Diskuse k šabloně:Infobox - medaile/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Přepracování na infobox

Mohl by někdo upravit šablonu tak, aby se za popiskem obrázku nezobrazovalo |- udělal bych sám, ale nějak vůbec netuším jak :-( Jedudědek 14:01, 15. 6. 2008 (UTC)

Něco jsem zkusil, na první pohled se mi zdá, že to pomohlo. Reklamace prosím zde :-) Okino 05:38, 16. 6. 2008 (UTC)

Úprava popisu: místo konání

Navrhuji ve vzoru upravit změnu popisu u položky medaile: LOH 2004Athény 2004. Přidanou hodnotou je dějiště konání proti zkratce, která je zjevná již z názvu sekce. Na ostatních iw tuto formu používají en, pl, já ji vkládám také (Miroslava Knapková), ale (noví) wikipedisté se přirozeně řídí vzorem.--Kacir 8. 8. 2012, 14:32 (UTC)

Souhlas Jedudědek (diskuse) 8. 8. 2012, 15:15 (UTC)
Já proti tomu nic nemám jen nevímm kdo ty stovky změn dá do latě dle návrhu LOH 2004Athény 2004  ??--Zoner60 (diskuse) 8. 8. 2012, 16:46 (UTC)
V článcích zůstane forma do chvíle, než ji někdo opraví. Záměr směřuje do budoucnosti, aby už nové články obsahovaly formu s uvedením místa konání.--Kacir 8. 8. 2012, 17:47 (UTC)
Nešlo by na to využít bota ?? Jedudědek (diskuse) 8. 8. 2012, 18:51 (UTC)´
Dobré by to bylo, ale nedokážu odhadnout, jak náročné je pro botovodiče naprogramovat: rok–akce–sport–dějiště, nebo jak by se postupovalo.--Kacir 8. 8. 2012, 19:06 (UTC)
Je pravda, že s MS ME a podobnými by mohl být problém, aleminimálně ty OH by snad měli jít. Jedudědek (diskuse) 8. 8. 2012, 19:12 (UTC)
Pokud by se toho nějaký majitel bota ujal, bylo by to dobré. Dám info k žádostem botům.--Kacir 9. 8. 2012, 12:34 (UTC)

Šířka

Navrhuji přenastavit šířku z em na px (například na 260 či 270px). Při nastavení šířky v em nelze při nejlepší vůli zajistit shodu rozměrů s dalšími infoboxy (například [1]). Šířku infoboxu lze sice nastavit v em, ovšem problémy dělají obrázky, u kterých rozměry v em nastavit nelze, a nelze pak tedy přizpůsobit velikost obrázku velikosti iboxu (konverzní poměr em/px může být na různývh obrazovkách/v různých browserech různý, takže zatímco jednomu se to bude zobrazovat ideálně, druhému bude vylézat obrázek mimo ibox nebo naopak bude příliš malý). --Vachovec1 (diskuse) 31. 5. 2014, 14:11 (UTC)

Zkoušel jsem to u HC Škoda Plzeň, chceš-li, aby šířka infoboxu a Infobox medaile byla stejná pak ideální nastaveni by bylo šířka=216px a šířka obrázku max.206px (více ne). Mrkni na to u HC Škoda Plzeň jak to vypadá u tebe. --Zoner60 (diskuse) 31. 5. 2014, 14:44 (UTC)

Chyba v zobrazování infoboxu?

Na článcích Ugo Frigerio a George Goulding se špatně zobrazuje infobox, syntaxe se mi zdá být v pořádku, čím to?--Hypothalamus d|p 22. 6. 2014, 13:34 (UTC)

Tak to by mě také zajímalo--Zoner60 (diskuse) 22. 6. 2014, 13:42 (UTC)
Problém zřejmě dělá šablona flagicon v popisu obrázku. --Jowe (diskuse) 22. 6. 2014, 13:45 (UTC)
Jowe dík měl jsi pravdu. Je to OK.--Zoner60 (diskuse) 22. 6. 2014, 13:49 (UTC)
Šablonu Flagicon jsem rozbil já, omlouvám se. Ale už je to zase v pořádku. Petr Matas 22. 6. 2014, 16:49 (UTC)

Přepracování na infobox

@Kacir, JAn Dudík: V diskusi s JAnem Dudíkem jsme řešili poněkud nestandardní vkládání tohoto infoboxu. Shodli jsme se, že by bylo lepší tento infobox přepracovat buď na infobox standardně vkládaný, např.

{{Infobox - medaile
 | soutěž 1 = Mistrovství světa
 | rok 1-1 = 
 | medaile 1-1-1 = 
 | medaile 1-1-2 =
 | rok 1-2 =
 | medaile 1-2-1 =
 | soutěž 2 = Mistrovství Evropy
 | ...
}}

nebo zcela jinak (po vzoru francouzské Wikipedie) klasickou šablonu vkládanou do hlavního infoboxu na stránce (např. do infoboxu osoby):

{{Šablona
 | olympijské hry =
 | zlatých OH =
 | stříbrných OH=
 | bronzových OH=
 | světová soutěž 1 = Mistrovství světa v kuličkách
 | světová soutěž 2 =
 | kontinentální soutěž 1
 | národní soutěž =
}}

Spíš bych se přikláněl ke druhé variantě. Co myslíte vy?

