Diskuse:Seznam uměleckých spolků v Československu a Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Juandev v tématu „Formát
Tento článek je sledován účastníky projektu Knihovna umění.

Nesouhlasím s přejmenováním. Stránka není dokončena a je koncipována jako historický přehled. Doprovodné texty budou vloženy dodatečně.--NoJin (diskuse) 26. 2. 2013, 22:56 (UTC)

A jak velká bude ta stránka po dokončení? Nebude lepší mít tu obyčejný seznam s roky a jmény a text v samostatných článcích? Ale i pokud se nebude jednat čistě o seznam, tak je současný název nevhodný a mělo by dojít k přejmenování. Jednak chybí geografické určení, i to musí být z názvu jasné (spolky výtvarníků kde?), a jednak takové podnadpisy ("- historický přehled") nejsou tady zvyklostí. Čili jestli nesouhlasíte s "Seznam spolků výtvarníků v Československu (a Česku)", tak to může být bráno, pokud tam bude dostatek textu, jako klasický článek "Spolky výtvarníků v Československu (a Česku)". --Harold (diskuse) 26. 2. 2013, 23:36 (UTC)
Zatím je to pomocný seznam k WikiProjektu Knihovna umění, aby jeho vlastní stránky zůstaly přehledné a obsahovaly pouze jména, která je třeba zpracovat přednostně. V konečné podobě by každý významnější spolek měl mít vlastní heslo a seznam výtvarníků by se přesunul tam. Na této stránce by zůstal jen chronologický přehled spolků. (pokud jde o přejmenování, tak jedině Spolky výtvarníků - chronologický přehled). Místní určení ne, protože první byly založeny za Rakouska-Uherska a některé budou převážně Slovenské, možná existovaly Česko-německé, nebo Česko-polské. Později spíše přepíšu kategorizaci, ale jsem proti přejmenování článku.--NoJin (diskuse) 27. 2. 2013, 23:32 (UTC)
Místo určení rozhodně ano, jinak název implikuje, že se jedná o nějaký obecný přehled spolků výtvarníků na celém světě. Z názvu stránky prostě musí být jednoznačně poznat, o co tam jde. Že tam třeba budou čistě slovenské nebo česko-polské spolky je jedno, pokud působily na území Československa/ČR. A spolky působící pouze v dobách Rakousko-Uherska můžou být uvozeny příslušným nadpisem. --Harold (diskuse) 28. 2. 2013, 13:17 (UTC)

Přesunout, jedná se (a autor článku to potvrdil) o seznam spolků. Články seznamů zde začínají slovem Seznam, navíc je současný název nestandardní a komplikovaný s použitím spojovníku/pomlčky. Další vadou je obecná formulace „Spolky výtvarníků“, což implikuje „z celosvětového pohledu“, přesto je článek vztažen a psán pouze z československého / českého pohledu.
WP:VaS: minimálně je třeba dopsat úvod. Dodávám, že článek v hlavním jmenném prostoru nemůže fungovat jen jako „pomocný seznam k WikiProjektu Knihovna umění“. P.S. Samozřejmě, lze navrhnout konkrétnější název seznamu, do té doby by měl být název přssunut na navrhovaný.--Kacir 27. 2. 2013, 23:55 (UTC)

Žádám účastníky diskuse, aby s radikálními návrhy počkali alespoň do doby než bude stránka dokončena. Byla založena před dvěma dny po dlouhé přípravě a ještě zdaleka není úplná. Uvítám spolupráci na doplnění obsahu na pitvání je ještě brzo.--NoJin (diskuse) 28. 2. 2013, 15:11 (UTC)
Změna názvu stránky není radikální návrh, faktem prostě je, že současný název není ani obvyklý, ani jednoznačný a mělo by se to vyřešit. S obsahem bohužel nepomůžu, protože znám tak akorát názvy pár nejvýznamnějších uvedených skupin. :-) --Harold

(diskuse) 28. 2. 2013, 23:01 (UTC)

Nic jednoznačnějšího než historický nebo chronologický mne nenapadá, ale mohu to oddělit dvojtečkou nebo lomítkem nebo dát do závorek--NoJin (diskuse) 1. 3. 2013, 14:12 (UTC)
Já se jen snažím vysvětlit, že je prostě nutné uvádět v názvu článku lokaci, ke které se ten článek vztahuje. Název "Spolky výtvarníků" může znamenat "spolky výtvarníků v Dolní Lhotě", "spolky výtvarníků v Kazachstánu", "spolky výtvarníků na Marsu"... "Historický nebo chronologický" co, ten podnapis? Ten je zbytečný, pokud nechcete tvořit nějaký jiný přehled spolků. Tohle jsou věci, které je dle mého nutné změnit (viz taky Kacir). O tom, jestli se jedná o seznam, nebo jestli z toho chcete udělat nějaký průřezový článek, se lze bavit a je mi to vcelku jedno, jak to bude. --Harold (diskuse) 7. 3. 2013, 23:15 (UTC)
Myslím, že postačí zařazení v kategoriích, tak jako u jiných hesel spolků.--NoJin (diskuse) 8. 3. 2013, 21:33 (UTC)
Ne, nepostačí. --Harold (diskuse) 11. 3. 2013, 16:49 (UTC)
Bohužel, název je z hlediska jednoznačnosti (výhrady popsány výše) nedostatečný a nepřesný. Takže, přesouvám podle Haroldova návrhu. Pokud jej chcete upřesnit, pak prosím tak učiňte, ale vhodné je takový název prodiskutovat. V tomto stavu se název vymyká standardnímu pojmenovávání článků na Wikipedii.--Kacir 11. 3. 2013, 17:09 (UTC)

