Diskuse s wikipedistou:Formol/2008-2009

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rakovina + základní léčiva[editovat zdroj]

Zdravím, nebudu sám editovat článek o rakovině, ale zaujala mě problematika bezbílkovinné diety. Já vím, že se používá u lidí se selhávajícími ledvinami, k určení času kdy bude potřeba dialíza, ale neslyšel jsem o účinnosti v případě léčby rakoviny. Prosím o vysvětlení. Díky

A ještě jsem se chtěl zeptat, zda li bylo možné vytvořit tabulku pěti základních léčiv, platí li ještě toto. Já bych odkaz vytvořil sám, ale všechny neznám a k historii toho taky moc dohromady nedám. Vím, že sem patří morfium, chinin, digitalis a dva mi chybí. Děkuji. Ohledně bezbílkovinné diety, prosím o kontakt na moji diskusi. Díky, s pozdravem --Gravedigger 22:25, 27. 4. 2008 (UTC)

Základní léčiva, Re[editovat zdroj]

Měl jsem v příbuzenstvu doktora. Údajně dodnes platí 5 nepřekonaných přírodních léků (resp. výtažků z látek) na ony konkrétní nemoci. Jak už jsem psal, vím o morfiu, jako analgetiku, chininu jako antimalariku a digitalisu jako kardiotonikum. Mají tam být ještě dva, nevim jaký. Ke konkrétním lékům tady mam materiálů dost, ale nevim o který konkrétní jde, abych mohl nasat článek obecně. Ještě uvažuju o tom do článku chemoterapie vložit nějaký vzorce terapeutik a pro srovnání vzorec yperitu. Díky, s pozdravem --Gravedigger 23:42, 27. 4. 2008 (UTC) P.S. absolvoval jsem praxi v hospicu, takže vim co dokáže rakovina.

No, o morfinu, chininu i o digitalis bych neřekl, že to jsou nejlepší léky.. I když to digitalis ještě nedávno bylo nejlepší kardiotonikum (ale kardiotonika nejsou dobré léky). No, na chemoterapii si smlsneš ;) Doporučuji ti zajít do knihovny a půjčit si novější učebnici farmakologie - zjistíš, že cytostatik je jako much... Místo vzorců bys spíš mohl do toho článku dát příklady některých protokolů.. Formol 23:56, 27. 4. 2008 (UTC)

On hlavně digitalis není žádný lék ani výtažek, ale název pro samotnou rostlinu. Asi spíš máte na mysli kardiotonické glykosidy jako je digoxin a digitoxin. 09:12, 21. 6. 2008 (UTC)

Já na tu chemoterapii kouknu, něco vyberu. Ty léky asi teda už neplatí, ale na tu chemoterapii kouknu. Ty vzorce cytostatik tam nemínim dávat všechny, to je jasný, ale uvést příklad a právě i to srovnání s yperitem. Díky za info, s pozdravem --Gravedigger 00:05, 28. 4. 2008 (UTC)

Možná bys mohl napsat i tu "veselou" historku o tom, jak se zjistilo, že N-yperit může léčit rakovinu (pokud ovšem nalezneš solidní zdroj) ;) Formol 00:11, 28. 4. 2008 (UTC)

No popravdě, mě ty cytostatika mi občas evokujou Stalina a jeho: "Není člověk, není problém."--Gravedigger 00:35, 28. 4. 2008 (UTC)

Vtip je v tom, že nádor je často vnímavější k poškození. Kdysi jsem na nějaké přednášce (snad prof. Svoboda????) slyšel skvělé přirovnání - "léčit cytostatiky je jako tančit valčík na ostří břitvy". Když dáš málo, nepomůže to, když dáš hodně, zabije to pacienta Formol 00:38, 28. 4. 2008 (UTC)

Ahoj, koukni se prosím na článek chemoterapie, jestli by to nebylo dobré sloučit to do jednoho s cytostatiky. Já jsem tam dal cytostatika do souvisejících článků, ale nevim. Sice si uvědomuju, že chemoterapie je obecnější slovo, ale koukni na to. Kdyžtak prosím napiš do mojí diskuse. Díky, s pozdravem --Gravedigger 23:09, 1. 5. 2008 (UTC)

Já bych to nespojoval. Je tam sice velký překryv, ale ne úplný. Článek cytostatika bych rozvedl podle farmakologie (skupiny látek, mechanizmy účinku a třeba i struktury), článek chemoterapie bych rozvedl onkologicky (použití, klinika, protokoly, použití ostatních modalit); navíc sloučením (a doplněním ;) ) by vzniklo pěkné monstrum.Formol 23:17, 1. 5. 2008 (UTC)

Za čtrnáct dní (snad) odmaturuju, potom vytáhnu všechny ty knihy co jsou tady a pustim se do toho. Díky --Gravedigger 23:19, 1. 5. 2008 (UTC)

Bylo to něco, co jsem teď aktuálně potkal. Já teď nemám tolik času. Po maturitě si dám rok jazykovku, chci si udělat státnici z němčiny a potom uvidim. S pozdravem --Gravedigger 21:15, 2. 5. 2008 (UTC) Kdyžtak prosím piš na moji diskusi. Díky

Jinak, měl jsem o tom práci ve škole, ale učitelka mi ty poznámky ztratila, ale chci tam dodat Cloroxin, jestli si ten název správně pamatuju. --Gravedigger 23:19, 2. 5. 2008 (UTC) P.S. Já to ještě musím i ověřit, protože t eď si nejsem jistý, jestli je to vůbec cytostatikum.

Díky za ten cloroxin. Já jsem ho měl někde poblíž uveden a zachránil jsi mě před chybou. Díky. Hele, koukal jsi na smazané verze stránky onkologie? Je to s tim poprsím kvůli současné kampani jedné firmy taková blbost? Prosim tě, jakej vliv na to může mít hormonální antikoncepce? (Chodim do třídy s dvaceti holkama)

Díky moc. --Gravedigger 20:59, 3. 5. 2008 (UTC)

Ahoj, uvažuji o zavedení tohohle projektu, protože to považuju za důležité. Ale potřebuju s tím pomoct. Přidal by ses? S pozdravem --Gravedigger 10:58, 4. 5. 2008 (UTC) Asi máš pravdu, dost článků by bylo duplicitních, já se pokusim dopast to co bude chybět. Asi jsem se moc nadchnul. --Gravedigger 12:32, 4. 5. 2008 (UTC)

Dopisoval jsem vnitřní krvácení, vnitřní zranění obecně by si taky zasloužili vlastni stránku

Varikokéla[editovat zdroj]

Kolego, jste si jistý, že varikokéla patří pod kardiologii? --Ragimiri 11:50, 4. 5. 2008 (UTC)


Výborně ! Čekal jsem, kdo se ujme toho článku "vnitřní lékařství", protože to byl překlad z en.wiki, bohužel ne moc dobrý do českého prostředí. Já jsem natolik leniv, že se mně nechtělo do tohoto velkého hesla vstupovat. V rámci státnic Ti ještě koukám zbývá čas na wiki :)), ikdyž už je máš vlastně skoro za sebou. Tak přeju úspěšný konec a úspěšnou praxi. BTW neříkají Ti něco jména Polcová, Rosíčková nebo Nikolína Kutinová-Canová ? Zdraví --Kacir 10:16, 5. 5. 2008 (UTC)

No, mně se zdá i ta anglická verze poněkud...... no (jak to napsat a nebýt sprostý? ;) ). Jinak ten čas mi nezbývá, spíš mi ze státnic hrabe (zejm. z gyndy, kderou si budu muset zkusit ještě jednou), Wiki beru jako relaxaci. Ta jména mi vůbec nic neříkají, měla by? Formol 10:22, 5. 5. 2008 (UTC)
Ale ne, chápu, že 1. LF UK je obrovská ve srovnání s "domáckými" pražskými sestrami. Má klasickou pověst až nesmyslné rámologie. Ta první dvě jména jsou Slovenky, které letos taky u Vás končí, ta třetí osoba je mou spolužačkou, která zakotvila na Farmakologii vaší fakulty, mimochodem syn prof. Perlíka, přednosty Farmakologického ústavu Vítek Perlík, je jedním z nejlepších kamarádů, které jsem poznal při studiu na fakultě. Zajdi se do Uteru zrelaxovat a určitě to dáš. Hlavně že víš, co je to forceps a nulipara. :D --Kacir 10:33, 5. 5. 2008 (UTC)
Já si myslím, že mezi jednotlivými fakultami po třeťáku už tak velký rozdíl není (a co u nás zkrouhli biochemii, tak už vůbec). Mimochodem, do Uteru nechodím, protože mi vadí cigaretový kouř ;) Formol 12:43, 5. 5. 2008 (UTC)
Já měl na Zk u biochemie doc. Křemena z vaší fakulty a byl hodnej. Jinak curriculum 3. LF se od roku 96/97 odlišuje dost, já jsem ještě zastih to staré (nastoupil jsem v roce 1993) , byly problémy s propadlíky, kteří samozřejmě nemohli měnit studijní plán v průběhu studia, takže dostali větší volnost... --Kacir 13:12, 5. 5. 2008 (UTC)
Až teď spatřuji, jak jsem nehezky formuloval souvětí. Psal jsem v rychlosti a smysl měl být samozřejmě jiný, než takto hrubý. Dovolil jsem si učinit výmaz věty, která sem zcela jistě nepatří. Dle svého uvažení můžeš tuto editaci zrušit. Omlouvám se za předešlý text. --Kacir 00:39, 6. 5. 2008 (UTC)

Zkvalitňování obsahu[editovat zdroj]

Dobrý den, tak jsem Vám chtěl nabídnout pokusit se vytvořit Dobrý, nebo Nejlepší článek, protože z oblasti medicíny tady ještě nic nemáme: Wikipedie:Nejlepší články. Všiml jsem si totiž, že se věnujete docela profundovaným článkům, a tak mě napadlo, že tomu budete rozumět. Teď ale koukám, že jsou pře Vámi státnice, takže už asi na wiki tolik času nebude (mimochodem v levém vaječníku v Uteru, zakouřeno nebývá). No nicméně, kdyby přeci jenom jste se do toho odhodlal, tak vězte, že je to časově nárocné. Nejprve je třeba vybrat si článek kterému rozumíte a jste schopen dohledat další informace. Pak se obvykle tento článek strčí k recenzi v projektu WPK zde: Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k recenzi s komentářem, že by jste byl potěšen, kdyby se na to někdo podíval, že byjste rád Dobrý článek. On se na to někdo koukne. Když projdete recenzí úspěšně (to znamená slplníte všechny body, nebo je správnou argumentací vyvrátíte), tak se může stát, nejenom to, že někdo udělí článku status Dobrý článek, ale dokonce Vás postrčí do nominace na článek Nejlepší. Tak si to rozmyslete a doufám, že u státnic nedostanete nějakého rapla. S pozdravem --Juan de Vojníkov 10:25, 14. 5. 2008 (UTC)