Jaké by dále mohla mít daná šablona parametry? Jak by se měla jmenovat? --Dvorapa (diskuse) 3. 2. 2016, 11:47 (CET)

Určitě bych zapracoval medaile do hlavního infoboxu (osoby, lyžaře, tenisty). Je mi jedno jakým způsobem, hlavní je výsledek. Tedy, aby byly zachovány informace (zlato – 1988 Soul mužská dvouhra), tak jak se to zobrazuje např. v infoboxu Mečíře, kde mají medaile implicitně skryty (cs wiki zatím praktikuje opačný přítup, první volbou je neskrývání). U všech takových infoboxů by bylo třeba doplnit nový parametr, chápu-li to dobře.--Kacir 3. 2. 2016, 14:04 (CET)
Ehm, zdá se mi, že kolega Dvorapa mluví o koze, zatímco bychom měli jednat o voze. Bilance z OH, MS či ME (návrh 2) běžně součástí infoboxu je. Tady jde o něco jiného - přehled konkrétních medailí, který je ve formátu hodnota medaileakcedisciplína. Tento formát je navíc trojsloupcový, což může dělat velké problémy, co se týče kompatibility s mateřským infoboxem, který bývá obvykle dvojsloupcový. Počet medailí navíc může být docela velký, přitom by mělo být snadné v případě potřeby přidávat další položky. --Vachovec1 (diskuse) 3. 2. 2016, 14:26 (CET)
Měl jsem za to, že Medailový zisk teď neřešíme, ale chceme zapracovat š:Přehled medailí do hlavního iboxu (Gabriela Soukalová). Pak by se mi Medailový zisk jevil jako duplicitní, i když by někdo mohl namítnout, že se jedná o přehledové shrnutí. IMO zbytečně natahující ibox.--Kacir 3. 2. 2016, 14:35 (CET)
Jenže kolegův návrh 2 řeší právě Medailový zisk, nikoli Přehled medailí. A návrh 1 zase vypadá dost komplikovaně, co se týče případného přidávání nových položek. --Vachovec1 (diskuse) 3. 2. 2016, 14:44 (CET)
Medailový zisk se IMO této šablony Infobox medaile nijak nedotýká, protože negeneruje zápis MS: x – x – x (medailí). Bylo by vhodné tuto šablonu, respektive její obsah (zlato – 1988 Soul mužská dvouhra) zapracovat do hlavních šablon sportovců, ale jsem si vědom obtíží, které popisuješ. Vnořování používáme např. u Infobox - singl a do něho vkládané šablony {{Infobox - chronologie}}. To jen pro inspiraci k možným řešením.--Kacir 3. 2. 2016, 15:06 (CET)
@Vachovec1, Kacir: Já mluvím o tom, co jsme řešili s JAnem a Kacirem, tedy nestandardní vkládání infoboxu medaile do článku (ibox medaile má velmi příznačné chování jako některé substované infoboxy vkládané pomocí {{Infobox začátek}}, {{Infobox hlavička}}, {{Infobox položka}}, {{Infobox konec}}, aj.). Chcete-li ale jednat o voze, pak doporučím šablonu {{Infobox začátek podinfoboxu}}, která by mohla vyřešit problémy, se kterými sice seznámen nejsem, ale které jste tu zmínili. --Dvorapa (diskuse) 3. 2. 2016, 14:42 (CET)
Ne, že má tento infobox chování jako zmíněné substované infoboxy, on to je takto substovaný infobox. Problém "nestandardního" vkládání tedy nevyřešíte změnou jedné části, ale musíte řešit celý infobox. --Vachovec1 (diskuse) 3. 2. 2016, 14:50 (CET)
Myslel jsem, že se snažíme pouze nahradit ibox medaile a jeho podčásti (např. ibox medaile soutěž atd.) celistvým infoboxem nebo šablonou (např. {{Medaile}}) vkládanou na správné místo do infoboxu. Každopádně se v tom asi moc nevyznám a ztrácím, proto to raději přenechám těm, kteří jsou s problémem více seznámeni. Jsem ale rád, že se to už řeší. Jen bych chtěl znovu připomenout výše uvedenou diskusi k tomuto problému, která by vám mohla třeba pomoci. Návrhy, které jsem sem psal, jsou z ní pouze zkopírované a je v ní vysvětleno více, než jsem popsal zde. --Dvorapa (diskuse) 3. 2. 2016, 16:00 (CET)

Kolega Dvorapa si zjevně neuvědomuje, že jeho požadavek není zdaleka tak jednoduchý, jak na první pohled vypadá.

