Diskuse s wikipedistou:Mojmír Macek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Mojmír Macek v tématu „Přebaly knih na Commons

S pozdravem ♥ K123456  18. 12. 2014, 16:03 (CET)Odpovědět

John Galt a Atlas Shrugged[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku John Galt. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --18. 12. 2014, 18:18 (CET), Utar (diskuse)
P.S.: Atlas Shrugged jsem spojil s Atlasova vzpoura, rozšiřujte přímo ten. Děkuji.

Přebaly knih na Commons[editovat zdroj]

Dobrý den, vizte prosím commons:User talk:Mojmír Macek. Ofocením přebalu knihy či podobných děl nezískáváte k výsledku autorská práva. A na Wikimedia Commons nelze nahrávat díla pod licencí fair use pro jejich ilustraci v článcích (viz Commons:Fair use). Pokud tedy nejste Ayn Randová nebo ona neuvolní přebaly svých knih pod svobodnou licencí, není možné dávat vystavovat přebaly jejích knih na Commons. Tedy se nemohou objevit v článcích na české Wikipedii a dalších (pozor, např. v anglickojazyčné verze lze fair use používat, tedy tam se přebaly knih a alb objevují). S pozdravem --18. 12. 2014, 20:14 (CET), Utar (diskuse)

tj. když podle vzoru obalu namaluji pastelkami obraz knihy, tak je to OK? Proč to v US jde a u nás ne? A když vyfotím hřbety knih ve vlastní knihovně, tak je to také špatně? To nelze ani tedy publikovat fotku Škodovky jedoucí po silnici? Díky moc za radu začátečníkovi a pěkný večer přeji --Mojmír Macek (diskuse) 18. 12. 2014, 20:37 (CET)Odpovědět
Myslím, že to stále nebude možné nahrát na Commons. Stále půjde jen o reprodukci díla. Na anglické a pár dalších jazykových verzí uznávají Fair use licenci. Podle ní mohou např. přidat do článku zmenšenou fotografii přebalu knihy (obrázek je pak přímo na dané jazykové verzi). Na české verzi a mnoha dalších toto použít nejde. Vizte tu nápovědu, co jsem vám odkazoval.
Možnosti pro to, aby tu ty snímky mohly být, jsou asi jen dvě: buď požádat autorku (nebo jejího grafika?) o uvolnění těch přebalů, nebo zavést širší diskuzi na změnu fungování českojazyčné verze (a k tomu asi nejdříve i změnit český právní řád). --18. 12. 2014, 21:02 (CET), Utar (diskuse)
P.S.: Ale klidně se přeptejte na Wikipedie:Pod lípou (práva), tam vám to vysvětlí lépe než já laik.

Díky, zapracuji na tom a zkusím sehnat souhlas aspoň od českého vydavatele:-) --Mojmír Macek (diskuse) 18. 12. 2014, 21:35 (CET)Odpovědět