Diskuse s wikipedistou:Parys~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obrázek[editovat zdroj]

Dobrý den, jen pro ujasnění: jste skutečně autorem snímku Civil 1972.jpg (tj. fotografem, co jej pořídil)? Hodně lidí vnímá otázku autorství obrázku trochu jinak, a je dobré mít jistotu. Díky. --che 17:57, 28. 11. 2006 (UTC)

Lhal bych, kdybych napsal, že jsem autor. Fotografii pořídila moje přítelkyně. Ale je z mého soukromého archivu a ona s tím souhlasí. Opravdu už nevím, jak dostat na vaše stránky fotografii...Prosím poraďte. Autorka se jmenuje Bohuslava Maříková a byla fotografkou Jihočeského divadla. Děkuji --Parys 19:23, 28. 11. 2006 (UTC)

Fotografie se na Wikipedii určitě hodí. Pokud máte souhlas autorky (což je o dost snadnější získat, pokud je zároveň vaší přítelkyní), není s tím nejmenší problém, ale je lepší do popisu napsat, jak to opravdu je. Zároveň je dobré vědět, s čím skutečně vaše přítelkyně souhlasila. "Volné dílo" znamená že je obrázek totálně bez jakékoli ochrany práv, což by jí nemuselo úplně vyhovovat. Doporučuji se podívat na přehled na stránce Wikipedie:Licence pro vlastní obrázky, a ujistit se, že oba víte o co jde. Já k obrázku zatím připíšu že je autorkou, kdybyste se nakonec rozhodli pro jinou licenci tak to u něj prosím opravte. --che 19:51, 28. 11. 2006 (UTC)

Děkuji za odpoved. Ale stejně tomu moc nerozumím. V případě, že by měly být nějaké problémy, raději moje stránky smažte... Na jedné straně se píše: nebojte se editovat a na druhé straně jsou to samé zákazy,,,? V mém článku Stanislava Součková už se objevil rámeček, že je stránka třeba upravit, a při tom jsem se snažil dodržet daná pravidla...Tak opravdu nevím...? --Parys 21:08, 28. 11. 2006 (CET)

Co se týče té fotky, rozhodně nemám v úmyslu ji mazat. Jediný možný problém vidím v tom, že by Vaše přítelkyně něco měla proti tomu aby tu fotku mohl použít kdokoli k čemukoli -- což je právě to, co znamená šablona "volné dílo" jímž jste ji označil. Pokud vám dala souhlas s "nahrání na Wikipedii", nemusela tím myslet "kdokoli může cokoli". Nechci o tu fotografii Wikipedii připravit, jen se vám snažím ujasnit jak to funguje s právy k fotografiím. Nemá-li Vaše přítelkyně v úmyslu ten snímek dále zpeněžovat asi nikde problém nebude, takže to nechme plavat.

Wikipedie není tak plná zákazů, jak by se vám mohlo zdát. Blbnutí s původem obrázků nevyplývá z touhy přispěvovatelů se navzájem obtěžovat, ale z platných zákonů. Ty sice skoro nikdo nedodržuje, ale projekt jako je Wikipedie bylo možné žalobami zcela zničit, takže je lepší se chránit předem a zajistit si, že neobsahuje nic, co by autorská práva porušovalo.

Editovat se v žádném případě nebojte, to povzbuzení je jedním ze základů Wikipedie. Rámeček vyzývající k úpravám Vám nic nezakazuje, pouze ukazuje že někdo z kolemjdoucích měl výhrady k jeho vzhledu a využil svého práva na článek připlácnout rámeček. Podle mého osobního názoru jsou jedinou věcí, která v článku vypadá nezvykle, odkazy v nadpisech (ty se na Wikipedii zpravidla nepoužívají). Abych tedy dnes něco užitečného udělal, vzhled rovnou upravím a rámeček dám pryč.