Popis současného stavu:

  1. Infobox medaile je "skládaný" infobox. Šablona {{Infobox medaile}} vytváří hlavičku (a případně vloží ještě obrázek), šablona {{Infobox medaile soutěž}} vkládá nadpisy, {{Infobox medaile položka}} vkládá položky, šablona {{Infobox konec}} standardně ukončuje infobox.
  2. Infobox medaile se v současnosti používá většinou odděleně od "personálního" infoboxu. Používá se přitom minimálně s 20+ různými infoboxy (viz Kategorie:Sportovní infoboxy, myslím že ojedinělá použití se vyskytnou i u mimosportovních iboxů). Výjímkou je {{Infobox - fotbalista}}, do kterého je Infobox medaile, respektive jeho části, ne zcela ideálním způsobem inkorporován (problémy s tím odhaluje tamní diskuse).
  3. Infobox medaile může obsahovat jednotky položek, ale také desítky (např. Martina Sáblíková). Přidávání položek se v současnosti řeší přidáním šablon {{Infobox medaile soutěž}} a {{Infobox medaile položka}} s patřičnými hodnotami. "Objem" šablony (=rozsah použitého kódu) odpovídá počtu položek.
  4. Existují různé podoby položek: viz například Martina Sáblíková, Cristiano Ronaldo, Ondřej Sosenka.
  5. Infobox medaile standardně používá tři sloupce, "personální" infoboxy obvykle používají sloupce jen dva.

Možnosti:

  1. Inkorporaci šablony Infobox medaile do jednotlivých "personálních" iboxů vidím jako velmi problematickou. Výsledek by prvděpodobně nestál za vynaložené úsilí.
    1. Způsob 1: Vkládat šablonu. To si proti současnému stavu příliš nepomůžete, naopak lze očekávat "neočekávané" problémy.
    2. Způsob 2: Vkládat jen data. To je lepší, jenže to vyžaduje, aby každý "personální" infobox byl na takové vkládání dat individuálně připraven. Čili individuálně upravit 20+ iboxů. Je přitom nutno počítat s desítkami položek navíc, což lze samozřejmě řešit voláním "podinfoboxů", jenže i tak to znamená zátěž v podobě až kilobajtů často zbytečného kódu navíc.
  2. Přeměna na "běžnější" infobox, založený například na šabloně {{Infobox}} možná je, otázkou je, jak si to představujete.
    1. Způsob 1: Budete-li vkládat do jednotlivých článků místo "skládaného" infoboxu infobox "tradiční" příliš si nepomůžete. Stále budete mít v článku "substovaný" infobox (jelikož nebudete jen vypisovat jednotlivé položky dle vzoru, ale infobox kompletně konstruovat). Přidávání jednotlivých položek se také proti současné praxi zkomplikuje, protože pro každou medaili budete potřebovat místo jednoho řádku tři.
    2. Způsob 2: Můžete také vytvořit a vkládat "klasický" infobox dejme tomu na základě šablony {{Infobox}}, ovšem to zase předpokládá hodně dlouhý seznam položek (musíte počítat tak 20x sloty pro OH, 20xMS, 20xME, 20xMČR + další). Navíc pro každou medaili máte tři údaje, což vám celkový počet položek násobí třemi. To už máme nejméně 240 položek. S pomocí podinfoboxů by to sice šlo, ale toho kódu, co pokaždé budete vláčet s sebou... Navíc máte také rozdílné typy položek (viz bod 4 výše), což by znamenalo, že budete muset vytvořit více iboxů (pro každý typ položek).

Asi tak to tedy vidím já. --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2016, 01:21 (CET)

