Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec (WMF)/Archiv3

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Připomínka: Tým Growth se bude věnovat tvorbě funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři, milé mentorky,

jak jsem psal před týdnem a kouskem, jednou z částí nováčkovského rozhraní se stal mentorský modul. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků. Tým Growth se těmto prosbám rozhodl vyhovět, a mentorům vytvořit funkce, které by jim jejich práci usnadnily.

Aby designérka při návrhu těchto funkcí lépe pochopila, s jakými potížemi se mentoři potkávají, a jakou konkrétní pomoc by uvítali, chtěla by si s nimi pohovořit z očí do očí, prostřednictvím videokonference. Bohužel se zatím neozvalo dostatečné množství mentorů – rád bych proto tuto zprávou připomenul existenci této možnosti, a požádal ty, kteří doposud váhají, aby se rovněž zapsali, a pomohli nám tak vytvořit co nejlepší nástroj.

Preferovali bychom, kdyby se tento rozhovor mohl uskutečnit bez nutnosti tlumočení (tj. v angličtině, němčině či ruštině). Neovládáte-li ovšem jeden z těchto jazyků na dostatečné úrovni, a přesto byste se rádi účastnili, můžeme zvážit tlumočení rozhovorů.

Máte-li zájem se zúčastnit, prosím, vyplňte nejpozději do 13. února 2021 následující formulář.

Zúčastnit se průzkumu

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 2. 2021, 01:01 (CET)

Growth team newsletter #17

3. 3. 2021, 17:02 (CET)

Tým Growth připravuje nástěnku mentorů! Zapojte se do komunitní konzultace

Milí mentoři, milé mentorky,

tým Growth se rozhodl vytvořit Nástěnku mentora, která by měla mentorům usnadnit práci s nováčky za pomocí nových funkcí. Obdobně jako Domovská stránka, i Nástěnka mentora by se měla skládat z několika na sobě nezávislých modulů, které budou mentorům poskytovat různé funkce.

Připravili jsme seznam devíti různých modulů, které by mohly být vytvořeny jako součást první verze Nástěnky mentora. Jelikož není možné je v rámci první verze implementovat všechny, rádi bychom tento seznam zkonzultovali s komunitou české Wikipedie. Na základě komunitní zpětné vazby se poté rozhodneme, které moduly se stanou součástí první verze Nástěnky mentora.

Rádi bychom vás proto požádali, abyste si prošli seznam zvažovaných modulů, a zodpověděli nám celkem šest otázek. Ocenili bychom, kdybyste se vyjádřili do 23. března 2021.

Zapojit se do komunitní konzultace

Jakékoli otázky týkající se projektu rád zodpovím.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 18. 3. 2021, 18:13 (CET)

Komunitní konfigurace: nový způsob, jak konfigurovat funkce týmu Growth

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth v tuto chvíli pracuje nejen na nástěnce mentora, ale i na novém projektu: komunitní konfigurace. Komunitní konfigurace je novým nápadem, který by měl umožnit správcům a správcům rozhraní nastavovat, jak se funkce týmu Growth budou na daném projektu chovat. Komunita si tak bude moci například sama nastavit, kde se nachází seznam mentorů či přizpůsobit chování panelu Potřebuji pomoc, uzná-li tak za vhodné.

Rád bych vás požádal, abyste si našli několik málo minut svého času, seznámili se s tím, jak komunitní konfigurace má fungovat, a odpověděli na tři otázky, které jsem napsal na diskusní stránku k projektové stránce.

Odpovědět na otázky

Chcete-li si komunitní konfiguraci vyzkoušet na vlastní kůži, je to možné na beta verzi české Wikipedie. Pokud byste o to měli zájem, vytvořte si tam uživatelský účet, a pošlete mi zprávu na moji diskusní stránku; přidělím Vám tam práva administrátora. Poté si budete moci formulář vyzkoušet na této adrese.

S pozdravem,

--Martin Urbanec (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 28. 4. 2021, 18:37 (CEST)

Growth Newsletter #18

17. 5. 2021, 17:23 (CEST)

Nově nasazený projekt týmu Growth: strukturované editace: přidávání odkazů

Přidávání odkazů – česká Wikipedie

Milí kolegové, milé kolegyně,

před pár dny tým Growth spustil další projekt: strukturované editace, konkrétně přidávání odkazů. Jde o doposud nejambicióznější projekt týmu Growth, který má za cíl zjednodušit nováčkům editování Wikipedie, v první fázi pomocí přidávání . Rozhraní nejdříve vysvětlí, jaké odkazy mají a nemají být přidány. Následně algoritmus vytipuje, jaké odkazy by do článku mohly být přidány a jednoduché rozhraní následně nováčkovi umožní posoudit, zda odkaz má nebo nemá být vložen. Výhodou rozhraní je, že nově příchozí může rychle zažít, jaké to je, když se jeho změny přímo projeví ve Wikipedii.