Myslím, že diskuse nedospěla k žádnému definitivnímu závěru a s Vaším přejmenováním jako autor článku nesouhlasím, protože se nejedná o seznam, ani o Česko nebo Československo. Článek zatím není dokončen, nijak jste k jeho obsahu nepřispěl ani nenavrhl nějaké smysluplné varianty názvu. Jsem ochoten změnit název na Historický vývoj uměleckých spolků na našem území. Znovu opakuji, že článek ještě průběžně doplňuji a Váš nový název považuji za nesmysl.--NoJin (diskuse) 11. 3. 2013, 22:57 (UTC)

Článek obsahuje výčet položek – odkazů na články se samostatným encyklopedickým obsahem, tedy o seznam se jedná. Takový typ článku kategorizujeme do specifické kategorie seznamů. Jedná se výlučně o spolky na historickém území ČR, ČSR, takže se v názvu musí tato okolnost odrazit. (Nejlepší seznamy)
Historický vývoj by bylo vhodné rozepsat v samostatném článku.
Název odpovídá zdejším zvyklostem, přece jen kolega Harold už má zkušenosti na to, aby dokázal navrhnout odpovídající strukturu názvu článku. Samozřejmě ji lze pozměnit, upřesnit.
Historický vývoj uměleckých spolků na našem území je název dosti obecný a obsahuje spojení „na našem“, které odstraňujeme z článků, natož aby bylo v názvu. Kde je to na našem?, viz WP:ES / Čechocentrismus.
Přesunul jsem původně z názvu Spolky výtvarníků - historický přehled, tedy přesunu na obecnější název s náhradou „spolků výtvarníků“ za „uměleckých spolků“.
Další možné varianty názvu lze vytvořit z přesměrování.
  • článek nebude nikdy hotový, vždy bude přístupný novým editacím, jen pro zajímavost odkazuji na WP:Vlastnění článků.
Takže, vhodné bude ponechat jeden článek ve formě seznamu (výčet položek uměleckých spolků) a založit nový, týkající se historického vývoje spolků. Zdraví.--Kacir 11. 3. 2013, 23:51 (UTC)
P.S. Pokud byste preferoval variantu názvu bez slova „Seznam“ (např. Spolky výtvarníků v Československu a Česku), tak s tím bych problém neměl. Přestože je seznam standardní slovo v názvu přehledových článků, jak vidno z nejlepších seznamů, nikoli absolutně nutné.--Kacir 11. 3. 2013, 23:58 (UTC)
Výčet přesměrování na článek, tedy alternativních názvů článků, z nichž se čtenář dostane přímo na toto heslo.--Kacir 12. 3. 2013, 00:27 (UTC)

Rozdělení[editovat zdroj]

Navrhuji z článku vyčlenit část o Unii výtvarných umělců a zařadit ji do separátního článku a k její historii doplnit sekce ÚSČVU a další související. Jednak je tu na seznam až moc specifických informací, za druhé editoři běžně odkazují na svazy výtvarných umělců (které jsou nění červené - tuto stránku jsem objevil náhodně při hledání informací pro vytvoření takové článku Googlem) a za druhé je to prostě neočekávaný název pro čtenáře. --Juandev (diskuse) 30. 9. 2020, 13:49 (CEST)Odpovědět

Formát[editovat zdroj]

Formátem mi ten článek připomíná něco mezi seznamem a článkem. Bylo by asi fajn si rozmyslet co to bude. Kdyby to měl být seznam, pak bych ty informace zestručnil a dal třeba do tabulky - obecně je totiž seznam chápán jako výčet krátkých položek.

Pokud by tu mělo zústat i nějaké povídání, pak by se hodilo seznamové sekce do tohoto povídání převést a přejmenovat to třeba na Umělecké spolky v Česku. --Juandev (diskuse) 30. 9. 2020, 13:53 (CEST)Odpovědět

@Juandev: Souhlasím, že tak, jak je článek koncipován by se neměl jmenovat Seznam (viz jiné Seznamy ve Wiki). Na druhou stranu je kolega @NoJin: věci znalý a dal si se stránkou obrovskou práci. Jeho názory je nutno před většími redakcemi brát do úvahy. Pokud by se ze stránky stal jen Seznam, bylo by třeba postupovat velmi obezřetně, aby se žádné ze svědomitě sebraných informací neztratily a aby byly snadno dohledatelné. Nebylo by jednodušší přejmenovat stránku na "Umělecké spolky v Československu a Česku" a ponechat její koncepci (mít nadto heslový Seznam by pak snad nebylo nutné)? Já sám se necítím dost kvalifikovaný na zásadní zásahy. (Pozn.: Připomínky u šablony Upravit považuji za věcné.) Zdraví--Svenkaj (diskuse) 30. 9. 2020, 14:25 (CEST)Odpovědět
Ano, asi je to lepší varianta. --Juandev (diskuse) 30. 9. 2020, 14:52 (CEST)Odpovědět