Možná neuvědomuji, proto jsem psal výše, že to raději přenechám jiným, možná ale uvědomuji, protože se problém již řešil jinde (konkrétně u infoboxu chemického prvku). Myslím si, že jediná šablona (nebo jediný infobox) bez žádných podšablon z toho určitě nekouká. Ale úplně to kouskovat (jak je to teď) na substovaný infobox rozhodně schůdné také není. Proto je třeba hledat kompromis mezi těmi dvěmi možnostmi. Možná teď poruším to přenecháním jiným, ale chtěl bych sem vypsat dvě možnosti, které mi přijdou schůdné, třeba se jich chytnete. Proč by byla problematická inkorporace infoboxu do 20+ infoboxů jiných? Není nic jednoduššího, než do všech těch infoboxů přidat jeden parametr (dejme tomu | ocenění = ), který, pokud nebude prázdný, zobrazí hlavičku a patičku podinfoboxu nad a pod obsahem parametru. Takový parametr by pak byl vyplňován původními podšablonami stávajícího iboxu (kromě samotné infobox medaile, ta už nebude potřeba), které by se akorát přejmenovaly. Vím, že to stále není ideální řešení a bylo by nutné hlavně na začátku přesně stanovit, jestli se dané položky budou vkládat bez mezer mezi sebou nebo s nimi (každá na novém řádku nebo všechny těsně u sebe). Mohlo by to vypadat třeba takto (návrh 1):
 | ocenění = 
{{soutěž|MČR házení vlaštovek}}
{{zlatá|2016 Horní Dolní|dolet}}
{{bronzová|2015 Dolní Horní|výkop}}
{{stříbrná|2014 Praha|hod střemhlav}}
{{soutěž|MČR chytání vlaštovek}}
{{zlatá|2016 Horní Dolní|volný let}}
{{bronzová|2015 Dolní Horní|volný pád}}
{{stříbrná|2014 Praha|RodPull vlaštovka challenge}}
...
Tolik, jak se takový problém řeší jinde. Pokud však zde nějaká překážka pro tuto úpravu několika infoboxů je, pak mi přijde schůdný samostatný Infobox - medaile, který by obsahoval parametry jako:
{{Infobox - medaile
 | soutěž1 = 
 | medaile1 = 
 | soutěž2 = 
 | medaile2 = 
 | ... (soutěž20)
 | ... (medaile20)
}}
do kterého by se parametry pro medaile plnily třemi šablonami zlaté, stříbrné a bronzové. (čili kombinace samostatného infoboxu a násobného parametru z mého návrhu 1):
{{Infobox - medaile
 | soutěž1 = MČR házení vlaštovek
 | medaile1 = 
{{zlatá|2016 Horní Dolní|dolet}}
{{bronzová|2015 Dolní Horní|výkop}}
{{stříbrná|2014 Praha|hod střemhlav}}
 | soutěž2 = MČR chytání vlaštovek
 | medaile2 = 
{{zlatá|2016 Horní Dolní|volný let}}
{{bronzová|2015 Dolní Horní|volný pád}}
{{stříbrná|2014 Praha|RodPull vlaštovka challenge}}
...
}}
(návrh 2) Přičemž v obou mých návrzích by šablony zlatá atd. obsahovaly právě jeden řádek a na oddělení třísloupce od běžného infoboxového dvousloupce by se využila šablona {{infobox začátek podinfoboxu}} uvnitř kódu infoboxu, kterou jsem zmiňoval výše a která je na to stavěná. Kdyžtak více info v kódu infoboxu chemického prvku a jeho podšablon izotop pro můj návrh 1. Můj návrh 2 by zase vyžadoval úpravu šablony {{Infobox hlavička}} tak, aby colspan byl nastavitelný (v tomto případě na 3). A dost, rozepsal jsem se více, než jsem chtěl a místo abych nezasahoval (jak jsem sliboval), jsem to tedy vymňouk. Každopádně jsem třeba těmito návrhy pomohl a třeba jsem stále mimo. Tak nyní už fakt budu psát pouze na vyžádání podrobností ohledně mých návrhů a více nezasáhnu a omlouvám se, že třeba stále nechápu zcela hlavní problém. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 08:02 (CET)


Trošku jsem o tom přemýšlel a jako nejschůdnější vidím následující změnu

Současná praxe pracuje se čtyřmi šablonami

  • {{Infobox medaile}}
    • {{Infobox medaile soutěž|1}}
      • {{Infobox medaile položka|1-1}}
      • {{Infobox medaile položka|1-2}}
      • {{Infobox medaile položka|1-3}}
      • {{Infobox medaile položka|1-4}}
    • {{Infobox medaile soutěž|2}}
      • {{Infobox medaile položka|2-1}}
      • {{Infobox medaile položka|2-2}}
      • {{Infobox medaile položka|2-3}}
  • {{Infobox konec}}
Výhody - nekonečné nastavování
Nevýhody - spousta šablon

Nové řešení by eliminovalo šablonu nadpisů a ukončení, položky by i nadále zůstaly medailovou šablonou (u které by se při té příležitosti odstranil historický nepoužívaný parametr 2)

{{Infobox - medaile
 | soutěž 1 = 1
 | medaile 1 = 
{{Medaile|1-1}}
{{Medaile|1-2}}
{{Medaile|1-3}}
{{Medaile|1-4}}
 | soutěž 2 = 2
 | medaile 2 = 
{{Medaile|2-1}}
{{Medaile|2-2}}
{{Medaile|2-3}}
 | soutěž 3 = 3
 | medaile 3 = 
...
 | soutěž 20 = 
 | medaile 20 = 
}}
výhody = skoro stejný zápis, standardnější infobox, o něco lepší strojová čitelnost (už půjde přiřadit medaile k soutěži)
nevýhody = omezeno na X soutěží místo současného nekonečna, šířka infoboxu se může lišit od infoboxu umístěného výše

A jak teď koukám, je to v podstatě shodné s návrhem 2 kolegy Dvorapa. JAn (diskuse) 4. 2. 2016, 13:12 (CET)

@JAn Dudík, Dvorapa: Tak to už jsou skutečně návrhy směřující k podstatě věci. JAnův návrh, víceméně odpovídající návrhu 2 kolegy Dvorapy, vypadá podle mě schůdně. "Nekonečné" množství soutěží není třeba, ono těch "nadpisových" šablon {{Infobox medaile soutěž}} bývá jen pár, základní "set" obvykle tvoří jedna šablona pro OH, jedna pro MS, jedna pro ME, jedna pro MČR, případně pak pro MSJ, MEJ a MČR juniorů. Jednotlivá OH, MS atd. jsou pak rozlišena až u jednotlivých medailí. --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2016, 15:49 (CET)

Nezapomínejte, že se daný infobox využívá i u fotbalistů, kde kromě OH+MS+ME objevuje i LM+EL (respektive jiné kontinentální poháry), jednotlivá národní mistrovství a také národní + ligové poháry, nesmíme zapomínat také na superpoháry. Klubová věrnost se už zrovna nenosí, takový špičkový fotbalista klidně může procestovat pět až šest lig. Třeba takový Cristiano Ronaldo má 11 soutěží. --Silesianus (diskuse) 4. 2. 2016, 16:30 (CET)
@Kacir, Vachovec1, JAn Dudík: Jsem rád, že ta základní podoba je zhruba jasná, nyní bych chtěl zmínit možné další problémy. Nejprve tedy drobný dotaz ohledně Šablona:Infobox medaile - plavec, která mění barvu hlavičky, aby byla stejná jako barva hlaviček infoboxu plavec. Souhlasíte s přidáním parametru barvy do nového infoboxu? Máte jiný návrh?
Druhý problém, daleko složitější, ale vyvstává u Šablona:Infobox medaile reprezentant (případně druhé šablony reprezentantka). Daný sportovec mohl nejprve reprezentovat např. Kanadu na 10 soutěžích a později USA na dalších 10 (případně viz Speciální:Co_odkazuje_na/Šablona:Infobox_medaile_reprezentant pro reprezentanta). Jak vyřešit tento problém? Přidat ke každému parametru soutěž N a medaile N také parametr reprezentace N? Tohle mi celkem zamotalo hlavu. Třeba bude někdo úspěšnější v hledání řešení. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 16:35 (CET)
@Silesianus: Děkuji, že jste zmínil fotbalisty, tam se totiž podšablony infoboxu medaile již vkládájí dle mého návrhu 1. Což je další drobný problém. Budeme z infoboxu fotbalisty vyčleňovat medaile do samostatného infoboxu, aby byly medaile napříč sportovci jednotně vkládané? Nebo Necháme u fotbalistů tak, jako je to dosud, zatímco u jiných sportovců to bude tak, jak jsme se výše shodli? --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 16:39 (CET)
@Dvorapa: V přidání parametru barva (hlavičky) nevidím problém. Ta šablona {{Infobox medaile reprezentant}} představuje zajímavý problém. Ani jsem netušil, že tu něco takového máme. Přitom to má svou logiku. Použití je dobře vidět třeba v článcích Bernard Lagat a Jakov Fak. Co se týče šablony {{Infobox - fotbalista}}, to je separátní problém. Tato šablona je totiž obvykle výrazně širší než standardní infobox a často bývá "natahována" nad definovanou šíři vlastním obsahem. Proto byla snaha "medailový" infobox do této šablony inkorporovat. Pokud byly pod sebou dva různě široké iboxy, a to bylo v tomto případě velmi často, nepůsobilo to dobře. Dopručuji prostudovat příslušnou diskusi. --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2016, 16:56 (CET)
Technicky není problém udělat šablonu tak, aby měla ještě parametry reprezentace n.
Osobně nejsem příznivcem různobarevných infoboxů, ještě tak, když je barva definovaná nějak systémově (např. taxobox). Takže bych viděl jako vhodnější krok sladění barev {{Infobox - plavec}} s ostatními infoboxy než přizpůsobovat medailovou šablonu infoboxům. Ale pokud by nakonec převážil názor přizpůsobit medaile, mělo by to být nějakým parametrem na jednu z přesně definovaných barev a ne, aby každá šablona měla jinou hodnotu (a teoreticky 16,7 milionu různě barevných infoboxů)
JAn (diskuse) 4. 2. 2016, 21:57 (CET)
Tedy něco jako:
     | sport = zimní
     | sport = vodní
     | sport = halový
     | sport = sálový
     | sport = míčový
…?? Chápu správně (jen nástřel, typ sportu a barva by se přidával jen dle potřeby, aby ladil s již existujícím infoboxem, jako je tomu u infoboxu plavce)?
--Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 22:10 (CET)
Ano, právě tak, i když to považuji až za druhořadé řešení (a mnou preferované pravděpodobně neprojde :-( ) JAn (diskuse) 4. 2. 2016, 22:19 (CET)
Nevím, jestli by bylo nutné zakládat duplicitní infobox jenom kvůli barvě hlaviček speciálně pro plavce. Jestli tedy chápu dobře váš návrh č. 1 --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 22:21 (CET)
Ne, měl jsem na mysli 1) přebarvit plavce na stejnou hodnotu, jako medaile 2) pookud to neprojde, nastavit barevnost do medaile. JAn (diskuse) 4. 2. 2016, 22:28 (CET)
Aha aha, už je mi to jasné, omlouvám se, že jsem to špatně pochopil. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 22:32 (CET)

Další postup

Jak tedy postupovat dále?

  1. vytvořit šablonu {{Medaile}}, která bude kopií {{Infobox medaile položka}}, ale s přečíslovanými parametry (nyní má {{{1}}}, {{{3}}} a {{{4}}})
  2. vytvořit šablonu {{Infobox - medaile}}, která bude obsahovat paramety:
    • obrázek
    • popisek
    • velikost obrázku

a cca 15 skupin parametrů

    • reprezentace n
    • soutěž n
    • medaile n

jako povinné bych viděl pouze parametry soutěž 1 a medaile 1 3. v několika článcích ručně nahradit a otestovat. JAn (diskuse) 4. 2. 2016, 22:17 (CET)

Za mě souhlas. Mimochodem jen pro zajímavost a později pro případného botovodiče, protože zde bude možná třeba provést náhradu ručně: tady by měly být jediné dva články, které obsahují v celé cswiki 2. historický parametr (i když templatetiger mívá občas drobné chyby v databázi, takže možná ještě jeden dva články chybí). Třeba by se mohly použít jako testovací. --Dvorapa (diskuse) 4. 2. 2016, 22:40 (CET)
Jako základní koncept OK. Co se týče barvy hlavičky, já sice ladit dohromady barvy obou infoboxů (personálního a medailového) nepotřebuji, na druhou stranu parametr pro nastavení barvy hlavičky (třeba v podání kolegy Dvorapy, že by se nezadávala přímo barva, ale sport, a barva by se následně nastavila interně switchem) mi tam vadit nebude. Co se týče onoho hostorického parametru, tak na těch dvou článcích toho moc neotestujete, jelikož v jednom případě jde o typo (tedy omyl) a ve druhém o duplicitu (parametry 2 a 3 mají stejnou hodnotu, parametr 2 nic nedělá). --Vachovec1 (diskuse) 4. 2. 2016, 23:47 (CET)
Případně by místo | sport = vodní mohlo být i přímo | infobox nad = plavec, ale to už je jen drobný detail. --Dvorapa (diskuse) 5. 2. 2016, 06:15 (CET)

Vidím, že šablona medaile už byla založena, tak jsem vytvořil nástřel infoboxu zde na svém pískovišti. Můžete do něj libovolně zasahovat. Zatím to není úplně 100%, proto jsem to zatím dal na pískoviště. --Dvorapa (diskuse) 5. 2. 2016, 14:41 (CET)

