Danski nasip

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Danevirke.
Lokalita v roce 2020.

Danski nasip (srbsky Дански насип), doslova dánský násep je lokalita na břehu řeky Sávy v Novém Bělehradě, v Bělehradě, v srbské metropoli. Nachází se v blízkosti Brankova mostu u starého výstaviště.

Násep vznikl v souvislosti s přípravou na výstavbu Nového Bělehradu, resp. úpravy sávského břehu ještě před druhou světovou válkou. Plán rozšíření tehdejší jugoslávské metropole na druhý břeh řeky Sávy existoval již v té době, nicméně prvním předpokladem bylo zpevnění břehu a vysušení močálů. V roce 1937 byly s koncorciem dánských firem dojednány potřebné práce a v roce následujícím byla podepsána smlouva o hodnotě 30 milionů tehdejších dinárů.[1] Staveniště slavnostně otevřel tehdejší premiér Milan Stojadinović. Práce zahrnovaly úsek od Brankova mostu až k ústí s Dunajem.[2] Kromě výstaviště na ně měla navržovat nová městská zástavba, projekt připravený architektem Dragišou Brašovanem nicméně nebyl realizován. Násep s promenádou byl dokončen v roce 1940, rok před vypuknutím druhé světové války v Jugoslávii. Je tak považován za první projekt Nového Bělehradu realizovaný před druhou světovou válkou.[1]

Namísto výstaviště se zde za války nacházel koncentrační tábor a Nový Bělehrad byl zrealizován až po válce. Dnes se kromě parku a sídliště za náspem nachází ještě Muzeum současného umění.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Danski nasip: šetalište koje je kumovalo rađanju Novog Beograda. 011info.com [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Grad koji je nastao na pesku. Danas.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky)