Diskuse s wikipedistou:Lucie.terezie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v řadách Wikipedistů a jsem rád, že už jste se lehce zapojila do vytváření bezplatné encyklopedie - Wikipedie. Ovšem je nutné si dát pozor na některé věci, například na to, že je nutné psát vlastní texty nebo v případě kopírování je nutné mít souhlas původního autora. Zatím jsem musel dát tzv. copyvio na článek Provincia de Valencia. Samozřejmě nevím, jestli opravdu nejste jeho autorkou, dal jsem to tam preventivně. Pokud autorkou jste, uveďte to do diskuse k onomu článku, text se dá vrátit zpět z historie. Neberte to tedy jako nějaký pohlavek na uvítání, ale jako projev snahy, aby na Wikipedii byly opravdu volné texty a aby Wikipedie sama neporušovala něčí autorská práva. Přeji hodně štěstí. --Luděk 14:21, 3. 1. 2005 (UTC)

Aha, ještě jsem našel v historii Porušení práv, že jste autorkou řady článků na stránkách E-cesko, které jste sem zkopírovala. Bylo by dobré, kdybyste ke každému takto zkopírovanému vlastnímu článku (což je naprosto v pořádku, pokud Vám to nezakazuje smlouva s vydavatelem, což zde asi nehrozí) přidala drobnou poznámečku do diskuse ke každému takto vytvořenému článku, že kopírujete svůj vlastní text, aby se i budoucnu zamezilo tomu, že bude neprávem článek zase někým označen šablonou copyvio (tedy podezření z porušení autorských práv). A raději Vás ještě předem upozorním, že zde vložené texty může kdokoliv změnit. --Luděk 14:38, 3. 1. 2005 (UTC)

Chtěl bych vás požádat, abyste si přečetla základní informace o tom, jak má vypadat článek ve wikipedii. Např. Wikipedie:Jak vytvořit článek, Wikipedie:Vzhled a styl a další v sekci Nápověda:Obsah. Články, tak jak je vytváříte, mají nestandardní formátování (nadpisy a odstavce), neobsahují žádné odkazy (jsou to tedy "slepé články", které se nazapočítávají do normálních článků wikipedie).

Také by bylo dobré zařazovat články do kategorií, návod k používání kategorií najdete také v nápovědě. Nesnažím se vás odradit, ale jen upozornit na to, že můžete ušetřit práci ostatním wikipedistům, kteří vaše články opravují.

--Mojža 01:06, 5. 1. 2005 (UTC)


Proc je to tady tak komplikovane? Proc proste nemuzu pridat ani svuj vlastni text aneb ho stejne za nejakou dobu vysoupnete.. A o fotkach nemluve. Opravdu nejste moc pratelsky.. A mozna proto je tady taky tak malo k nalezeni. Coz je teda skoda nebo taky i ostuda. NEmyslite? Ach jo. Precetla jsem si veskere rady, ktere se vztahuji k psani clanku. Musim se priznat, ze me tesi, kdyz k vam muzu pridavat clanky. Ale to co tady mate v napovede, me prijde slozite. Ja jsem pochopila, jakou mate predstavu clanku. Ale priznam se, ze mam nekdy s wikipedii problemy, co se internetoveho pripojeni tyce. Nekdy musim skoro 5min cekat, nez se mi clanek nacte. No a ted si predstavte, ze bych kazdou pamatku nebo nove slovo mela rozdelit a editovat do novych clanku. To bych musela u pocitace vysedet dulek. Uz takhle, kdyz normalne pretahuji napr.3clanky, tak to trva skoro hodinu. Napr. musim najit Stat, kdyz to neni hlavni mesto a nezminujete se o nem nikde, tak si musim vytvorit cestu, pak teprve muzu vytvorit clanek. Nez se mi pak nacte nahled. Potom oznacuji dulezite nazvy a jmena. Ve finale cekam a modlim se, aby mi neumrel server.

A ted si jeste predstavit, ze budu muset jeste clanek rozdelit na takovych dalsich deset, tak nevim nevim. Kazdopadne se omlouvam za svou neuplnost a komplikovanost.

Ja bych napr. chtela dodat i obrazky. Ale porad nevim jak je nacist.