nešlo by to předělat na {{Infobox}} nebo na čistě wikisyntaxi? JAn (diskuse) 5. 2. 2016, 16:15 (CET)
@JAn Dudík: Dělám takto všechny komplexnější infoboxy. Přijde mi jednodušší a přehlednější si infobox poskládat z hlaviček, položek, nepovinných položek, dvojitých položek, trojitých položek, obrázků, seznamů, minitabulek, šablon a podinfoboxů podle potřeby než používat {{infobox}} s mnoha chybějícími a mnoha zbytečnými parametry (které málokdy vyhovují potřebám infoboxu, na kterém pracuji). Navíc mi kód infoboxu pak přijde čitelnější (jeden řádek kódu = jeden řádek infoboxu). Ale každopádně proto jsem infobox nejprve vytvořil na svém pískovišti, chápu pokud se skládání nelíbí a samozřejmě to můžete přepracovat pomocí {{infobox}} nebo tabulkou. --Dvorapa (diskuse) 6. 2. 2016, 12:01 (CET)
Ještě info: teď už je infobox na pískovišti víceméně připravený k nasazení s parametrem sport na úpravu barvy a 20 soutěžemi dozačátku. Další bych pak doporučil přidávat pouze když to bude nezbytně nutné zkopírováním tří řádků na konci a úpravou číselných identifikátorů v nich. U reprezentace jsem nechal tvar nadpisu Jako reprezentant(ka) {{{reprezentacen|}}}, ale kdyžtak je asi možné z wikidat vytáhnout, jakého je osoba pohlaví a případně nechat ibox použít správnou formu. Jo a případně i obrázek s popiskem lze tahat z wikidat. S taháním dat z wikidat ale moc zkušeností v nemám, kdyžtak to tam můžete doplnit. --Dvorapa (diskuse) 6. 2. 2016, 12:19 (CET)
Pohlaví z Wikidat ano, obrázek raději ne, pokud je v článku zároveň jiný infobox, mohl by být jeden obrázek dvakrát. JAn (diskuse) 6. 2. 2016, 21:04 (CET)
Dobře, v závislosti na pohlaví z Wikidat se tedy dané nadpisy upraví, vše ostatní na Wikidatech nazáleží. reprezentant(ka) bude značit, že na Wikidatech pohlaví není vyplněno. --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 09:47 (CET)
VYzkoušel jsem v několika článcích v náhledu onu pískovišťovou šablonu a zdá se, že to funguje dle očekávání.
Ještě kdyby šlo, aby ty s nevyplněným pohlavím na Wikidateh měli nějakou monitorovací kategorii.
Jinak myslím, že je na čase vymyslet, jak proběhne náhrada. Problémem bude hlavně správné očíslování parametrů. 29 žen a 52 mužů mají i parametr reprezentace, ty bude možná úplně nejlepší udělat ručně.
Zřejmě bude nejlepší pustit robota nejprve na ty, kteří mají jen jednu soutěž, potom na dvě, na tři...
Jako první nutný krok k náhradě ale bude přesun šablony z pískoviště na cílový název.
A ještě si říkám, zda nebude lepší v jednom kroku nahradit medaile a ve druhém infobox...
JAn (diskuse) 7. 2. 2016, 10:09 (CET)
Kategorii vytvořím, doplním ji do boxu, který přesunu. Jenom mě napadá, jestli ještě není nějaká šablona/box, které tahají z wikidat pohlaví ve switchi (je) a jestli mám přidat tuto kategorii i do nich? --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 10:18 (CET)
Kategorie Kategorie:Údržba:Osoby, které mají na Wikidatech nejisté pohlaví vytvořena, nevím ale, jestli jsem zvolil správný název, kdyžtak nutné po přejmenování upravit i plnící šablony. Box přesunut na nový název, propojit jsem ho s ostatními boxy na Wikidatech, ale možná špatně, raději prosím o kontrolu. Robotické úpravy bych nejlépe provedl všechny naráz v jedné editaci, klidně pomůžu, ale nejdřív až za několik dní. --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 11:09 (CET)
@JAn Dudík, Vachovec1: Ještě jsem narazil na infobox {{Jugoslávská liga ledního hokeje - záhlaví}}, který je v podstatě kopií šablony infobox medaile, jen má jinou hlavičku. Co s tím? Navrhuji ji nahradit novým infoboxem a záhlaví šablony + první medaili (není medaile, ale liga, viz články, ve který šablona je) upravit na parametr soutěž. Druhou možností je do infoboxu přidat parametr volitelného nadpisu a pak už jen nahradit první medaili a záhlaví vepsat do parametru. Co myslíte? --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 21:23 (CET)
Ne, tady bych to převedl na samostatný ibox, ideálně založený na {{Infobox}}. Ty "infotabulky" jsou u všech ročníků jugoslávské ligy koncipované naprosto stejně, takže následná robotická náhrada (přešoupání) by neměla představovat problém. --Vachovec1 (diskuse) 7. 2. 2016, 21:35 (CET)
A ještě drobnost, pokud bude kdokoliv nahrazovat botem. {{Infobox - cyklista}} požaduje ve svém parametru nejen medaile (jako infobox fotbalistů zmíněný výše), ale také hlavičku {{Infobox medaile}}, tak aby bot nevložil infobox do infoboxu. --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 21:33 (CET)
@Dvorapa: Cože? Kde? Kód {{Infobox - cyklista}} není uzpůsoben ke vkládání medilových šablon. --Vachovec1 (diskuse) 7. 2. 2016, 22:04 (CET)
@Vachovec1: Také jsem si všiml, těch asi 8 výskytů jsem teď opravil ručně. Infoboxy v těch 8 článcích v sobě měly neexistující parametr vyplněný, jak jsem popsal výše. Takže toto již vyřešeno, škrtám, aby nemátlo. --Dvorapa (diskuse) 7. 2. 2016, 22:13 (CET)
@Dvorapa: Kolega Matěj Suchánek při "sjednocování" šablonu předělal a parametr šablonamedailí do nové verze nepřenesl (diff). Takže jestli někde zůstal tento parametr vyplněný, infobox ho ignoroval. Díky za opravy. --Vachovec1 (diskuse) 7. 2. 2016, 22:17 (CET)
Ad jugoslávská liga - existuje {{Infobox - ročník ligy ledního hokeje}}, netřeba vytvářet novou šablonu, stačí převést na parametry sezóna, mistr, 2. místo a 3. místo JAn (diskuse) 7. 2. 2016, 22:49 (CET)

Položky zlikvidovány

Ve všech článcích nahrazena {{Infobox medaile položka}} za {{Medaile}}. tato změna se týká i těch článků, kde jsou medaile řešeny v rámci infoboxu (např. {{Infobox - fotbalista}}) Jenže tyto infoboxy používají i položku {{Infobox medaile soutěž}} - bude tedy zřejmě potřeba upravit i tyto infoboxy.

Už jen při zápisu medailí se vyskytlo mnoho různých zápisů - neočekávané hodnoty umístění (4-9 místo, diskvalifikace, šablony u fotbalových týmů, poznámka o nekompletnosti medailí...), prázdný pátý parametr, samostatnou kapitolou byly články Jugoslávská liga ledního hokeje - ty jsem už nahradil.

Nyní začínám s náhradou vlastních infoboxů. Zde bude nejspíš nutné postupovat per pates, jsou v zásadě možné tyto kombinace:

  1. {{Infobox medaile}} bez parametrů + {{medaile}} pwb.py replace -transcludes:"Infobox medaile" -regex -nocase "\{\{Infobox medaile\}\}\n\s*(\{\{Medaile\|(.*?)\}\}\n)*\{\{infobox konec\}\}" "{{Infobox - medaile\n |soutěž1 =\n |medaile1 =\n \1}} -summary:"náhrada substovaného infoboxu medaile"HotovoHotovo Hotovo.
  2. {{Infobox medaile}} bez parametrů + {{Infobox medaile soutěž}} + {{medaile}}
  3. {{Infobox medaile}} s parametry + {{medaile}}
  4. {{Infobox medaile}} s parametry + {{Infobox medaile soutěž}} + {{medaile}}