Budete-li na Wikipedii přispívat déle, jistě poznáte i světlejší stránky neustálého přepisování. Mně například včera dva editoři opravili překlepy. :-) S pozdravem --che 02:19, 29. 11. 2006 (UTC)

Velice děkuji za polopatické vysvětlení, moc děkuji za povzbuzení - potěšilo mně a budu se snažit zdokonalovat. Ještě jednou díky --Parys 08:36, 29. 11. 2006 (UTC)


Ahoj, ještě bych poprosil, abys zkusil trochu míň často ukládta, viz Šablona:Náhled. Informace o příbuzenstvu s někým rovněž proslulým je vhodné uvést hned na začátku hesla případně použít Šablona:příbuzenstvo. těším se na další operní pěvkyně:) Dík --Nolanus 17:15, 30. 11. 2006 (UTC)

No, moc se v tom příbuzenstvu nevyznám, jsem trochu těžko chápající, neboli tupej... mám uvést do proužku, že Jaroslav Souček a Stanislava Součková, jsou sourozenci? A mám uvést i další dva sourozence, kteří se nijak neproslavili??? Jestli mohu poprosit, udělejte to za mně...., není mi to jasné a děkuji předem--Parys 17:44, 30. 11. 2006 (UTC)

Maria Tauberová[editovat zdroj]

Zdravím kolego, v reakci na Váš příspěvek v diskusi článku jsem zmiňovaná data a úvodní větu upravil. Pokud píšete data a obecně jakýkoli odkaz musí být první část v prvním pádě, tedy [[5. květen|5. května]], odkaz je potom správně zobrazen. Projděte si tedy v klidu Wikipedie:Nápověda, tam je rad více. Hodně úspěchů ve Vaší další práci přeje--Horst 19:53, 30. 11. 2006 (UTC)

Dobrý večer, moc děkuji za vysvětlení, stále se učím a každá rada je mi drahá....--Parys 21:46, 30. 11. 2006 (UTC)

Mam dotaz: Když vyfotím v televizi nějaký snímek a použiji ho ve Wikipedii - mohu ho tam použít???

Problematický obrázek[editovat zdroj]

Dobrý den, ačkoli Wikipedie vítá obrazové příspěvky, bohužel nemůžeme přijmout materiály chráněné autorskými právy (jako jsou plakáty, obaly DVD, screenshoty, loga a obchodních známky a podobně) bez souhlasu majitelů práv. Vámi nahraný obrázek Soubor:VillazonTV.jpg proto byl (či bude) z Wikipedie smazán. Máte-li svolení jeho autora k zveřejnění pod svobodnou licencí, nahrajte jej znovu, uveďte tuto skutečnost v popisu a soubor označte odpovídající licencí ze stránky Popisky licence souborů. Podrobnější informace o licencích naleznete na Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů, eventuálně se obraťte přímo na mě. S pozdravem --Tlusťa 09:25, 20. 2. 2007 (UTC)

Dobrý den. Tu fotografii jsem vyfotil já z televize, a tak jsem si myslel, že jsem autor. Asi jsem to špatně pochopil, pardon. Ale nevím opravdu jak tam tu fotografii dostat, když ji nechci někomu ukrást....--Parys 12:26, 20. 2. 2007 (UTC)

Ahoj, fotit televizi nejde. Koukám, že ti Pod lípou už odpovídal Mormegil. Fotku sem můžeš dostat tak, že ho buď vyfotíš sám a nebo převezmeš nějakou ze svobodnou licencí. Víc možností bohužel není. --Tlusťa 13:28, 20. 2. 2007 (UTC)

Děkuji za odpověď... fotky nebudou, ale to nevadí....jsou horší věci Těm svobodným licencím nerozumím...jsem tupej,,,....--Parys 22:33, 20. 2. 2007 (UTC)

Zdravím, je naděje získat povolení pro tento soubor do OTRS? Díky. --Martin Kozák 14:47, 20. 5. 2007 (UTC)

Rolando Villazón[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Rolando Villazón, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Krochoman 18. 1. 2012, 20:46 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:42 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:12 (CEST)