Děkuji za upozornění, ale na podrobnější psaní budu mít čas nejdříve v létě. Jinak omlouvám se za tykání na vaší diskuzi, nechal jsem se strhnout davem. Formol 10:36, 14. 5. 2008 (UTC)

Poslechnou, oni se nemusejí nijak omlouvat a múžou mi tykat. Já se prostě nemůžu zbavit zvyku, novým lidem vykat.--Juan de Vojníkov 10:51, 14. 5. 2008 (UTC)

Rány a intoxikace[editovat zdroj]

Vážený pane kolego, rád bych Vás upozornil na zbrusu nový článek Rány a intoxikace. Hlavní problém spatřuji v tom, že o intoxikaci pojednává jiný článek s názvem otrava a vznikla zde jistá duplicita ** Nerad Vám přidělávám další starosti a práci, ale takto to IMHO podle mého soudu zůstat opravdu nemůže ** Zdravím --MiroslavJosef 09:59, 25. 5. 2008 (UTC)

Ahoj, dneska si založil hlasování o smazání pro článek Rány a intoxikace, bohužel tak lehce to nejde... Zdá se mi, že jsi hlasovací stránku vypsal ručně, a ani jí nezařadil do článku Wikipedie:Hlasování o smazání, prosím, když budeš příště zakládat VFD tak k tomu použij formulář, který je přímo na stránce s hlasováním. Upravil jsem to... Díky, --Jagro 15:47, 25. 5. 2008 (UTC)

Děkuji, příště si dám pozor.. Formol 16:00, 25. 5. 2008 (UTC)

Docetaxel[editovat zdroj]

Ahoj, jak jsi mi psal, že docetaxel by si zasloužil vlastní článek, tak jsem ho napsal a založil jsem pahýl taxany. Prosím koukni se na to a kdyžtak oprav chyby. Díky, s pozdravem --Gravedigger 23:05, 6. 6. 2008 (UTC)

Aktivní?[editovat zdroj]

No smazal ale že bych byl aktivní...:-)? Soubor, který vlastně ty články tvořil je na commons takže naco ho tu mít - navíc je načten bez povolení a licence takže tam asi přijde smazat taky.--Horst 23:54, 11. 6. 2008 (UTC)

Omlouvám se, pokud to znělo nějak urážlivě, já už se tak vyjadřuji. Nemyslel jsem to vůbec zle, spíše mi přišlo legrační, že zatímco jsem psal (a chtěl vložit copyvio), články zmizely. Myslel jsem si, že si Dubik zaslouží druhý pokus na editaci; mě by také rozhodilo, kdyby mi někdo smazal druhý a třetí článek ;) --Formol 00:03, 12. 6. 2008 (UTC)

Copyvia a spol.[editovat zdroj]

Ahoj, díky, že se staráš o hledání porušování autorských práv. Zkus si vždycky zadat část článku do Googlu a pokud ti najde web se stejným obsahem, text na stránce ve Wikipedii smaž a nahraď šablonou {{Copyvio|zdroj=http://www.adresa.cz}}. Potom článek připiš na tento seznam a nakonec autorovi dej na diskusní stránku tuto šablonu: {{subst:copyvio autor|Název článku}} se svým podpisem. Díky a pěkný den! ;-) -- Mercy (|) 15:52, 12. 6. 2008 (UTC)

Myslel jsem, že když už v samotném textu bylo "vám přinásí Harper's Bazar", hledání zdroje nebylo třeba :D --Formol 16:03, 12. 6. 2008 (UTC)

V pohodě. :-) Kdybys něco potřeboval vysvětlit, tak se ozvi. -- Mercy (|) 16:05, 12. 6. 2008 (UTC)

Pseudověda[editovat zdroj]

Když chceš přidat nějaký článek do projektu Pseudověda, stačí na jeho diskusní stránku přidat {{Článek wikiprojektu Pseudověda}} a následně je to možno oznámit v diskusi Wikipedie diskuse:WikiProjekt Pseudověda. Také se klidně můžeš přidat do skupiny řešitelů tohoto projektu. Jo, a osobní útoky se na Wikipedii nenosí, takže až si zas někdo otevře ústa, tak to stačí nahlásit na Wikipedie:Nástěnka správců. Nepouštěj se do nějakých přestřelek, to nemívá význam. Miraceti 22:52, 8. 7. 2008 (UTC)

S těmi osobními útoky to byla trochu moje chyba, flameři se za mnou přitáhli z jedné "diskuze", kam si chodím chladit žáhu do flamewar; skutečně jsem myslel, že mám v článku hrunou chybu. :D --Formol 23:17, 8. 7. 2008 (UTC)

Ahoj Formole, prosím Tě, jak si dostal znak Vaší fakulty na wiki? Mohl bys tak učinit i se znakem 3. LF UK nebo je k tomu zapotřebí nějaký souhlas? Díky.