Tento projekt byl nasazen 27. května, a to celkem pro 40 % všech nováčků[pozn. 1]. Následující dva týdny budeme sbírat data, a poté vyhodnotíme úspěšnost projektu. V závislosti na tom pak rozhodneme, zda má model strukturovaných editací smysl, a zda má smysl vyvíjet další, podobné, nástroje[pozn. 2].

Na to, jak přidávání odkazů funguje, se můžete podívat v přiloženém videosouboru. Můžete si také vše sami vyzkoušet – stačí si aktivovat Domovskou stránku nováčka[pozn. 3]. Jakékoli otázky či připomínky týkající se projektu můžete vložit na diskusní stránku.

Poznámky
  1. Dalších 40 % nováčků dostane starou domovskou stránku, a posledních 20 % nedostane vůbec žádnou. To nám umožní porovnat úspěšnost jednotlivých verzí Domovské stránky, a rozhodnout tak o úspěchu či neúspěchu projektu.
  2. V tuto chvíli např. testujeme algoritmus pro vytipování obrázků. Pomocí tohoto algoritmu bychom pak mohli navrhovat vhodné obrázky do články bez obrázků, a nováčci by mohli obrázky doplňovat do článků.
  3. Aktivaci Domovské stránky můžete provést ve svém nastavení na kartě „Údaje o uživateli“; na konci je sekce „Funkce pro podporu nováčků“, kde je třeba zaškrtnout „Zobrazit Domovskou stránku nováčka“.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 31. 5. 2021, 15:56 (CEST)

Zkušenosti nových wikipedistů: začínáme pracovat na strukturování přidávání obrázků

Milé kolegyně, milí kolegové,

je to tady, tým Growth se rozhodl začít pracovat na strukturování přidávání obrázků. Přidávání obrázků je jednou z nejčastějších činností, kterou nováčci chtějí na Wikipedii dělat – i přesto je až nečekaně složitá. Abychom to změnili, ve spolupráci s výzkumníky nadace Wikimedia byl vyvinut algoritmus, který umí k neilustrovaným článkům doporučit vhodné obrázky, které existují na Wikimedia Commons.

Tým Growth v průběhu posledního půl roku pracoval mimo jiné na zpracování zpětné vazby z poslední komunitní konzultace týkající se přidávání obrázků. Jelikož vyjádření komunity je opatrně optimistické, připravili jsme plán, jak by se dalo strukturování přidávání obrázků realizovat. Abychom maximálně předešli hrozícím rizikům, přidávání obrázků budeme implementovat po malých částech – první z těchto částí nazýváme iterace 1. Cílem této iterace bude především získávat další zkušenosti – především týkající se schopnosti nováčků psát dostatečně kvalitní popisky.

Ocenili bychom, kdybyste si připravený plán prošli, a řekli nám, co si myslíte. Budeme rádi, pokud nám pomůžete identifikovat případná další rizika, která jsme při plánování mohli přehlédnout či nedostatečně zohlednit. Vyjádřit se je možné na diskusní stránce připravovaného projektu – bylo by skvělé, kdybyste zpětnou vazbu stihli poslat do 23. srpna 2021. Samozřejmě si ji rád přečtu i kdykoli později, jen ji možná nebudeme moci plně vzít v úvahu.

Vyjádřit se v rámci komunitní konzultace Otevřít si materiály k iteraci 1

S pozdravem,
Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 15. 8. 2021, 20:50 (CEST)

Growth Newsletter #19

26. 10. 2021, 20:36 (CEST)

Pomoc

Zdravím a Děkuji, pomůžu s čím mohu, pokusím se.Díky Kryštof U. Kryštof Ungrád (diskuse) 8. 11. 2021, 15:45 (CET)

Strukturované přidávání obrázků bude brzo nasazeno!

Přidávání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth finalizoval funkcionalitu přidávání odkazů, a rozhodl se ji nasadit na české Wikipedii nejdříve přespříští pondělí, 29. listopadu 2021. Celkem budou mít nováčci k dispozici dvacet tisíc navržených obrázků k projití. U každého z nich budou moci rozhodnout, zda do článku patří, nebo ne. Aby k tomu měli všechny potřebné podklady, budou si moci zobrazit podrobnější informace, jako například název souboru, jeho popis a popisek či články jinojazyčných Wikipedií, do kterých je vložen. Jelikož si stále nejsme zcela jisti tím, jak moc úspěšní nováčci s přidáváním obrázků budou, rozhodli jsme se omezit množství návrhů, které může jeden nováček během jednoho dne zkontrolovat.

