Dům kultury (Teplice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům kultury Teplice
Pohled na dům kultury z parku
Pohled na dům kultury z parku
Účel stavby

pořádání kulturních a společenských aktivit

Základní informace
ArchitektKarel Hubáček
Výstavba19811986
Cena68 032 000 Kčs
StavitelSeveročeská Konstruktiva, závod 02 Teplice
Současný majitelStatutární město Teplice
Poloha
AdresaTeplice, Teplice, ČeskoČesko Česko
UliceMírové náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům kultury Teplice je budova kulturního domu v Teplicích vybudována mezi lety 19811986 podle návrhu architekta Karla Hubáčka a jeho spolupracovníků. Hlavní prostor objektu tvoří koncertní sál s kapacitou až 585 diváků. Funkční skladbu kulturního domu doplňují prostory společenského sálu, kina a dalších přidružených provozů.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

V roce 1978 vznikla v libereckém Stavoprojektu urbanistická studie centra Teplic od autorů Michala Brixe a Martina Rajniše, která měla za úkol stanovit koncepci rozvoje po nešťastné asanaci části starého města. Na tuto studii navázaly projekční práce na kulturním domě, kolonádě a přilehlém veřejném prostranství parku na Mírovém náměstí. Objekt kulturního domu byl vybrán jako vhodný pro ověření nového konstrukčního systému vyvinutého ve Výzkumném ústavu pozemních staveb v Praze a tím rovněž bylo zajištěno jeho financování[1]. Projekční práce byly ukončeny v roce 1981.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Dům kultury v Teplicích
Krytá kolonáda u Domu kultury

Kulturní dům spolu s kolonádou tvoří rozhraní mezi historickým městem a lázeňskou oblastí Teplic. V architektonickém pojetí stavby jsou patrné vlivy mašinismu, brutalismu, neofunkcionalismu, ale i postmoderny. Architektonický výraz objektu je, v souladu typickým přístupem Karla Hubáčka, formován technickými požadavky, a to jak požadavky konstrukčního systému, tak požadavky provozu – například řešení akustiky hlavního sálu je do objemu exteriéru budovy propsáno segmentovým zaoblením střechy domu. Jižní fasáda obrácená k parku je členěna pásovými okny a soustavou slunolamů. Celkové architektonické vyznění domu kultury je silně svázané se souběžně projektovaným objektem kolonády od Otakara Binara.

V roce 2020 byl podán podnět na prohlášení budovy kulturní památkou.[2]

Umělecká výzdoba[editovat | editovat zdroj]

V interiéru kulturního domu bylo instalováno několik uměleckých děl, z nichž mezi nejvýraznější patří kineticko-akustické dílo Vratislava Nováka ve schodišťovém prostoru. Ve vstupním foyer byla navržena, ale nakonec nerealizována, monumentální malba od Františka Ronovského.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dům kultury Teplice. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 
  2. Návrh na prohlášení sady staveb osmdesátých let za nemovitou kulturní památku. www.archiweb.cz [online]. [cit. 2023-11-01]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dům kultury a kolonáda v Teplicích. Architektura ČSR. Roč. 1988, čís. 3, s. 18–25. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]