U parametrů je ještě možné, že je vyplněn pouze popis ale ne jméno obrázku

A to celé kolečko znova pro dvě-n soutěží Tím, že již proběhla náhrada položek je zajištěné, že se v nich nebudou vyskytovat neočekávané mezery kolem názvu šablony, alespoň malé zjednodušení kódu... JAn (diskuse) 8. 2. 2016, 11:38 (CET)

Řekl bych ale, že se to všechno dá shrnout do jednoho skriptu, ať to netříštíme na desítky zásahů bota v každém článku. Nebo špatně chápu další postup? Zítra už budu k dispozici, kdyby bylo třeba jakkoliv pomoct v náhradách. Jinak já ještě vidím 9 výskytů, kde je šablona infobox medaile položka např. v komentáři, ty by chtělo také probrat ručně (kdyžtak to zítra udělám, jestli budu mít chvíli), aby nám tu pak nezbývaly v komentářích relikty historických šablon napříč celou Wikipedií. --Dvorapa (diskuse) 8. 2. 2016, 12:07 (CET)
Pokud je v každém článku pouze jeden infobox medaile, nebude třeba jej vícekrát editovat, protože při každém průjezdu vypadnou ze seznamu již opravené výskyty.
Nebo máš tip, jak jednoduše vyřešit číslování parametrů?
Na většinu z těch odkazovaných bych nešahal, jen bude třeba upravit dokumentace (po dořešení soutěže) např. u fotbalistů. JAn (diskuse) 8. 2. 2016, 13:08 (CET)
Jasně, už chápu. Možná by to šlo pomocí for cyklu. Dnes jsem si v autobuse offline po paměti něco napsal, je tam i ten for cykl, ale nevím, jestli jsem si správně vzpomenul na parametry a pořadí původní infobox medaile, budu to muset ještě nejprve otestovat, jestli to správně čísluje a navíc jsou blbě parametry, ale ten for cyklus by takto mohl jít. --Dvorapa (diskuse) 8. 2. 2016, 15:37 (CET)

@Kacir, Vachovec1, JAn Dudík: V článcích jsem pomocí bota všude kompletně provedl nahrazení za nový infobox. Jenom drobná zajímavost, že nejvíc parametrů soutěží má Jaromír Jágr a to 12, více jak 12 jich tedy zatím nebylo potřeba (ale tak dobudoucna se těch 20 třeba bude hodit). Děkuji JAnovi za opravu všech chybně nahrazených článků (ve druhé fázi nahrazování jsem se překlepl v regulárním výrazu, v první i třetí fázi bylo vše v pořádku). Co dál? Tento původní infobox (aktuálně tedy již bez využití) asi můžeme smazat i s dokumentací. Byl bych ale pro zachovat tuto diskusní stránku (třeba jako archiv u nového infoboxu). Infobox medaile soutěž, Infobox medaile reprezentantka a Infobox medaile reprezentant jsou stále použity v jiných infoboxech (například v Infobox - atlet), takže tyto jedině přejmenovat a vymazat v nich stopy po původním Infobox medaile. Souhlasíte? --Dvorapa (diskuse) 23. 2. 2016, 03:19 (CET)

Skvělé :-) Ještě by to chtělo nějak upravit ty infoboxy, které vkládají medaile přímo - abychom se zbavili soutěže a reprezentace. Teď mne napadlo, zda by nešel do těchto infoboxů vkládat přímo (upravený) {{Infobox - medaile}}, např. s parametrem | vložený = ano, takže by se vkládala čitě tabulka medailí bez hlaviček a spol. A zároveň by se v budoucnu snadno převáděly medaile do jiných infoboxů. JAn (diskuse) 23. 2. 2016, 07:44 (CET)
I to by bylo řešením a díky tomu, že jsme infobox poskládali z Infobox začátek, Infobox hlavička, Infobox položka, Infobox konec, atd. to nebude problém. Jenom mě tedy úplně nenapadá, jak při nahrazování pomocí regulárních výrazů vložit za poslední šablonu medaile konec infoboxu (}}). Zkusím něco vymyslet, ručně by to nešlo, je to cca 3000 článků. Infobox upravím a pak uvidím. --Dvorapa (diskuse) 23. 2. 2016, 10:37 (CET)
Teoreticky by bylo možná dobré upravit i ten infobox plavce a vkládat infobox s parametrem vložený do něj, ať to máme jednotné. Tím bychom mohli zrušit parametr sport, který by pak nebyl potřeba. --Dvorapa (diskuse) 23. 2. 2016, 10:53 (CET)

@Kacir, Vachovec1, JAn Dudík: Jestli jsem nic nepřehlédl, pak je vše po dnešku kompletně hotovo, děkuji za spolupráci a doporučuji přesunout pozornost k Wikipedie:WikiProjekt Infoboxy/Práce/Infoboxy lokomotiv, když už jsme u těch substovaných infoboxů. I tam je totiž substovaný infobox velmi podobný tomuto, který je potřeba nějakým způsobem nahradit. --Dvorapa (diskuse) 25. 2. 2016, 00:36 (CET)