Komplikovana Lucie.Terezie

Rychlost wikipedie je často velký problém, s tím se asi lze jen smířit. Někdy je to skutečně nepoužitelné... Návod k používání obrázků je myslím pěkně zpracován na Nápověda:Obrázky. Mnoho památek, které ve svých článcích zmiňujete, by si jistě zasloužily svoje vlastní hesla, ale není to nezbytné. Jeden kompletní článek je zatím lepší, než deset malikých. On to třeba časem někdo doplní a osamostatní.
Co se týče typografických konvencí Wikipedie, jistě si rychle zvyknete, úpravy nejsou složité a v případě nutnosti je lze dělat i "off-line" - můžete si stránku předběžně připravit a pak teprve nahrát.
Osobně bych se ještě přimlouval za více odkazů na důležitá hesla (jak už psal Wikipedista:Mojza) a možná trošku méně "propagačně" znějící tón některých článků :-)
Přeji vám hodně pěkných článků a příjemný čas strávený s Wikipedií :-) --Pavel Brych 10:10, 6. 1. 2005 (UTC)
(Psáno s editačním konfliktem, nezávisle na Pavlovi.)
Poslední dobou má opravdu Wikipedie nějaké technické problémy, ale snad už se to pomalu lepší.
Určitě nemyslím, že problém je v tom, že by Vaše články potřebovaly rozdělit, já vidím problém spíš v celkově poněkud „neencyklopedickém“ stylu a slohu, popř. slabší dodržování záležitostí vzhledu a stylu. (Jedna podstatnější maličkost, co mě napadá hned: články se nepodepisují, podpis se používá pouze v diskusi. Autoři článku jsou vidět v historii článku.) Každopádně to nejsou kritické nedostatky. Zařazení do kategorie však nic těžkého není, ne? ;-)
K dodání obrázků: pokud jde např. o fotografie památek, ideální je nahrát je na Wikimedia Commons, vizte např. návod První kroky na Commons. Alternativním (o něco horším) řešením je nahrát obrázek přímo na českou Wikipedii, pomocí Speciální:Upload. (Jenom podotýkám, že i obrázků se týkají autorská práva, takže do Wikipedie nemůžete bez dovolení ukládat fotografie od jiných autorů, ale to je asi jasné.) Do článku se pak obrázek vloží pomocí [[Soubor:JménoSouboru.jpg]], další informace jsou na Nápověda:Obrázky.
--Mormegil 10:17, 6. 1. 2005 (UTC)
Ještě malý dodatek, dovolíte-li :-) Vaše články byly zřejmě původně určeny jako doporučení na příjemnou dovolenou a pod., možná by bylo dobré trochu to pozměnit a objektivisovat - wikipedie je (nebo se snaží být) především encyklopedií (mám na mysli sdělení typu: "Můžete se tedy celý týden či dva věnovat jenom sobě." a pod.)
Znovu vám děkuji za váš zájem o Wikipedii a těším se na vaše další články. S pozdravem --Pavel Brych 10:19, 6. 1. 2005 (UTC)

Články z wien.info[editovat zdroj]

Omlouvám se copyvio u článků z e-cesko a wien.info/at. Přes diskusi zde nejste u žádného článku uvedená jako autorka, u článku na e-cesko je autorem Václav Větvička. Pokud jde o planý poplach, prosím, uveďte v diskusi u přísluš. hesla mi nejsou zcela jasné, Vaše jméno u nich není, prosím doplnit. Krom toho bych se rád připojil k výše uvedeným prosbám o encyklopedizaci přidaných hesel. Tohle asi není turistický průvodce. Chtěl bych Vás ale přesto povzbudit k tvorbě zasvěcených článků, které pomohou k rozvoji této encyklopedie. --Dodo 21:59, 6. 2. 2005 (UTC)

Jelikož jste se více než týden k tomuto problému nevyjádřila, byl jsem nucen články Vídeň, Schönbrunn, Obří kolo a Stephansdom smazat (resp. článek Vídeň vrátit do předchozí verze). Pokud případně vyjasníte situaci, bude možno je obnovit. Díky za pochopení. --Mormegil 09:45, 17. 2. 2005 (UTC)

původ obrázku[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --che 23:38, 10. 2. 2006 (UTC), 01:37, 17. 2. 2006 (UTC)

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Maledivy, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence CC BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceNápověda:Jak vytvořit článek. Díky za pochopení.

Dobrý den, sice na své stránce píšete, že poblikujete i na jiných webech, ale pod článkem je podepsaná Lucie Sobčáková a ne Lucie Snizkova, jak jsete se podepsala na své uživatelské stránce. --PaD 08:28, 3. 4. 2006 (UTC)