Jak rozhraní v tuto chvíli vypadá je možné si projít v demo videu přiloženému k této zprávě. Jak je zřejmé z videa, v tuto chvíli je stále ještě část rozhraní v angličtině. Nejpozději při nasazení nováčkům ale samozřejmě vše bude i v češtině.

Pokud byste si rádi rozhraní sami vyzkoušeli, můžete se mi ozvat e-mailem na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám nástroj pro přidávání obrázků aktivuji. V případě libovolného dotazu můžete také napsat na diskusní stránku – rád na něj odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 19. 11. 2021, 15:49 (CET)

Domovská stránka

Přesunuto z Diskuse s wikipedistou:Martin Urbanec. --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 1. 2022, 19:28 (CET)

Ahoj Martine, prosím tě, mají již všichni nováčci domovskou stránku a přiděleného mentora? Nebo se stále testuje a zobrazuje se to jen 50% nováčkům? Děkuji za odpověď.--Podroužek (diskuse) 28. 1. 2022, 17:25 (CET)

Ahoj @Podroužek, díky za otázku! Dovolil jsem si ji přesunout na moji pracovní diskusi. Domovská stránka se stále nezobrazuje všem. Většina nováčků ji ale již má k dispozici – kontrolní skupina byla již snížena na 20 % (tj. 80 % nováčků má Domovskou stránku a zbylých 20 % ji nemá).
Nejde v pravém slova smyslu o "testování" Domovské stránky – její úspěšností si jsme jisti. Při vývoji nových funkcí (nyní třeba přidávání obrázků) je ale třeba mít možnost porovnat úspěšnost nováčků s přidáváním obrázků s "normální" úspěšností, proto je ta kontrolní skupina stále ještě zapotřebí. Pořád ale přemýšlíme o tom, jak ji udržet co možná nejmenší.
Dává to takto smysl? Informace na WP:NEE jsem aktualizoval (a v blízké budoucnosti stránku projdu celou, jestli tam není potřeba aktualizovat ještě něco).
S pozdravem, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 28. 1. 2022, 19:33 (CET)

Strukturované přidávání obrázků je již k dispozici i na počítači

Rozhraní pro přidání obrázků na české Wikipedii

Milé kolegyně, milí kolegové,

na konci listopadu tým Growth na české Wikipedii nasadil strukturované přidávání obrázků. Tím nováčkům umožnil snáze přidat do článků obrázek navržený algoritmem. Nástroj byl donedávna k dispozici pouze na mobilních zařízeních. Jelikož ale funguje dostatečně kvalitně (jen na české Wikipedii bylo přidáno přes šedesát obrázků, a jen osm z nich bylo revertováno), rozhodli jsme se jej zpřístupnit i nováčkům, kteří na Wikipedii přichází z počítače.

Tato změna pravděpodobně povede k zvýšení množství editací uložených skrz tento nástroj. Nemělo by ale dojít k výraznému nárůstu množství revertovaných či jinak závadných editací.

Pokud byste si chtěli rozhraní pro přidávání obrázků vyzkoušet sami, prosím, ozvěte se mi na murbanec-ctr@wikimedia.org – rád vám jej aktivuji. V případě libovolného dotazu týkající se přidávání obrázku mi můžete napsat na diskusní stránku – rád odpovím.

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 7. 2. 2022, 20:41 (CET)

Growth Newsletter #20

16. 3. 2022, 18:11 (CET)

Tým Growth připravuje nový projekt: Zapojte se do komunitní konzultace!

Milé kolegyně, milí kolegové,

až do současnosti se tým Growth zabýval především tím, jak nováčky přimět, aby uložili svou první editaci. Myslíme, že splnit tento cíl se nám vcelku daří – rozhodli jsme se proto posunout na další úroveň: vytvořit funkci, která nováčkům pomůže na Wikipedii se znovu vrátit, uložit další editace a postupně tak zlepšovat své editační dovednosti. Tento projekt jsme nazvali pozitivní posílení.

Připravili jsme seznam tří různých funkcí, které bychom rádi implementovali. Protože víme, že v průběhu práce na tomto projektu můžeme narazit na řadu původně nepředvídaných problémů, chceme s vámi projekt zkonzultovat co nejdříve.

Rádi bychom vás požádali, abyste si prošli naše myšlenky a zodpověděli nám celkem čtyři otázky. Ocenili bychom, kdybyste zvládli odpovědět nejpozději do 5. června 2022, kdy vaše odpovědi začneme vyhodnocovat. Vyposlechneme si ale i později odeslané připomínky či komentáře.

Zapojit se do komunitní konzultace

Ať se daří, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse), komunitní ambasador české Wikipedie, 25. 5. 2022, 00:54 (CEST)

Growth team newsletter #21

5. 7. 2022, 15:03 (CEST)