David Beck (malíř)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Beck
Narození25. května 1621
Delft
Úmrtí20. prosince 1656 (ve věku 35 let)
Haag
Povolánímalíř a sběratel umění
Významná dílaLouis De Geer the Elder (1587 - 1652)
Queen Christina of Sweden (1626 - 1689)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

David Beck (25. května 1621, Delft20. prosinec 1656, Haag) byl nizozemský malíř, člen spolku Bentvueghels, kde dostal přezdívku „Gulden septer“ (Guldenské žezlo).


Životopis[editovat | editovat zdroj]

Portrét královny Kristiny, autor David Beck

David Beck se narodil v Delftách, byl pojmenován podle svého strýce, známého básníka z Arnhemu. Byl syn ředitele školy v Delftu, kde se stal žákem malíře Michiela Jansza van Mierevelta, významného portrétisty. V roce 1640 se přestěhoval do Londýna, kde se připojil k ateliéru Anthonyho van Dycka jako jeho žák a asistent. Bohužel měl málo času učit se od samotného Van Dycka, který zemřel v roce 1641, tedy po roce pobytu Becka v Londýně.

David Beck byl úspěšný a také rychlý malíř, maloval hlavně portréty. Anglický král Karel I. Stuart tak užasl nad rychlým způsobem Beckovy malby, že zvolal: "Faith Beck, myslím, že byste mohl malovat jezdeckou pozici" a požádal jej, aby učil jeho syny kresbě. Po vypuknutí anglické občanské války, která nakonec vedla k popravě Karla I. odešel Beck z Anglie. V roce 1647 byl jmenován dvorním malířem švédské královny Kristiny. Královna Kristina vyslala Becka na cesty po evropských dvorech, zřejmě z politických důvodů. Ke dvoru královny Kristiny se připojil v Římě roce 1655, v roce 1656 ji následoval do Francie. Beck požádal Kristinu o dovolení navštívit své přátele a rodinu v Nizozemsku, podle Houbrakena si jeho odjezd královna nepřála. Zemřel v Haagu v tomtéž roce; s jeho smrtí je spojováno podezření na otravu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku David Beck na anglické Wikipedii.