P.S. 1. LF UK vznikla v roce 1953, ale chápu, že je hlavní pokračovatelkou fakulty z roku 1348. :)) --Kacir 11:38, 14. 7. 2008 (UTC)

No, nahrál jsem to pod licencí znaků úřadů... Snad to nebude vadit - kdyby byl problém, tak vedení určitě takovou formu propagace posvětí ;) --Formol 18:01, 14. 7. 2008 (UTC)
Tak jsem učinil dle Tvého manuálu a uvidím, jestli mně to na Commons smažou... :)) --Kacir 17:35, 15. 7. 2008 (UTC)
A je po srandě :)) Zdraví --Kacir 22. 7. 2008, 17:08 (UTC)
jj ;) Po státnici z gyndy nenápadně upozorním někoho z děkanátu, že by bylo vhodné nějak pořešit info o 1.LF na Wikipedii a ať se s licencí znaku baví sami :D --Formol 22. 7. 2008, 17:13 (UTC)
Já po zdejší poradě, napíšu o potvrzovací mejly na děkanáty 2.LF a 3.LF, a pak je to jen v jejich rukách. Pokud, nebudou chtít povolit pečetě, tak je to jejich problém (i když bych asi nerozumněl důvodům). Vždyť si ty znaky může již dnes, každý stáhnout. --Kacir 22. 7. 2008, 17:30 (UTC)

Testovací šablona[editovat zdroj]

Ahoj, asi to nevíš, tak bych ti chtěl říct o šablona:Test. Vím, že v šablonách se změny projeví až po uložení a jinak to vyzkoušet nejde, ale použitím testovací šablony lze předejít znepřehlednění "opravdové" šablony. --Daniel Baránek 27. 7. 2008, 07:01 (UTC)

Děkuji, nevěděl jsem. Určite ji využiji, protože je v Šablona:Infobox Choroba pořád několik mušek.... --Formol 27. 7. 2008, 07:13 (UTC)


Já to právě obarvil a ty jsi byl s editací (nezávisle na mně) rychlejší :)) --Kacir 31. 7. 2008, 20:33 (UTC)

Pardon. Jukni na to a klidně to změň, já jsem skutečně bez barvocitu :D --Formol 31. 7. 2008, 20:34 (UTC)
To je v poho, blížíš se mým barvám :)) já měl taky modrý odstín, stejný jako u této šablony. Pokud tam chceš nechat azurovou, tak jí tam nech, není špatná - pěkná. --Kacir 31. 7. 2008, 20:39 (UTC)

Nováček[editovat zdroj]

„Nováček“

Milý kolego (milá kolegyně), rád bych ti jménem zdejší komunity vyjádřil poděkování za věrnost Wikipedii. V současné době jsi „Nováček“ za více než 200 editací a 1 měsíc působení mezi námi. Díky a jen tak dál. --Krvesaj 3. 8. 2008, 15:01 (UTC)

děkuji :-) --Formol 3. 8. 2008, 17:50 (UTC)


Nechápu proč znovu bezdůvodně mažete část tohoto článku. Vámi doporučovanou diskusi bych očekával před tím, než je informace smazána (Vámi) a nikoli proto, aby mohla byt obnovena (mnou). Alespoň doposud jsem takové zvyky na wiki zažíval. Můžete mi vysvětlit, z jakého důvodu jste to obrátil? Díky --Expander-cs 9. 8. 2008, 14:02 (UTC)

Omlouvám se Vám, za trapný omyl. Tato výtka nebyla adresována Vám. Promiňte!--Expander-cs 9. 8. 2008, 14:04 (UTC)
Jestli vás to uklidní, také jsem skutečně několik informací smazal ;) Bývá totiž zvykem uváděl jen jeden titul před jménem, resp. nejvyšší dosažené (tedy prof.P.Weiss nebo prof.PhDr.P.Weiss, ale nikdy prof.doc.PhDr.Mgr.Bc.P.Weiss :D). --Formol 9. 8. 2008, 14:24 (UTC)
Všiml jsem si :-) Ale to není důvod proto, abych se na Vás obořil. Díky, že to berete s nadhledem a přeji hodně úspěchu :-) --Expander-cs 9. 8. 2008, 14:34 (UTC)

Osobní útoky[editovat zdroj]

Prosím, zanechte osobních útoků jako je tento. Ještě jednou a budu nucen přistoupit k bloku. --Dezidor 27. 8. 2008, 22:58 (UTC)

Nemyslím, že jde o osobní útok. Podle mého názoru jde o výstižný popis chování wikipedisty Šjů --Formol 27. 8. 2008, 23:02 (UTC)
Osobně si to myslete, ale do každého revertu to negativní osobní komentování opravdu dávat nemusíte. Představte si, kdyby to tu dělal každý a odpovědí na editaci by Vám bylo, že jste troll, vandal a chvováte se jako malé děcko. --Dezidor 27. 8. 2008, 23:07 (UTC)
musíš to vydržet:-) viz [[1]]drž se v klidu, ale předem, diskutovat z panem Šjů je dosti obtížné on totiž nediskutuje, ale rovnou koná, já to křičim do klávesnice.....jinak k tomu k psychotronice se ta šablona vazne nehodila, tam neni nic o medicíně--H11 27. 8. 2008, 23:07 (UTC)
To chápu. Přístup wikipedisty Šjů, který se za každou cenu snaží prosadit své POV cestou revertů a nepodloženým zpochybňováním zdrojů mě prostě vyvedl z rovnováhy. --Formol 27. 8. 2008, 23:10 (UTC)

to H11:U psychotroniky jsem také nic proti odstranění nenamítal - ale odstranění z článku Homeopatie nebo EAV je absurdní. --Formol 27. 8. 2008, 23:11 (UTC)

Dal jsem si čaj s citrónem a již jsem úplně klidný :-) --Formol 27. 8. 2008, 23:35 (UTC)

Autorita[editovat zdroj]

