Diskuse s wikipedistou:Jihad~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, díky za příspěvek a snímek Jakuba Šumy. Obávám se ale, že složení přijímacích zkoušek na gymnázium nedostačuje k tomu, aby měl heslo v encyklopedii. Pro podrobnosti vizte prosím Wikipedie:Ješitný článek. V každém případě Vám přeji pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky, pokud možno o něčem známějším. --che 17:22, 14. 12. 2005 (UTC)


Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii. --Miraceti 21:11, 14. 12. 2005 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Marpo. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Beren 16:19, 15. 12. 2005 (UTC)


Pozor! Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

--Dodo 19:06, 15. 12. 2005 (UTC)

Co bylo špatně? Byl to plný písňový text. Vedle možného porušení autorského práva, Wikipedie není sbírkou textů, od toho jsou specializované servery. Pokud je třeba něco použít pro ilustraci tvorby, lze použít krátkou citaci (v rámci zákonné licence) a ty by byla přímo v článku interpreta. --Li-sung 21:00, 15. 12. 2005 (UTC)

Zkusím trochu rozvést Li-sungova slova, který Vám základní problém stručně vyjasnil. Zkuste se na to podívat očima neznalých, jakým je Dodo a třeba i já. Jak jsme z toho textu měli poznat, že se jedná o písňový text? Začínalo to slovy: "Slova
Já jsem to, co jsem A svůj život si držím pevně v rukou Dám ti radu, kámo:
" To mohl být klidně nějaký esej nebo prostě proud myšlenek bez ladu a skladu. Já jsem ještě zvyklý na písničky, jejichž slova se pokud možno rýmují (i když třeba písníčky skupiny Buty to ne vždy splňují) a jednotlivé řádky (verše) mají zhruba stejnou délku a obsahují vždy několik slov, kdežto zde šlo o opravdu proud slov bez na první pohled viditelného členění. Nedivte se tedy Dodovi, mně, případně dalším, že nepochopili, že to není Váš žert, ale že šlo z Vaší strany o vážně míněný pokus přispět do Wikipedie.
Wikipedie je však encyklopedie, která má psát *o* věcech. Může tedy psát i o písničkách. Na začátku článku musí úvodní odstavec, který vysvětlí, o čem se v článku píše. Například "Jsem je písnička, kterou složil Ferda Mravenec na slova Brouka Pytlíka pro skupinu Mravkolev band. Text byl inspirován filmy, které na autora textu udělaly dojem. Hudebně pak čerpá z folklórních motivů severní strany mraveniště. Písnička vyšla na CD Ťutínek." V článku text písničky nemusí být vůbec uveden, pokud třeba nemá ilustrovat něco, o čem píše článek. Například, že verše X/Y/Z reagují na všeobecně známou skutečnou událost... Co se týče hymen, tak zde texty máme, ale vždy je to jako doplněk a s překladem. Na začátku však píšeme o historii vzniku, protože hymna bývá pro daný národ dost důležitá. U naší hymny historii asi znáte, ale znáte třeba historii polské hymny, která ovlivnila řadu dalších slovanských národů a hymen? A přitom se ta polská píseň stala hymnou až v roce 1927 a Polsko v prvních 9 letech své novodobé samostatné existence používalo jako hymnu střídavě celkem 4 písně? U ukrajinské hymny je ostatně na slovech vliv polské písně vidět také, což také bylo problémem, když parlament samostatné Ukrajiny před pár lety hymnu schvaloval. Nějak jsem se rozepsal, ale snad jste pochopil, o co nám jde a jak by měly články vypadat. Ale žádný učený z nebe nespadl, každý na začátku chyboval a ti zkušenější ("služebně starší") se nám zpočátku také museli více či méně věnovat. Jestli tedy máte chuť, zkuste trošku rozvést článek Marpo, například, proč se mu říká "král metafor", uveďte encyklopedické údaje, tedy jméno, příjmení, datum narození, je-li to známo. Informace typu "Marpo fandí klubu AC Sparta Praha" moc informační hodnoty nenesou, ne? Nebudeme přece u každého psát, komu fandí. To se hodí na stránky fan klubu Marpa nebo do hudebního časopisu, ale ne do encyklopedie. Ledaže by onen fakt, že fandí Spartě, měl nějaký větší význam, například kdyby složil sparťanskou hymnu. Zkuste si představit, že nevíte nic třeba o písničkáři Jaroslavu Hutkovi (domnívám se, že o něm víte maximálně to, že existuje) -- co byste očekával, že byste o něm našel v encyklopedii? Jakému klubu fandí? Asi spíš to, čím se stal známý, co podstatně ovlivnilo jeho tvorbu a jaký naopak jeho tvorba měla vliv na společnost. Přeji hodně úspěchů při psaní článků! --Luděk 21:57, 15. 12. 2005 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:32 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:03 (CEST)