu, církev atd. aby se to zřetelněji odlišilo od těch dějin. Jinak jestli napsat dějiny Českého království, nebo zemí koruny České je skoro jedno, až na jednotný formát wikipedie, kde by se hodilo, aby se článek pokud možno vztahoval přímo k článku Českého království... v tom případě by asi dějiny Českého království byly vhodnější... --Mozzan 6. 2. 2009, 13:45 (UTC)
Budem to mit na zreteli, ja tu knizku musim nejdriv precist. Pac sice nase dejiny znam, ale ne vzdy je vse presne. Rozhodne bych uvedla i vyvoj, zacit najednou, ze jsou zeme Koruny by bylo zvlastni. S tim Ceskym kralovstvim nevim, protoze Markrabstvi moravske nebylo primou soucasti, tedy za Lucemburku jiste ne. Rozsirila bych Ceske kralovstvi jak si psal a propojila bych to z Markrabstvim moravským (vztahy podrizenosti, ale to presne nevim jak je), plus bych rozepsala vazalske vztahy polskych knizectvi. DZK by pak byl historicky a kulturni vyvoj jako celku.--Bosquete 6. 2. 2009, 15:06 (UTC)
Ok, já du zatím pracovat na Dějinách Řecka a šrotit se na přijímačky :-) zatim ahoj --Mozzan 6. 2. 2009, 15:42 (UTC)
Tak hodne pile, ja se jdu take donutit:(--Bosquete 6. 2. 2009, 15:46 (UTC)