Ahoj. K té šabloně NMed: Chtělo by to na stránku té šablony přidat odkaz na nějakou konkrétní autoritu, ať už to bude třeba lékařská komora nebo někdo jiný důvěryhodný. Ten odkaz nemusí být přímo v textu, který se zobrazuje na stránkách, kde je šablona vložena. Pro Tebe by neměl být zas tak velký problém něco takového sehnat, ať už je to přístupné na webu, nebo někde jinde. Můžeš se na to podívat? Dík. Miraceti 28. 8. 2008, 13:14 (UTC)

No, trošičku problémem by to být mohlo, protože ke skutečně obskurním metodám se vyjádření lékařské autority sežene špatně (zhruba jako kdybych chtěl sehnat vyjádření autority z oboru geografie nebo astronomie o tom, že Země není kostka). Ale pokusím se něco udělat --Formol 28. 8. 2008, 13:20 (UTC)
Určitě existují alespoň rámcové seznamy toho, co si lékař nemůže dovolit provozovat. Věřím, že něco seženeš, i kdybys měl napsat některým konkrétním lidem. Miraceti 28. 8. 2008, 13:27 (UTC)
Poprosil bych o trochu strpení, ale VfD nečeká. Na stránku šablony dodám několik doporučení, kde hledat stanoviska odborných společností, případně kde hledat další informace. --Formol 28. 8. 2008, 13:38 (UTC)

Problém to být může, protože lékařství se zabývá výlučně vědou a pseudovědu nemá za cíl popisovat. --Kacir 28. 8. 2008, 13:33 (UTC)

Takže Ti blahopřeji k úspěšnému ukončení studia a do dalšího studia na Přírodovědecké fakultě a postgraduálu přeju hodně entuziazmu a nerozvážného nadšení. Carpe diem! Q.B.F.F.F.Q.S. --Kacir 4. 9. 2008, 23:22 (UTC)


Vědecká klika:-)[editovat zdroj]

čus, jak koukám na naše příspěvky v poslední době, zdá se mi že jsme jedni z mála co považují vědu za NPOV:-), jsi sice takový radikalnější než já ...., ale k věci ,bysme se mohli domluvit, a dlouhodobě spolupracovat ve tvorbě kritiky pseudovědeckých článků, /alternativních teoríí:-)/ . Zatím jsem zcela zabrán do napsání kritiky k psychotronice, ale až se tyto boje ukončí, mohly bysme pokračovat na dalších článcích, například i akupunktura dle vola:-) nebo jak se to jmenuje je i z fyzikálního hlediska nesmyslá... myslím , že spojení medicíny a fyziky dokáže již sepsat slušnou kritiku.....hlavně se zdá, že tu ani jeden nejsme kvůli správcovství a můžeme si semtam dovolit psát to co si skutečně myslíme --H11 9. 9. 2008, 22:16 (UTC)

Klidně můžeme, ovšem obávám se, že narazíme. Ke kontaktu klidně použij icq, jaber nebo mail (v profilu mám odkaz na web a na něm jsou kontakty), ale teď skutečně nevím, jak moc budu mít čas. Jinak článek o EAV jsem sepsal z větší části já, nicméně jsem se chtěl vyhnout "vlastnímu výzkumu" (přitom je v tom tolik nesmyslů fyzikálních, biologických a jestli jsi četl návod k použití, tak i samo měření je gól). Tady by se dalo udělat jen obejití pravidel v tom, že bychom spáchali nějaký rozbor metody a v kritice bychom citovali sami sebe (hodně na hraně pravidel, spíše až za hranou)... --Formol 9. 9. 2008, 22:27 (UTC)

Buďte zdrávi a mějte trpělivost a upozorňuju na Wikipedie:WikiProjekt Pseudověda / i když Formol tam už je/. --Nolanus C E 9. 9. 2008, 22:40 (UTC)

Na margo hlasování o smazání kategorie Pseudověda jsem dneska psal Formolovi, že je zvláštní, když dva z účastníků projektu Pseudověda hlasují Pro smazání, čímž implikují představu, že nelze odlišit vědu od pseudovědy, ač tak sami činí v rámci projektu... ;)) --Kacir 9. 9. 2008, 22:49 (UTC)
Šjů je v projektu pseudověda:-):-) , na to neumím reagovat jinak než LOL--H11 9. 9. 2008, 23:11 (UTC)


psychotronika (diskuse)[editovat zdroj]

čus,hele měl jsem halucinace (mi to tak připadá), nebo někam zmizol Badalelův přípěvek, kde tvrdil , proč si myslím , že mám jenom já pravdu? si připadám jako blázen, ani v historii to nemůžu najít--H11 6. 10. 2008, 10:11 (UTC)

Nespletl jsi se? Bůh jsem já! [2]. Miraceti 6. 10. 2008, 10:22 (UTC)
Tak to se musíš obrátit na Boha ;-) Já totiž vážně nevím, na diskuzi u psychotroniky nahlédnu jen občas... --Formol 6. 10. 2008, 10:28 (UTC)
čao Boží synu Miraceti, nemohl by jsi ten přípěvek najít, já se opravdu snažím a používám své mimosmylové schopnosti, i automatickou kresbu a pohled do minulosti, přesto nemohu objevit kam se poděl jeho příspěvek, začínám pochybovat o svých lidských schopnostech, zřejmě Vesmírní lidé mi šálí zrak, abych se nenakazil špatnými vibracemi--H11 6. 10. 2008, 10:32 (UTC)

Viděl jsem tvé příspěvky, super, díky:) Pokud bude zájem, rád bych dál aktivity na portále nějak koordinoval (nejspíš na Portál diskuse:Medicína). Zdravím. --Mzvol1 14. 10. 2008, 09:38 (UTC)

Není problém, ale za chvíli mi skončí relativní volno, takže nevím, jak na tom budu s časem. Každopádně na cílené požadavky (např. "bylo by dobré napsat něco o CT/PET") bych snad reagovat mohl;-) --Formol 14. 10. 2008, 09:50 (UTC)

Žádost o arbitráž[editovat zdroj]

Jen jestli jsi nezaregistroval: Wikipedie:Žádost o arbitráž/Hubený versus Formol‎. Jedudědek 19. 10. 2008, 07:51 (UTC)

Děkuji, zatím jsem to nezaregistroval --Formol 19. 10. 2008, 08:56 (UTC)
zde pokračovala diskuze v podstatě jen zcela zbytečným a kontraproduktivním přiléváním oleje do ohně a proto jsem si jí dovolil odstranit. Jedudědek 19. 10. 2008, 09:54 (UTC)

Podpis se mění podle toho, zda napíšeš tři, čtyři, nebo pět vlnovek. Prostě se jednalo o překlep.

3: Miraceti

4: Miraceti 21. 10. 2008, 06:20 (UTC)

5: 21. 10. 2008, 06:20 (UTC)

Aha, v tom to bude. Děkuji za vysvětlení :) --Formol 21. 10. 2008, 06:23 (UTC)

Válkova nauka o informaci[editovat zdroj]

Neřeš to at si tam píše ty své "názory", stejně to do hlavního prostoru neprosadí, a pak mu to dáme na VfD, nebo rychlé ,jelikož to nemá 2NNVZ, a je to vlastní výzkum, neplánuju nechat první ve vyhledávači ten jeho "názor".--H11 29. 10. 2008, 20:06 (UTC)

Já to neřeším, jen se mu snažím nenápadně naznačit, že by mohl odkázat jednu knihu jako celek a ne po stránkách. Třeba by to pak použil i v psychotronice ;-) --Formol 29. 10. 2008, 20:17 (UTC)
Každopádně si myslím, že by mu měl někdo ze správců naznačit, že blog se píše jinde.. --Formol 29. 10. 2008, 20:19 (UTC)

Medicína[editovat zdroj]

Mohu-li mít dotaz. Můžu studovat medicínu jako epileptik (5 let kompenzovaný). Vím něco o zdravotník podmínkách pro výkon lék. profese, bohužel jsem nezjistil nic podrobnějšího. Hlavní slovo asi bude mít stejně obvaďák a neuroložka, ale zatim jsem se o tom nezmínil. Jinak řidičák mi dali. Dík --Gravedigger 31. 10. 2008, 17:37 (UTC)

Tady je to na pohodu, jméno jsem tu nikam nenapsal. ARO bych dělat nechtěl, myslíš že by byl problém s onkologií? Kdyžtak písnu přes lídé. --Gravedigger 31. 10. 2008, 18:01 (UTC)

Uživatelské vyznamenání[editovat zdroj]

„Učeň“

Dobrý den, dovoluji si Vám zpestřit tuto stránku další plackou pro radost, „Učeň“ za více než 1000 editací a 3 měsíce působení mezi námi. Váš kolega --Zákupák 5. 11. 2008, 15:16 (UTC)

Děkuji :-) --Formol 5. 11. 2008, 15:20 (UTC)

Kortizol[editovat zdroj]

Domníval jsem se, že pro potřeby přesunu bude potřeba práv správce k odmazání rediru pro možnost přesunu, tak jsem článek již přesunul. Nakonec jich však potřeba nebylo. Rovnou jsem upravil i s/z v článku. Pěkný večer přeje --Faigl.ladislav 26. 12. 2008, 23:49 (UTC)

Crohnova choroba[editovat zdroj]

Můžeš mrknout na Crohnova choroba? Dík. Miraceti 31. 12. 2008, 11:38 (UTC)


Cuš, jen zběžně koukni jestli tam není nějaký nesmysl, thank you very much--H11 9. 1. 2009, 11:04 (UTC)

Řád modrého motýla[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o biologii (Řád modrého motýla)

Tímto Ti uděluji Řád modrého motýla za přínos na poli biologických článků. --Kacir 12. 1. 2009, 07:11 (UTC)

Ahoj, mám takovej celkem prostej návrh. Když nedokážeš reagovat jinak, tak prostě nereaguj. Bude to mnohem lepší. Každého nás tu někdy přepadají emoce, znám to dobře. Ale klidné a věcné vystupování obvykle nese lepší ovoce. Když to nejde, je lepší pro wiki i pro tebe dát si prostě pauzu. Měj se prima! --egg 18. 1. 2009, 14:42 (UTC)

Cushingův syndrom[editovat zdroj]

ahoj, mohl bys kdyžtak po mně zkouknout Cushingův syndrom? dal jsem dohromady takový menší základ, aby tu něco bylo, ale moje znalosti v oboru biologie jsou přece jen pouze gymnaziální. dík --Faigl.ladislav slovačiny 19. 1. 2009, 14:29 (UTC)

Přesuny stránek[editovat zdroj]

Ahoj, k přesunu stránek používej prosím záložku přesunout. Pokud to nejde, protože na požadovaném názvu něco je, je třeba požádat na WP:Nástěnka správců. Přesunem pomocí c&p se zničí historie článku a porušují se tím autorská práva předchozích editorů. Viz Nápověda:Přejmenování stránky. Díky a pěkný den. --Tlusťa 2. 2. 2009, 08:40 (UTC)

OK, příště se polepším :) --Formol 2. 2. 2009, 09:54 (UTC)

sablona pomocny text[editovat zdroj]

Smazal jsem Vam tuto sablonu, je na nic, ze to n eni clanek pozna kazdy a neni ucelem olepovat kazdou stranku. --Vrba 14. 2. 2009, 11:20 (UTC)

Možná se stačilo vyjádřit zde, než mazat bez rozmyslu --Formol 14. 2. 2009, 11:36 (UTC)

Přeji pěkný den,
nerad obtěžuju, nicméně chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohl vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli, v tomto hlasování: Wikipedie:Hlasování/Úroveň nadpisů
s úctou --Decebalus 23. 2. 2009, 10:00 (UTC)

Zkoukni.., díky...,--H11 23. 2. 2009, 16:25 (UTC)

Kortizol - je tam chyba?[editovat zdroj]

Ahoj, nedávno proběhla bohatá diskuze o názvu tohoto článku, ale když se teď v diskuzi objevil dotaz na faktickou správnost čehosi v textu, nikdo se k tomu nehlásí. Mohl by ses na to podívat? Díky, --Vojtech.dostal 9. 3. 2009, 17:25 (UTC)

Ahoj, byla to chyba :) --Formol 9. 3. 2009, 20:34 (UTC)

Ahoj, buď prosím tak laskav a příště si odpusť svoje poznámky o homofobii na adresu ostatních Wikipedistů. Vůbec ničemu to neprospívá, naopak to vytváří ještě dusnější atmosféru. Díky za pochopení. --Daniel Baránek 17. 3. 2009, 11:48 (UTC)

Osobní útok[editovat zdroj]

Odstranil jsem osobní útok ve vaší editaci [3]. Příště budu blokovat. S pozdravem Jedudědek 17. 3. 2009, 13:45 (UTC)

Scan, teda fotka, relevantní pasáže odborné knihy zaslána mailem. Mimochodem teď jsem si všiml, že ji lektoroval spolunavrhovatel zákona o RP Zvěřina. --Dezidor 17. 3. 2009, 14:19 (UTC)

Žádost o komentář[editovat zdroj]

Prosím o vaše vyjádření k žádostem o komentář související s tématy, na nichž jste v uplynulém týdnu spolupracoval a účastnil se i diskusí včetně nástěnky správců. Děkuji.

Pls. zkoukni, díky:-)--H11 12. 4. 2009, 16:59 (UTC)

Zkouknuto ;-) --Formol 12. 4. 2009, 17:52 (UTC)
Píšu ti 1*:-)--H11 12. 4. 2009, 18:20 (UTC)

Šestiprstost[editovat zdroj]

Ahoj! Prosím Tě, projeď Šestiprstost, vyházej kraviny, které s lékařstvím nemají nic společného a nejsou ozdrojovány, a vůbec to dej do stavu, kdy se za to nikdo nebude muset stydět. Díky moc. Miraceti 16. 4. 2009, 10:46 (UTC)

Omlouvám se, dříve jsem neměl čas. Kdyby bylo po mém, bylo by to v rozsahu de:Hexadaktylie, ale to by se nemuselo každému líbit, takže jsem to jen nadhodil do diskuze... --Formol 17. 4. 2009, 19:59 (UTC)

Vyzeras ako profik uz s velkymi skusenostami tu na Wikipedii. Wikipedii treba ludi ako si ty, bez nich by neexistovala. Mazat vsak editaciu, ktoru so urobil, bez udania dovodu, hoci bola podla velmi presnych pravidiel tu a v guidlines, vsak nie je spravne. Skus mi vysvetlit, preco si to urobil. --217.39.7.248 20. 7. 2009, 09:33 (UTC)

Omlouvám se za to, že reaguji až s odstupem, ale nějak mi nevybývá čas. Předpokládám, že jde o zrušení editace anonymního uživatele s IP 99.235.123.228. Raději se rozepíšu bod po bodu:
  • Návrat tvrzení, že je nevědecká - toto není problém odzdrojovat přímo, navíc nesplňuje ani elementární požadavky na to, aby mohla být nazvána vědeckou (chybí validní důkaz účinnosti) - proto je zcela na místě zmínit, že do repertoáru skutečné (vědecké) medicíny nepatří (předstírání, že patří, by bylo nepravdou).
  • popis serveru bajecnacena.cz neřekne nic, popis, že jde o propagační web (v češtině jsem jiné nenašel) je pravdivý a informuje o tom, co může čtenář čekat.
  • ad EAV vs. kožní testy - přečtěte si, prosím, celou studii. To, že nepodařilo prokázat korelaci mezi nálezy na EAV a přítomností alergie (kožní test je tak vysoce senzitivní i specifický test, že lze pokládat za "etalon"), korelace nebyla ani mezi nálezy jednotlivých operátorů EAV.
  • ad chyby studií - ostré tvrzení by skutečně zasloužilo doložit; ono je ale očividné (pro ty, co znají...). Rozhodně bych nesouhlasil s jeho oslabením - to by bylo krokem k nepravdivému předstírání, že chyby nejsou až tak hrubé. Zde je to skutečně na hraně pravidel Wikipedie (Wiki hraje podle trochu jiných pravidel než věda - ve vědě stačí poukaz na chyby, ve Wiki by se správně mělo poukázat na poukazujícího odborníka). --Formol 28. 7. 2009, 18:40 (UTC)

Citace jako informace[editovat zdroj]

V případě "odstraněné citace literatury" v článku Angiologie - nešlo o pouhé odstranění citace, ale nahrazení jinými - relevantnějšími zdroji. Díky za pochopení --Komentator 23. 9. 2009, 05:15 (UTC)

Především Wikipedie není seznamem literatury. Dále pak nechápu, v čem může být starší monografie relevantnější než novější... --Formol 23. 9. 2009, 13:43 (UTC)
souhlasím, nejde ani o počet (ale ani o rok), ale o reálnou relevanci. Znáte uvedené knihy? --Komentator 23. 9. 2009, 14:47 (UTC)
Můžete doložit relevanci? Pokud ne, jde jen o váš pocit. Navíc jde o nesmysl, Wikipedie není rozcestníkem na zdroje materiálů, jde o něco malinko jiného - novou knihu (kterou jsem jen tak mimochodem četl a představuje poměrně dobré seznámení s problematikou) odstraníte, přidáte starší knihy (vzhledem k rozvoji již v některých ohledech zastarávající) a to, že jste něco odstranil se ani neobtěžujete napsat do shrnutí editace. --Formol 24. 9. 2009, 15:44 (UTC)

Tak tedy, když jinak nedáte[editovat zdroj]

Inu, tedy malý výsek z mých zkušeností.

Pokud to opravdu nevíte, tak zde najdete onen hlavní úlet pana Heřta, o kterém jsem mluvil, žel již po odredigování těch nejhrubších nesmyslů, které tam prezentoval, přesto však stále plnou nedoložených výmyslů, z kontextu vytržených a cíleně dezinterpretovaných citátů a pod. Poměrně podrobně je to rozebráno v této odpovědi. Na tuto odpověď pan Heřt nezareagoval argumenty, nýbrž předal to paní Splítkové, která zplodila tento výlev, opravdu plný nesmyslů a pomlouvačných útoků.

Já jsem tehdy žil v Německu a učil též na waldorfské škole, a na tuto názorovou výměnu jsem byl upozorněn přáteli z Akademie věd. Napsal jsem tehdy paní Splítkové dotaz, zda nějakou waldorfskou školu zná z vlastní zkušenosti, a nabídl jsem jí, že jí nebo někomu jinému z klubu mohu zprostředkovat exkurzi a hospitace. Neodpověděla, můj mejl prý přeposlala po klubu; jediný, kdo se potom ozval, byl pan Bloch, hezky jsme si vyměnili pár mejlů. Z těch, kdo z klubu píší o waldorfské pedagogice, však o seznámení s realitou neměl zájem nikdo.

Posléze jsem měl možnost se v Praze zůčastnit jednoho z večerů pořádaných Společností pro studium sekt a nových náboženských směrů, či přesněji Zdeňkem Vojtíškem, na téma waldorfská pedagogika. Mezi přítomnými byl pan Zlatník, který do diskuse vybuchoval opět oněmi z prstu vycucanými tvrzeními, na jejichž nepravdivost byli pánové z klubu již upozorněni, a které byly v originální podobě (na niž se pánové odvolávají) mezitím německým soudem klasifikovány jako poškozující pomluvy (kauza jedné knihy v Německu, bylo by to na dlouhé povídání). Když mu jeden přítomný waldorfský pedagog klidně odpověděl, že to není pravda, snesla se na něj sprška obvinění ze všeho možného; dokonce pan Vojtíšek, který zachoval neutrální přístup (jakožto pořádající vědec-religionista), to za to bokem schytal.

A takhle bych mohl vyprávět ještě pár dalších věcí. Pokud Vás to zajímá, napište mi mejlem, nechci to rozmazávat tady po Wikipedii. --Mmh 29. 11. 2009, 01:41 (UTC)

Já vidím především neschopnost pana Zdražila pracovat s textem a korektně argumentovat. Ono reagovat na "přehled kritické literatury" tvrzením, že dotyčný lže, vyžaduje míru zaslepenosti nebo hlouposti vyšší než obvyklou. Tímto pokládám vaše útoky proti věrohodnosti textů prof. Heřta za bezpředmětné, nepodložené a motivované pouze vašimi soukromými zájmy. --29. 11. 2009, 03:21 (UTC)
Je to Vaše právo, ale ukazuje to, že problém je na Vaší straně, a že z Vaší strany je veden bezpředmětný útok. --Mmh 3. 12. 2009, 12:39 (UTC)
Vaše zjevná zaujatost přesahující meze slušnosti je mým problémem? Vidíte si vůbec na klávesnici? To jsou řečnické otázky, nereagujte. --Formol 4. 12. 2009, 06:33 (UTC)

Sinusitis[editovat zdroj]

Čau Jardo, nenapsal bys krátký článek na téma en:Sinusitis? Přeci nemůžeš imrvéle studovat na zkoušky a ještě k tomu být zhnusený. To by ses zbláznil. Miraceti 8. 12. 2009, 19:16 (UTC)

Ahoj, tak jsem něco napsal. Ale jestli se mi nepovede analýza, bude tě chodit můj index strašit;-) --Formol 9. 12. 2009, 00:16 (UTC)
Díky! Ještě pořád se používají indexy? Miraceti 10. 12. 2009, 14:24 (UTC)
V Brně na MU jen na medicíně. Ale myslel jsem, že takhle to bude jasnější, než kdybych napsal, že tě bude strašit červený pruh v ISu;-) --Formol 12. 12. 2009, 18:02 (UTC)